Ontvang meldingen van nieuwe zoekresultaten

Jouw filters:
Sorteer op

Is een konijn een goed huisdier voor kinderen?

Het zal je misschien verbazen, maar een konijn is geen goed huisdier voor jonge kinderen. En een dwergkonijn al zeker niet. Konijnen worden niet graag opgepakt of geknuffeld. Ze hebben een fragiel skelet met botjes die makkelijk breken. Met een ouder en rustig kind kan een konijn wel goede vrienden worden.

Wat heeft een konijn nodig?

Een konijn heeft gezelschap nodig, en veel ruimte met een binnenhok en een overdekte buitenren. Konijnen zijn groepsdieren, koop of adopteer er dus minstens 2: een vrouwtje en een gecastreerd mannetje zijn ideaal. Het is geen goed idee om een konijn bij cavia's of kippen te zetten. Voor 2 konijnen moet het hok minstens 160 x 80 cm groot zijn met genoeg stro. Een buitenren van minstens 3m2 per konijn en wat schaduwrijke plekken is ideaal. Geef de konijnen een tochtvrij, rustig plekje in de tuin. Voorzie plekjes waar ze zich kunnen verschuilen, en hogere uitkijkposten.

Hoeveel kost een konijn?

Een konijn kost ongeveer € 10, voor een gecastreerd en ingeënt (ras)konijn reken je best tussen de 45 en 100 euro. Een konijnenhok en een ren kosten ongeveer € 200, hoewel je die ook op 2dehands vindt voor een fractie van de prijs.

Wat eet een konijn?

Konijnen hebben vezelrijke, energie-arme voeding nodig. Ze eten vooral hoogwaardig hooi met wat groenten (witloof, wortelloof, spinazie, ...) en (on)kruiden zoals koriander, peterselie, brandnetel, klaver en paardenbloem. Geef verder elke dag een beetje konijnenkorrels als krachtvoer. Elk konijn heeft een aparte voederbak nodig en een waterfles met drinktuit.

Waar haal ik een konijn?

Je kan konijnen adopteren via een (knaag)dierenopvang. Of ze kopen in een dierenspeciaalzaak of bij een erkende fokker. Weet dat de dieren minstens 6 weken oud moeten zijn. Kijk zeker ook eens tussen de zoekertjes voor konijnen op 2dehands: je vindt er regelmatig advertenties voor een Vlaamse reus of een Franse hangoor.