Antieke telefoons hebben vaak unieke ontwerpen die variëren van art deco tot victorian. Ze zijn meestal gemaakt van hout, metaal en soms zelfs glas. De belangrijkste kenmerken zijn vaak de draaitelefoon of de bel met een hoge toon. Ook zijn ze vaak uitgerust met mooie details en ornamenten die ze onderscheiden van moderne telefoons.
Om een antieke telefoon goed te onderhouden, is het belangrijk om regelmatig stof te verwijderen en voorzichtig schoon te maken met een zachte doek. Vermijd agressieve chemische producten, omdat deze het materiaal kunnen aantasten. Zorg ervoor dat bewegende delen goed gesmeerd zijn indien nodig en bewaar de telefoon op een droge plek om waterschade te voorkomen.
Informatie over de geschiedenis van antieke telefoons is te vinden in boeken, musea en online archieven die gespecialiseerd zijn in communicatiegeschiedenis. Kleinschalige antiquiteitenwinkels hebben soms ook literatuur of kunnen je doorverwijzen naar bronnen waar je meer kunt leren over de evolutie van telefoons en belangrijke modellen.
Populaire stijlen van antieke telefoons zijn onder andere de krul telefoon, die bekend staat om zijn draaischijf, en de slede telefoons. Andere stijlen zoals de houten tafelmodellen en de art nouveau ontwerpen zijn ook geliefd bij verzamelaars. Deze telefoons werden vaak vervaardigd met een jarenlange focus op zowel functionaliteit als esthetiek.
Sommige antieke telefoons kunnen worden aangepast om te functioneren met moderne telefoonaansluitingen, maar hierbij is vaak professionele hulp nodig. Het gaat hierbij om het aanpassen van de interne bedrading en de aansluiting zelf, zodat je de uitstraling van een antieke telefoon kunt combineren met moderne functionaliteit. Het is raadzaam dit alleen te laten doen door een expert.