In de late lente is het ideaal om groenten zoals tomaten, paprika's, en courgettes te planten. Deze gewassen houden van warmte en moeten na de vorst worden gezet. Zorg ervoor dat de aarde goed doorlatend is en voeg wat compost toe voor extra voedingsstoffen. Vergeet niet regelmatig water te geven, vooral als het warm is!
Tijdens de zomer is het belangrijk om je groentetuin regelmatig water te geven, vooral als het langere tijd droog is. Mulchen met een laagje organisch materiaal helpt de vochtigheid te behouden. Kijk ook regelmatig of er onkruid opkomt en verwijder dit tijdig om concurrentie voor voedingsstoffen te minimaliseren. Vergeet niet om regelmatig te oogsten; dit stimuleert nieuwe groei.
Als je een schaduwrijke tuin hebt, zijn er nog steeds verschillende groenten die goed kunnen groeien. Denk aan bladgroenten zoals spinazie en boerenkool, evenals kruiden zoals peterselie en munt. Deze groenten hebben niet veel directe zonlicht nodig en kunnen goed gedijen in een koele, schaduwrijke omgeving.
Om je groenten te beschermen tegen ongedierte, kun je natuurlijke methoden proberen zoals het inzetten van nuttige insecten die plagen bestrijden. Daarnaast helpt het om je planten gezond te houden met goede verzorging en bemesting. Je kunt ook natuurlijke afweermiddelen zoals knoflookspray gebruiken om ongenode gasten af te schrikken.
Zelf groenten kweken in je tuin biedt talloze voordelen. Het is niet alleen duurzaam, maar je hebt ook controle over wat er in je eten zit. Vers geoogste groenten zijn vaak smakelijker en voedzamer dan als ze uit de winkel komen. Daarnaast is het een ontspannende activiteit die je een gevoel van voldoening geeft en kan helpen om een verbinding met de natuur te creëren.