Veilig handelen
op 2dehands

Lees de 5 tips om veilig te handelen op 2dehands
Bij 2dehands willen we graag dat je succesvol en veilig kunt handelen.
Miljoenen (ver)kopers met goede bedoelingen bezoeken dagelijks 2dehands voor een goede deal. Helaas zijn er ook enkele mensen die proberen om misbruik te maken van je vertrouwen. Bij 2dehands proberen we dit zo goed mogelijk te bestrijden. Dit doen we door continu nieuwe technische maatregelen te implementeren tegen alle vormen van online oplichting. Daarnaast kun je met gezond verstand ook heel wat problemen voorkomen. We delen graag enkele eenvoudige tips zodat je met nog meer zekerheid en plezier kunt handelen op 2dehands.
Blijf kritisch
Als iets te mooi lijkt om waar te zijn dan is dat vaak ook zo. Vraag bijvoorbeeld naar de herkomst of de reden van verkoop. Let bijvoorbeeld extra op als een koper meer biedt dan je vraagprijs, of je product wil reserveren mits betaling van een toeslag.
Weet met wie je handelt
Zorg dat je een goed beeld hebt met wie je handelt. Kijk bijvoorbeeld naar andere zoekertjes van de verkoper, ervaringen van andere (ver-)kopers met deze persoon of kijk na hoe lang iemand geregistreerd staat op 2dehands. Is die pas actief, wees dan extra op je hoede. Check de (ver)koper ook via Google, social media en internetfora.
Betaal veilig
Maak alleen gebruik van vertrouwde betaalmethoden zoals bankoverschrijving of PayPal. Vraag in je vertrouwde 2dehands berichtenstroom, bankrekeningnummer, adres en telefoongegevens van je tegenpartij. Ga nooit in op de vraag om deze info buiten het 2dehandsplatform, bijvoorbeeld via SMS of mail, te delen. Deel nooit een kopie van je bankkaart of je identiteitskaart.
Laat het contact via 2dehands Berichten verlopen
Laat vragen en biedingen altijd via 2dehands Berichten verlopen. Zo heb je gemaakte afspraken altijd bij de hand. Op het moment dat degene waar je mee handelt je buiten het 2dehands platform lokt, loop je het risico op pogingen van online oplichting en phishing.
Maak duidelijke afspraken over levering
Het kan zijn dat je liever geen onbekenden in huis ontvangt noch graag bij onbekenden langsgaat. Spreek in dat geval dan af op een vertrouwde plaats. Bijvoorbeeld een aanvaardbare openbare plaats of bij een winkelcentrum, postkantoor of bank. Neem een familielid of kennis mee als je dat kan geruststellen.
Test je kennis over veilig handelen
Ga je een grote aan- of verkoop doen of twijfel je ergens over? Doe de Safeonweb phishing test. Deze test past in de bewustmakingscampagne van de overheid en geeft je in slechts enkele stappen inzicht in de meest courante phishing vormen. Ontdek de test hier:

Ervaar het gemak van de 2dehands app