MESA Boogie TA-30

€ 1.295,00
Ophalen of Verzenden
Thuisbezorgd via Bpost voor € 8,05
1036sinds 14 mei. '24, 10:55
Deel via
of

Kenmerken

ConditieGebruikt
SoortGitaar
WattageMinder dan 50 watt

Beschrijving

Wegens verhuizing overcompleet.

Recent nagekeken en buizen vervangen.

De naam Transatlantic doet allicht al vermoeden dat men voor deze versterker niet in Amerika is gebleven, tenminste wat de inspiratie voor de klanken betreft. Een snelle blik op de het controlepaneel levert ook al meteen een aantal verwijzingen op naar Britse versterkers, met name Vox. Maar men wil tegelijk ook nog de mogelijkheid bieden Amerikaanse klanken te gebruiken. Voor wie de vergelijking niet duidelijk is: bij Amerikaanse klanken wordt doorgaans Fender gedacht, bij Britse klanken meestal Vox en/of Marshall. Deze versterker wil dus klanken uit alle 3 de kampen bieden, zonder over te gaan naar digitale technologie. Alles blijft hier 100% analoog buizengeweld!

Vormgeving
Op dit vlak scoort Mesa Boogie doorgaans al erg sterke punten, maar nu doen ze er nog een schepje bovenop. De head is voorzien van een stoer uitziende stalen grill die over de zwarte behuizing komt. De combo deelt die uitstraling, al overheerst hier natuurlijk wel de grijze speakerdoek. Maar wat deze versterkers anders dan anders maakt, is de felle blauwe belichting die tevoorschijn komt als je de versterkers aanschakelt. Bij de combo is dit enkel zichtbaar als je de versterker van bovenaf bekijkt, maar bij de head kan men tot achteraan in de zaal het blauwe licht bewonderen. Nieuwsgierige blikken nog voor je een noot gespeeld hebt!

Handleiding
Daar waar handleidingen zich dikwijls beperken tot droge informatie rond het toestel, biedt de handleiding van de Transatlantics een ruime waaier aan handige tips en trucs. Men legt uit hoe je het snelst met bepaalde kanalen aan de slag kan, en hoe je best de verschillende modi (die de versterker rijk is) kiest en gebruikt. Er is ook een hoop technische informatie aanwezig, gaande van het opsporen van problemen met de lampen tot het combineren van speakerkast, ohm-waarden, enz

Aansluitingen
Het is geen enkele verrassing dat de Transatlantic- versterkers voorzien zijn van alle nodige aansluitingen. Men zet doorgaans liever een aansluiting te veel dan te weinig bij Mesa Boogie. Beide modellen zijn identiek qua aansluitingen, al staan ze soms wel in een andere volgorde. Je krijgt vooraan (op het controlepaneel) de jack-input voor je gitaar en een aansluiting voor de meegeleverde voetschakelaar. Achteraan hebben we een send en return voor de fx-loop, drie aansluitingen voor speaker-kasten (4 en 8 ohm) en een aparte aansluiting om de reverb aan en uit te zetten. Naar Mesa Boogie-normen is dat nog een redelijk beperkt lijstje, maar je zal er allicht wel alles uit krijgen wat je nodig hebt! De enige functie die we eigenlijk echt missen van de Lonestar is het dubbele mastervolume (normaal en solo-volume). Die toevoeging had het pakket ontegensprekelijk nog vollediger gemaakt.

