Een koud kompres kan helpen om zwelling te verminderen, pijn te verlichten en de bloedsomloop te verbeteren. Het gebruik van kou kan ook ontstekingen verminderen en het herstelproces versnellen, vooral na een verstuiking of een andere blessure. Daarnaast kan het een ontspannen gevoel geven en de huid verfrissen.
Je kunt een koud kompres eenvoudig zelf maken door een zakje met ijsblokjes of bevroren groenten in een handdoek te wikkelen en deze op de getroffen plek te leggen. Een andere optie is om water en een beetje alcohol in een ziplockzak te mengen, deze in de vriezer te leggen en daarna als pijnverlichting te gebruiken.
Er zijn verschillende soorten koudhouders, zoals gelpacks, ice packs en vervaardigde koudkompressen voor sport. Gelpacks zijn vaak flexibeler en kunnen rond de blessure worden gewikkeld. Ice packs zijn meestal steviger en worden vaak gebruikt voor een gerichte behandeling. Koud kompressen voor sport zijn specifiek ontworpen om snel af te koelen en zijn vaak herbruikbaar.
Koude pakketten zijn bedoeld om de huid en spieren te koelen en pijn, zwelling en ontsteking te verlichten. Warmtepakketten, aan de andere kant, worden gebruikt om spieren te ontspannen en de bloedstroom te bevorderen, en zijn vooral nuttig voor chronische pijn. Het is belangrijk om te weten wanneer je welke moet gebruiken, afhankelijk van het soort blessure of pijn die je ervaart.
Het gebruik van ijs bij blessures is belangrijk omdat het helpt om de bloedsomloop naar het gebied te verminderen, wat op zijn beurt zwelling en ontsteking kan beperken. Daarnaast kan het een verdovend effect hebben op de pijn, wat de eerste stappen naar herstel vergemakkelijkt. Ice therapie wordt vaak aanbevolen in de eerste 24 tot 48 uur na een blessure.