Voor de voorbereiding van een rally is het belangrijk om je auto grondig te controleren. Denk aan de remmen, banden en olie. Daarnaast moet je goed getraind zijn in navigeren; de meeste rally's vereisen dat je met een co-piloot samenwerkt die navigatie-instructies geeft. Vergeet ook niet om je registratie tijdig in te dienen en het inschrijfformulier in te vullen.
Ja, je kunt met een normale auto deelnemen aan een rally, maar het is aan te raden om enkele modificaties aan te brengen voor de veiligheid en prestaties. Dit kan inhouden dat je een roll cage installeert, betere banden gebruikt en zorgt voor een goede verlichting. Er zijn ook rallys voor amateurelse deelnemers waarbij minder uitgebreide eisen gelden.
Er zijn verschillende soorten rally's, waaronder stages rally's, waarbij de focus ligt op verschillende etappes en tijden. Andere vormen zijn navigatierally's, die meer draaien om het nauwkeurig navigeren met kaarten, en snelheidsrally's, waar snelheid en tijd centraal staan. Elk type heeft zijn eigen unieke kenmerken en uitdagingen.
De tijd die je nodig hebt om deel te nemen aan een rally hangt af van de specifieke rally en je voorbereidingen. Vaak begint het proces weken maanden van tevoren, inclusief training, het verkrijgen van vergunningen en het fijnstemmen van je auto. Een rally zelf kan een paar dagen duren, afhankelijk van de route en de afstand die je moet afleggen.
Veiligheid is absoluut cruciaal in rally's. Je moet altijd een veiligheidsharnas dragen, evenals een helm en andere beschermende kleding. Zorg ervoor dat je ook een brandblusser en een eerstehulp-kit in de auto hebt. Het is daarnaast belangrijk om je aan de regels van de rally te houden en veiligheidsbriefings goed te volgen om risico's te minimaliseren.