Bedieningspaneel
De Transatlantic-reeks moet, naast de klank die van beide kanten van de oceaan komt, ook wat makkelijker zijn in gebruik. Sommige Mesa Boogie versterkers lijken immers meer op de cockpit van een Airbus dan op een gitaarversterkers. De Transatlantic is de uitzondering op de regel! Er zijn nog steeds een aantal miniswitches te vinden, maar deze zijn allemaal zeer makkelijk te doorgronden. Elk kanaal krijgt zn eigen 2 bands EQ, gain-, reverb- en volumeregelingen. Op het cleane kanaal heb je ook nog een schakelbare cut-regeling, die werkt zoals op een Vox AC30. Laat het dan geen toeval zijn dat de eerste schakelbare modus op het cleane kanaal je laat kiezen tussen normal en top boost, ook een term die we vooral kennen van de AC30. Het drive-kanaal heeft de keuze tussen tweed, high 1 en high 2. Dit geeft een waaier aan mogelijkheden qua gain-klanken. Verder is elk kanaal ook voorzien van een variabel vermogen: je kan kiezen tussen 15 watt, 30 watt en 40 watt. Afhankelijk van welk vermogen je kiest, kom je terecht in een klasse A-systeem of het Mesa Boogie MultiWatt-systeem. Dan blijft er nog 1 miniswitch over, namelijk de kanaalselector. Met de schakelaar naar links of rechts kies je het kanaal, en in de centrale stand is de voetschakelaar de baas. Makkelijk zat dus!

Effecten
Een spring reverb is al wat je meekrijgt maar het is er wel eentje van uitstekende kwaliteit. De schakeloptie zorgt tevens voor de nodige flexibiliteit. We willen namelijk niet overal reverb op!

Klank
Minder knoppen wil daarom niet zeggen dat we minder klank krijgen. Geen opbouw naar een hoogtepunt, we vallen meteen met de deur in huis: wat klinken die Transatlantic spullen GOED! We kunnen misschien meteen even het verschil tussen de head en de combo bespreken. Als je kiest voor Mesa Boogie speakerkasten, is er nauwelijks een verschil merkbaar. De head op een 2x12 kast biedt bijna exact dezelfde klank als de combo. De aparte setup levert een tikkeltje meer bas, maar dat is het dan ook. Het wordt echter wel zeer interessant als we de head gaan matchen met andere speakerkasten. We hebben al enkele keren vermeld dat de Transatlantic enkele Vox-neigingen heeft, en besloten de proef op de som te nemen met een speakerkast met blue alnico speakers. Het resultaat is ronduit verbluffend, deze versterker klinkt bij momenten bijna exact als een steengoede AC30, maar met een hoop extra functies. Met de Mesa Boogie speakerkast zijn de klanken eveneens fantastisch, maar klinken ze meer helder en open. De Mesa Boogie speakers in de combo (en bijhorende speakerkasten) zijn erg open, wat voor kamerbrede cleane klanken zorg. In top boost modus heeft de versterker een overschot aan hoge tonen, en zowat alle klassieke Britse klanken liggen voor het grijpen. Ook het drive-kanaal levert prima sounds, zolang je het woord karakter maar in het achterhoofd houdt. Geen platgeduwde, zwaar overstuurde metalklanken hier! Daar moet je een andere Mesa voor kopen. De versterkers werden stevig aangesproken op repetities, optredens en studio-opnames, en er was geen enkele situatie waarin ze niet konden beantwoorden aan de verwachtingen. Het nasale kantje, waar veel Mesa Boogie-tegenstanders het zo dikwijls over hebben, is hier in geen velden of wegen te bespeuren. De basrespons is strak, het middengebied sterk en muzikaal, en de hoge tonen zijn niet scherp of schril. Pure klasse! Toch is er ÈÈn minpuntje: de versterkers, of het nu gaat om de combo of de head, produceren een aanzienlijke basisruis. Zelfs op het cleane kanaal is de ruis aanwezig, en als we overschakelen naar het drive-kanaal wordt de ruis nog wat luider (zelfs bij zeer lage gain-settings). Maar wat voor veel mensen onmogelijk leek hebben ze toch klaargespeeld bij Mesa Boogie: een versterker maken die zo mogelijk nog beter klinkt dan de Lonestar! Verbluffend!

Effecten
De reverb in de Transatlantics klinkt prima, en is vlot inzetbaar voor de stijlen waarin je dit type reverb meestal terug vindt. Bij stevig doorspelen (met de ganse band) kon de reverb soms al eens overslaan in de gekende twoooing. Ik neem aan dat voor meer specifieke reverbdoeleinden de fx-loop snel zal worden aangesproken.

Interesse? laat uw bieding achter op de site. Biedingen via mail worden niet geaccepteerd.
Ophalen en opsturen (we brengen niet)
Betalen via het platform, geen cash.
Zoekertjesnummer: m2114902033