Waterlelies zorgen voor een prachtig uitzicht in je vijver met hun mooie bloemen en bladeren. Ze creëren ook schaduw voor vissen, wat belangrijk is voor hun welzijn en helpt algen te verminderen door de groei van drijfalg te beperken. Daarnaast biedt de wortelstructuur een habitat voor nuttige micro-organismen die de vijver gezond houden.
Om een waterlelie te planten, is het belangrijk om een geschikte mand of container te gebruiken. Vul deze met speciale vijveraarde en plaats de waterlelie voorzichtig in het midden. Zorg ervoor dat de wortels goed bedekt zijn met aarde, maar het groeipunt boven de aarde blijft. Zet de container vervolgens op de juiste diepte in de vijver, zodat het groeipunt net onder het wateroppervlak komt.
Er zijn verschillende soorten waterlelies, waaronder grote en kleine variëteiten. Sommige populaire keuzes zijn de gewone waterlelie en de dwergwaterlelie. Kies een soort die past bij de grootte van je vijver en de hoeveelheid zonlicht die daarop valt, aangezien de meeste waterlelies van zon houden.
Tijdens de groei heeft een waterlelie regelmatige verzorging nodig. Dit omvat het toevoegen van waterplantenmest om de voedingsstoffen op peil te houden. Houd ook het waterpeil in de gaten en zorg ervoor dat het voldoende is voor de waterlelie om te gedijen. In de zomer kunnen beschadigde of verwelkte bladeren worden verwijderd om de plant gezond te houden.
Waterlelies kunnen eenvoudig vermeerderd worden door bijvoorbeeld de wortelknollen te splitsen. Dit doe je in het voorjaar, wanneer de plant actief groeit. Zorg ervoor dat elke nieuwe knol voldoende wortels heeft. Plaats de gesplitste knollen vervolgens in een mand met vijveraarde en volg de reguliere plantinstructies.