Een keramist maakt gebruik van verschillende technieken zoals handvormen, draaien op de pottenbakkersschijf en slijpen. Elke techniek heeft zo zijn eigen toepassingen en uitdrukkingsmogelijkheden. Handvormen stelt je in staat om vrij te experimenteren en organische vormen te creëren, terwijl draaien precisie en symmetrie mogelijk maakt. Daarnaast kan een keramist ook technieken zoals engobe en glazuren toepassen om de afwerking van het keramiek te verbeteren.
Het onderhoud van keramiek hangt af van het soort product dat je hebt. Over het algemeen is het goed om keramische objecten regelmatig af te stoffen met een zachte doek. Vermijd schurende schoonmaakmiddelen die krassen kunnen veroorzaken. Voor gebruiksvoorwerpen zoals servies is het verstandig om ze voorzichtig met de hand af te wassen en niet in de vaatwasser te plaatsen, tenzij ze daar specifiek voor zijn gemaakt. Glazuur helpt ook om eenvoudig onderhoud mogelijk te maken, maar kan na verloop van tijd slijten.
Een uniek stuk keramiek is waardevol vanwege de creativiteit, techniek en ambacht die erin is gaan zitten. Daarnaast kunnen factoren zoals de ontwerper, de gebruikte materialen, en de zeldzaamheid van het stuk ook bijdragen aan de waarde. Kunstenaars die een sterke reputatie hebben opgebouwd, zullen vaak meer vraag ervaren voor hun unieke stukken. Ook de esthetische aantrekkingskracht en de geschiedenis van het object kunnen van invloed zijn op de waarde.
Verschillende klei-soorten hebben verschillende eigenschappen die het eindresultaat van keramische objecten beïnvloeden. Bijvoorbeeld, aardewerk klei is vaak grover en goedkoper en wordt bij lagere temperaturen gebakken. Porselein daarentegen is heel fijn en wordt bij hogere temperaturen gebakken, waardoor het sterker en een zit slanker uiterlijk krijgt. Dit bepaalt niet alleen de esthetiek van het object, maar ook de functionaliteit en duurzaamheid.
Het bakproces van keramiek bestaat uit meerdere stappen. Na het maken van het object worden het gedroogd om overtollig vocht te verwijderen. Vervolgens wordt het gebakken in een oven bij hoge temperaturen; dit proces, ook wel de biscuitbak genoemd, zorgt ervoor dat het keramiek zijn vorm behoudt. Daarna kan het object geglazuurd worden, wat het een beschermende en decoratieve afwerking geeft. Na het aanbrengen van het glazuur volgt een tweede bakproces, waardoor de glazuur smelt en een prachtige afwerking oplevert.