Ontvang meldingen van nieuwe zoekresultaten

Verfijn resultaten

Prijs

Categorie

Conditie
Sorteer op

ets(en)

Veelgestelde vragen

De onderstaande waarden zijn gebaseerd op je zoekopdracht en de ingestelde filters

Er zijn verschillende technieken die kunstenaars gebruiken voor ets(en), zoals koperets, droge-naald ets, en aquatint. Elke techniek heeft zijn eigen unieke effect. Koperets bijvoorbeeld gebruikt zuur om de afbeelding in het koper te etsen, terwijl droge-naald ets direct op de plaat wordt getekend zonder chemische middelen. Aquatint geeft dan weer een prachtige tonaliteit aan de afdrukken door gebruik te maken van een speciale techniek die fijn korreligheid creëert.
Als je zelf een ets wilt maken, heb je een etsplaat (meestal koper of zink), een etsing, verschillende gereedschappen zoals een etshaken en een drukpers nodig. Het proces begint met het bedekken van de plaat met een zuurvaste grondlaag, vervolgens maak je je ontwerp in die laag. Na het etsen met zuur, wordt de plaat inktvrij gemaakt en kan je het afdrukken op papier.
Een droge-naald ets legt de focus op het tekenen met een scherpe naald op de etsplaat, waarbij er een reliëf ontstaat aan de randen van de lijnen. Dit levert een ruwer, levende lijnvoering op. Koperets daarentegen maakt gebruik van zuur om de afbeelding in de plaat te etsen, wat resulteert in gladde, fijne lijnen en een grotere precisie in je afbeelding.
Het afdrukken van een ets omvat een aantal stappen. Na het etsen van de plaat, wordt deze ingekleurd met inkt en daarna gereinigd zodat alleen het inkt in de gegroefde delen overblijft. Vervolgens wordt de plaat met papier door een drukpers gehaald, wat resulteert in de afdruk. Het resultaat toont de originele afbeelding, maar om een hoge kwaliteit afdruk te krijgen, is het belangrijk om de druk en het papier goed te kiezen.
Naast ets(en) zijn er tal van andere druktechnieken beschikbaar zoals lithografie, serigrafie en houtdruk. Elke techniek heeft unieke eigenschappen en esthetiek. Lithografie maakt gebruik van een chemisch proces om je afbeelding op een vlakke steen aan te brengen, terwijl serigrafie inkt door een sjabloon drukt. Houtdruk daarentegen vereist het snijden van een afbeelding in hout, wat een bijzonder textuur aan de afdruk geeft.