Als je denkt dat je slachtoffer bent van oplichting, is het belangrijk om kalm te blijven. Neem onmiddellijk contact op met je bank om hen op de hoogte te stellen van de situatie. Ze kunnen je helpen om je rekening te beveiligen. Daarnaast kun je ook de politie inschakelen om aangifte te doen. Het is essentieel om eventuele bewijzen, zoals e-mails of berichten, te bewaren om het onderzoek te ondersteunen.
Om jezelf te beschermen tegen oplichting bij online aankopen, is het goed om altijd aandachtig te zijn. Controleer de verkoper en lees beoordelingen van andere klanten. Vermijd het klikken op verdachte links en geef nooit persoonlijke informatie weg zonder dat je zeker weet dat de site veilig is. Een goed beveiligde website heb meestal "https://" in de URL. Neem ook de tijd om te twijfelen, als iets te mooi lijkt om waar te zijn, dan is dat het vaak ook.
Tekenen dat een aanbieding mogelijk oplichting is, zijn onder andere: een aanbod dat veel te goed lijkt om waar te zijn, druk om meteen te handelen, en de vraag om persoonlijke gegevens zoals je bankinformatie of wachtwoorden. Ook het gebruik van gebroken Nederlands en slechte grammatica in berichten zijn vaak signalen dat je met een oplichter te maken hebt.
Om een oplichter te reporten, kun je contact opnemen met de lokale autoriteiten en een formele aangifte doen. Daarnaast is het belangrijk om de relevantie platformen, zoals sociale media of online marktplaatsen, te informeren over de oplichterij. Dit kan helpen om anderen te waarschuwen. Vergeet niet alle documentatie van je interactie met de oplichter te bewaren, dit vergemakkelijkt het proces.
De meest voorkomende vormen van oplichting zijn phishing, waarbij je via e-mail wordt geprobeerd om persoonlijke gegevens te stelen, en nepprofielen op sociale media die doen alsof ze iemand anders zijn. Ook zijn er oplichtingstricken waarbij valse wins of aanbiedingen worden gepromoot, en online verkoopfraude, waarbij je betaalt voor een artikel dat nooit wordt geleverd.