Je kunt je kind helpen door veel met hem of haar te praten, zelfs als ze nog niet terugpraten. Voorleesboeken zijn een geweldige manier om nieuwe woorden te introduceren. Speel samen met speelgoed dat geluiden maakt of reactie uitlokt, dit bevordert de woordenschat. Betrek je kind bij dagelijkse activiteiten en benoem voorwerpen om een rijke taalomgeving te creëren.
Er zijn verschillende soorten producten die nuttig kunnen zijn voor het leren van woorden. Denk aan interactieve boeken met geluiden, educatief speelgoed dat aanmoedigt tot praten, en kaarten met afbeeldingen van alledaagse objecten. Zorg ervoor dat de producten leuk zijn, zodat je kind gemotiveerd blijft om te leren.
Met je kind praten is cruciaal voor hun taalontwikkeling. Het helpt bij het opbouwen van een sterke vocabulaire en stimuleert de communicatieve vaardigheden. Praat over wat jullie samen doen, beschrijf wat je ziet en vraag je kind regelmatig naar hun mening. Dit maakt leren natuurlijk en aangenaam.
Je kunt de spraakontwikkeling van je kind stimuleren door regelmatig voor te lezen, samen te zingen, en spelletjes te spelen die taal stimuleren. Gebruik ook dagelijkse situaties om nieuwe woorden en zinnen aan te leren. Veel herhaling en positieve feedback zijn ook belangrijk; prijs je kind als ze hun best doen, zelfs als ze het nog niet helemaal goed zeggen.
Kinderen beginnen meestal met het zeggen van hun eerste woorden rond de 12 maanden, hoewel dit kan variëren. Veel kinderen gebruiken eenvoudige woorden zoals 'mama' of 'papa' in deze periode. Tussen 12 en 18 maanden begint de woordenschat van kinderen vaak exponentieel te groeien, naarmate ze meer interactie hebben met hun omgeving.