De doelstellingen van de Verenigde Naties zijn onder andere het handhaven van internationale vrede en veiligheid, het bevorderen van vriendschappelijke relaties tussen landen en het ondersteunen van de samenwerking in sociale, economische en humanitaire kwesties. Dit wordt aangeduid als de fundamentele werking van de VN om een betere wereld te creëren.
De Verenigde Naties bevorderen internationale samenwerking door middel van dialoog en overleg tussen landen. Dit gebeurt onder andere in de Algemene Vergadering en de Veiligheidsraad, waar landen de gelegenheid hebben om standpunten uit te wisselen en tot gezamenlijke besluiten te komen die de wereldwijde stabiliteit bevorderen.
De Verenigde Naties spelen een cruciale rol in het bevorderen van mensenrechten door verenigde internationale inspanningen te coördineren. Ze hebben verschillende verdragen en protocollen opgesteld die de bescherming van mensenrechten waarborgen, en ze monitoren de naleving hiervan door verschillende landen.
Duurzame ontwikkeling staat centraal in veel VN-initiatieven, zoals de Agenda 2030 voor Duurzame Ontwikkeling. Dit document bevat 17 Duurzame Ontwikkelingsdoelen (SDG's) die landen helpen om economische groei, het verminderen van ongelijkheid en het bestrijden van klimaatverandering te combineren, zodat toekomstig welzijn voor iedereen gegarandeerd kan worden.
Je kunt betrokken raken bij de activiteiten van de Verenigde Naties door je in te schrijven voor vrijwilligersprogramma's, deel te nemen aan campagnes of bewustwordingsinitiatieven, of door je informatie in te laten opnieuw deze organisaties die zich richten op VN-doelstellingen. Kennis verspreiden en actief deelnemen aan discussies over wereldwijde kwesties is ook een manier om je stem te laten horen.