Ontvang meldingen van nieuwe zoekresultaten

Jouw filters:
Sorteer op

Waar koop ik een papegaai of een parkiet?

Papegaaiachtige vogels zoals ara's, kaketoes of Engelse grasparkieten vind je bij kwekers, vogelspeciaalzaken en soms ook in een vogelopvang. Kijk zeker ook eens op 2dehands: veel kwekers adverteren daar hun zoekertjes voor papegaaien en parkieten.

Waar moet ik op letten als ik exotische vogels koop?

Alleen vogels die in gevangenschap gekweekt werden, mag je als huisdier houden. Daarom zijn heel wat soorten zoals de grijze roodstaartpapegaai onderworpen aan de CITES-wetgeving: je moet een document van herkomst kunnen voorleggen en de verkoper moet de gegevens noteren in het CITES-register. Wees kritisch, stel vragen en koop liever geen handopfokvogels. Hou er ook rekening mee dat veel papegaaisoorten en parkieten luidruchtig zijn, dat ze nood hebben aan een groot hok en dat ze soms wel 30 jaar of ouder kunnen worden. Informeer je dus goed.

Wat is een geschikt verblijf voor mijn parkieten?

Parkieten hebben veel vliegruimte nodig. Je geeft ze best een ruime kooi of volière binnen of buiten. Per parkietenpaar moet je rekenen op een verblijf van minstens 100 (l) x 80 (b) x 50 (h) cm. Zitstokken, takken en speelgoed maken hun volière tot een aangename omgeving.

Welke vogels kunnen leren praten?

Sommige parkieten en papegaaien kunnen leren praten: begin met eenvoudige woorden die je vaak herhaalt. Zo blijken kaketoes, grijze roodstaartpapegaaien en valkparkieten vrolijke babbelaars te zijn. Sowieso zijn het erg sociale dieren die je gezelschap erg op prijs stellen.

Hoeveel kost een papegaai?

Een grijze roodstaart kost € 500 à 900 euro. Een ara heb je vanaf € 650. Maar de prijs kan gemakkelijk oplopen tot boven de € 2.000. De prijs van een agapornis of dwergpapegaai hangt af van de kleur en de soort. Voor de duurste exemplaren tel je tot € 500 neer.