Watermaal-Bosvoorde - EO 1977 - zeldzaam

€ 14,45
Ophalen of Verzenden
691sinds 11 feb. '23, 07:15
Deel via
of

Kenmerken

ConditieGelezen

Beschrijving

Watermaal-Bosvoorde Watermaal-Bosvoorde - EO 1977 – ongebruikelijk zeldzaam

"Watermaal-Bosvoorde in oude ansichtkaarten - Watermaal-Bosvoorde in oude prentkaarten"
door Jacques CHARLIER & Tony COENJAERTS

116 oude foto's en ansichtkaarten met commentaar in het Frans en Nederlands: interessante inhoud gebaseerd op lokale geschiedenis, erfgoed, tradities en folklore.
< br /> (inleiding)
Dit album waar je doorheen gaat bladeren bevat foto's van 50 tot 70 jaar oud. Het zal een kleine stap terug in de tijd zijn, de tijd voor 1914, de "goede tijden" volgens sommigen.
Toen waren er nog twee dorpen, Bos-Fort en Watermaal . Twee dorpen, twee valleien, Woluwé en Watermaalbeek, gescheiden door een plateau waar drie lindebomen midden op de velden op wacht staan en broederlijk takken, bloemen en rillingen samenbrengen; zwermen wilde eenden gleden over het moiré van hun vijvers, de nekken van waterhoentjes ontspanden zich met plotselinge schokken, het gaas van wolken dat meestal wit of grijs uitrolde, weerspiegelde het krachtige groen van de beuken of de mijmering van de tot tranen toe treurige en geduldige wilgen ondervraging van de vissers ontstond, uur na uur en jonge boompjes; het nabijgelegen Zoniënwoud weergalmde nog van de bijl van de houthakkers en een schor gebrul herinnerde aan de grote jachten van Monseigneur de Hertog van Brabant, de grote jachten met honden, horens en kreten van lang geleden toen de grote jager de wacht hield in Bosvoorde aan de de roedel van zijn meester.
Twee dorpen leefden apart van elkaar met in het midden hun kerk, onder de beschermheerschap van Sint-Hubertus en Sint-Clemens. Op straat kon men koetsen tegenkomen geflankeerd door hun lantaarns, werklieden, harnassen op hun schouders en duwende kruiwagens, geharde biceps, of zelfs het mooie, ietwat verlegen melkmeisje en haar zwarte hond vastgebonden aan een kar vol kannen; de oneffen kasseien deden de rijtuigen schokken, verzwaarden de kruiwagens en zorgden voor opgeschuimde melk. Geluiden, vooral metaalachtig, kondigden veel passages aan: wielen met ijzeren randen, hoefijzers, rinkelende bellen, gekraak van karren of landbouwmachines, en, variërend met de wind, lange kreten, tchouc-tchouc en hamerende gewone treinwielen vormden het grootste deel van het geluidslandschap .

Het album dat u zult bekijken verzamelde vijftig tot zeventig jaar oude foto's. Een teruglopen op de tijd, de tijd van voor 1914; de "goede oude tijd" zeggen enkele.
En in die tijd waren er nog twee dorpen, Bosvoorde en Watermaal. Twee dorpen, twee valleien van de Wo-luwe en de Watermaalbeek, gescheiden door een plateau, waar drie linden midden in de velden mee keken, terwijl het geritsel van hun takken broederlijk samensmolt.
Over de tintelende weerschijn van de vijvers ontwaarde mannen de vluchten van lepeleenden en waterhoenders. De bemantlijn van de wolken ontrolde zich in wit of gedeeltelijk grijs, weerspiegelde zich in het machtig groen van de beuken of de dromerigheid van wilgen, om erbij te treuren en de urenlange, wachtende wachttijd van de vissers. In het onzekere Zoniënwoud weergalmde nog de slag van de houthakkersbijl en een of andere gebrul riep de grote jachtpartijen op van de hertog van Brabant; de grote hertenjachten van weleer, uit de tijd dat de opperjagermeester over de jachthonden van zijn meester waakte.
Twee dorpen lagen gescheiden, met temidden hun kerk, onder het veilige voogdijschap van de heilige Hubertius en Clementius. In de straten zagen mannen de koetsen met lantaarns, werklui met de draagriem over de schouder en met gespannen instructies een kruiwagen voortsjouwend, of ook de mooie, ietwat verlegen, melkboerin en haar zwarte hond, aangespannen aan een karretje vol kruiken; ongelijke kasseien, die de koetsen door elkaar, kruiwagens nog wat afgebroken en melk tot shuimen. Metaalgeluiden, vooral de vele voorbijgangers aan: wielen met ijzeren beslagen, hoefijzers van paarden, rinkelende belletjes, snerpend lawaai van karren van landbouwmachines, veranderlijk met de wind, langdurig gehuil, tsjoek-tsjoek en regelmatig gebulder gel van trein-wielen draaien toen de uit .

Zaltbommel, Europese Bibliotheek - Europese Bibliotheek, identificatie Rossel Periode distributie, EO 1977, Italiaans formaat 14,5 x 20,5 cm, 116 pagina's, totaal gewicht: 230 gram.
< br />Klassieke gebruikte hoes en goede algemene staat. Volgens mijn foto's.

Leuk prijsje voor deze interessante lokale documentaire bron.
Zoekertjesnummer: m1942751689