Ontvang meldingen van nieuwe zoekresultaten

Jouw filters:
Sorteer op

Wat moet je doen als je runderen wil houden?

Aan het houden en verhandelen van runderen zijn er heel wat regels verbonden. Óok als je een hobbyhouder bent. En dat is maar goed ook. Zo moet je je identificeren en registreren als veehouder. Soms heb je zelfs een milieuvergunning nodig. Alle documenten moeten in orde zijn en de dieren moeten medisch gecheckt worden. Laat je dus goed informeren en kijk ook eens op de website van Dierengezondheidszorg Vlaanderen.

Waar kan ik een rund kopen?

Een koe koop je niet elke dag. Je haalt ze bij een erkende veehandelaar of je neemt een kijkje op 2dehands. Want ook daar zijn er altijd
runderen te koopuit een goeie stal. Wil je een koe, een stier of een kalf van een bepaald ras? Dan kan je onder meer zoeken op trefwoorden zoals angus, een galloway of hereford.

Hoeveel kost een rund?

De vraagprijs voor runderen kan sterk variëren. Voor een koe tel je al gauw € 500 of meer neer. Jonge stieren zijn meestal goedkoper. Maar daar komen later nog kosten bij voor de castratie. Uiteraard moet je ook een budget voorzien voor de stal, de weide, de voeding, de uitrusting en de veearts.

Wat heeft een rund nodig?

Runderen zijn kuddedieren. Ze hebben dus gezelschap nodig van soortgenoten. En uiteraard een omheinde weide en een goed geventileerde, ruime stal waar ze vrij in kunnen bewegen, en waar ze kunnen schuilen tegen de warmte en de regen. Vergeet ook de voeding niet: ruwvoer als hooi moet continu beschikbaar zijn plus eventueel wat suikerbiet of krachtvoer. Wist je trouwens dat een koe tot 100 liter water per dag drinkt?

Hoe verzorg je een rund?

Tot de dagelijkse taken behoren: de stal uitmesten, het stro verversen, voederen en vers water geven. Een keer per week check je best de omheining en de drinkautomaten. Verder moeten de hoeven regelmatig gekapt worden. Minstens 1 keer per jaar moet de stal grondig uitgemest worden. Voor deze taak is een goede hogedrukreiniger een musthave.