Volkswagen

  • Marktleider in Belgie
  • Erg ruim productaanbod, van stadsauto en middenklasser over monovolume, SUV, Cabrio en stoere 4x4
  • Golf is de meest populaire auto van het land
  • Gekend om z’n bouwkwaliteit
  • Populaire modellen: Golf, Passat, Touran, Polo
  • Gaat de strijd aan met: Seat, Skoda, Peugeot, Volvo, Hyundai, Citroën, Renault
  • Voor elk wat wils: drie- of vijfdeurs, coupé, sedan…

De geschiedenis van Volkswagen begint net na WOII met de introductie van de Kever. Een auto die door Ferdinand Porsche ontworpen was in opdracht van de Führer hemzelve en die eigenlijk eerst Kraft Durch Freude-wagen gedoopt was. Aan serieproductie kwamen de Nazi’s niet toe en daarom werd de auto-van-het-volk een hoeksteen van de wederopbouw van Duitsland. De rest is geschiedenis, want de ganse wereld sloot de sympathieke VW in z’n hart. In Mexico bleef de Kever in productie tot 2003. Uiteindelijk werden er meer dan 21 miljoen stuks van gemaakt. En daarmee is het niet eens de populairste VW ooit. De Golf stak de Kever inmiddels voorbij. Die is heer en meester in de middenklasse en is inmiddels aan z’n zevende generatie toe.

Familieband met Porsche

Volkswagen en Porsche hebben een band. Die is erg duidelijk als je naar vroege Porsche’s kijkt. Een 356 of erg oude 911 delen nogal wat kenmerken met de Kever. Door de jaren heen bleef VW een aantal onderdelen leveren voor Porsche en aan deze kant van de jongste eeuwwisseling werd Porsche door Volkswagen ingelijfd. Porsche was in geldnood gekomen toen het probeerde een ander autobedrijf over te nemen en VW moest het bedrijf van de verdrinkingsdood redden. Ironisch genoeg was het bedrijf dat Porsche probeerde op te kopen… VW.

Een gigantische groep

Volkswagen is meer dan alleen maar een autofabrikant. Het is de kern van één van de grootste autoconcerns ter wereld. Het bedrijf is eveneens eigenaar van de volumemerken Seat, Skoda en Audi, de luxemerken Bentley, Lamborghini en Bugatti, motorfietsenfabrikant Ducati en de vrachtwagenmerken Scania en DAF.

Voor elk wat wils

Volkswagen heeft sinds het de Golf introduceerde in de jaren zeventig, z’n gamma gestaag uitgebreid. Onder de Golf kwam de Polo. Later kwam onder de Polo de Lupo, die onder meer met een erg zuinige versie (de Lupo 3L) z’n tijd erg vooruit was. Die werd later tijdelijk afgelost door de VW Fox (die in Brazilië werd gebouwd) en die plaats wordt nu ingenomen door de Up!. Erboven staat al die tijd al de Passat, terwijl je vierdeurs-afgeleiden van de Golf kan vinden onder de naam Jetta, Vento en Bora. Het luxesegment bedient VW ook. Met de Phaeton of met de terreinwagen Touareg. En voor wie dat wat te groot is, is er altijd nog de Tiguan, een SUV in de middenklasse. En tot slot zijn er nog de busjes. Die lopen ook ver uit elkaar. Instappen kan eigenlijk met de Golf Sportsvan, die het midden houdt tussen een break en een monovolume (Golf Plus bij vorige generaties). Erboven zitten achtereenvolgens de Touran, Sharan en de Multivan. Dat laatste is eigenlijk een personenwagenuitvoering van de bestelwagen Transporter. En nu we het toch over utilitaire auto’s hebben kunnen we ook de Caddy (een compacte bestelwagen waarvan ook een versie voor personenvervoer bestaat), de Crafter en de pick-up Amarok aan de opsomming toevoegen.

Duitse degelijkheid

Volkswagen is zo een beetje de uitvinder van het begrip Duitse degelijkheid. Belangrijk is dat het daarbij eigenlijk gaat om kwaliteitsperceptie. De Duitsers besteedden erg veel aandacht aan zaken als parasietgeluiden, hoe materialen aanvoelen, ogen en zelfs ruiken, gelijklopende en smalle koetswerknaden… dat soort zaken. In pechstatistieken scoren de producten van het merk niet merkbaar beter dan andere Europese volumemerken.

Toon meer