In België zijn verschillende soorten antiek bijzonder waardevol, zoals meubels uit de 17e en 18e eeuw, kunstwerken van lokale kunstenaars, en porselein van bekende fabrieken. Belangrijke collecties zijn vaak ook gevormd door regio's die een rijke geschiedenis hebben in kunst en ambachten, zoals de Vlaamse regio. Collectors zijn vaak geïnteresseerd in de herkomst en het verhaal achter het stuk, wat bijdraagt aan de waarde.
Om authentiek antiek te herkennen, is het belangrijk om de materialen en technieken te begrijpen die in de loop der tijd zijn gebruikt. Kijk naar tekenen van slijtage, de verbindingen tussen onderdelen, en de patina die zich op houten meubels vormt. Het inschakelen van een expert kan ook helpen; zij kunnen vaak de leeftijd en afkomst van een stuk nauwkeurig bepalen aan de hand van specifieke kenmerken.
Kunst is populair omdat het meer is dan alleen een decoratief object. Het vertelt verhalen, evoket emoties en kan de persoonlijkheid van de eigenaar weerspiegelen. Daarnaast investeren mensen in kunst als een manier om waarde op te bouwen. Kunst kan in waarde stijgen, en daarom zien veel verzamelaars het ook als een financieel slimme keuze.
De trends in de antiek- en kunstmarkt veranderen constant, maar momenteel zien we een groeiende interesse in duurzame en lokale producten. Mensen zijn ook steeds meer geïnteresseerd in opkomende kunstenaars en unieke stukken die een verhaal vertellen. Daarnaast is er veel vraag naar moderne kunst en hybride vormen van traditionele en hedendaagse technieken.
Het onderhouden van antiek en kunst omvat regelmatig schoonmaken en het vermijden van blootstelling aan extreme temperaturen en direct zonlicht. Gebruik milde schoonmaakmiddelen en zachte doeken om schade te voorkomen. Voor meubels is het verstandig om een beschermende laag aan te brengen en voor kunstwerken is het aan te raden ze professioneel te laten conserveren als ze kwetsbaar zijn.