Toegepaste sociologie 2-2|Aula,Leo Rademaker 9027454477

€ 4,00
Ophalen of Verzenden
251sinds 26 aug. '24, 13:32
Deel via
of

Kenmerken

ConditieZo goed als nieuw
TypeSociale wetenschap
Jaar (oorspr.)1981
Auteurzie beschrijving

Beschrijving

||boek: Toegepaste sociologie 2-2|Karakteristiek, ontwikkeling en toepassing van sociologische specialisaties|AULA [679]

||door: Aula, Leo Rademaker

||taal: nl
||jaar: 1981
||druk: 1e druk
||pag.: 369p
||opm.: pocket|zo goed als nieuw|vergeeld

||isbn: 90-274-5447-7
||code: 1:001146

--- Over het boek (foto 1): Toegepaste sociologie 2-2 ---

In dit boek komt de maatschappelijk betekenis van de sociologie naar voren. Aan de orde komen: de sociologie van de bejaardenproblematiek, bevolkingsvraagstukken, ecologische vraagstukken, jeugd, kennis, kunst, literatuur, macrosociale verschijnselen, het militaire apparaat, oorlog en vrede, sociometrie, sport, taal, verkeer, vrouw, vrije tijd en recreatie, wetenschap en techniek en de wijsgerige sociologie.

Literatuurverwijzing: Rademaker, L. (1981). Toegepaste sociologie 2. Utrecht: Het Spectrum.

[bron: https--www.kenniscentrumsportenbewegen.nl/kennisbank/publicaties/?toegepaste-sociologie-2&kb_id=820]

--- Over (foto 2): Aula ---

De Aula-reeks is een populair-wetenschappelijke boekenreeks die in 1957 werd gestart door Uitgeverij Het Spectrum in Utrecht als wetenschappelijkere versie van de Prisma Pockets naar het voorbeeld van de Engelse Pelican Books. De reeks omvatte ruim 700 pockets over mens- en natuurwetenschappen, kunst en filosofie.

Het betreft de volgende uitgaven:

...

[bron: wikipedia]

--- Over (foto 3): Leo Rademaker ---

Leo Rademaker - Ten Strijde - Militante meningen over problemen en personen

In een dialoog komen diverse thema's aan de orde, waarover de hoofdpersoon een nogal eigenzinnig oordeel heeft. Leo Rademaker is gepromoveerd socioloog en woont in Oegstgeest. Hij publiceerde bij uitgeverij Aspekt een twaalftal boekjes, waarvan H.P. Berlage (1856- 1934), een korte biografie de meest recente is.

[bron: https--boekhandelriemer.nl/ten-strijde/9789463387590]

PhD - Benaderingen van collectief protest : overzicht, evaluatie en een bijdrage van de Algemene sociologie - Leonardus Rademaker - Rijksuniversiteit Leiden - Public defense: in 1993

[source: https--lib.ugent.be/catalog/rug01:000307069]

Sociologische stromingen (1977)
Auteur(s): Leonardus Rademaker, H. Bergman

In dit boek passeren diverse sociologische richtingen de revue. Hierdoor worden de opvallende pluriformiteit en -zijdelings- de ontwikkeling van de sociologie in kaart gebracht. Een afsluitend artikel evalueert de tegenstellingen. De artikelen zijn eerder verschenen in intermediair.

Literatuurverwijzing: Rademaker, L., & Bergman, H. (1977). Sociologische stromingen. Urecht: Het Spectrum.

[source: https--www.kenniscentrumsportenbewegen.nl/kennisbank/publicaties/?sociologische-stromingen&kb_id=821]

Leo Rademaker: Schets van de Nederlandse samenleving, Ontwikkelingen en actualiteit. Boom onderwijs, 2007. 260 blz., ISBN 9789047300311, eur 29,50.

'Voor u ligt een boek dat naar mijn oordeel al veel eerder beschikbaar had moeten zijn.' Zo begint Rademaker het voorwoord van zijn Schets van de Nederlandse samenleving. 'Immers, denkend aan de vele opleidingen waarin kennis van de Nederlandse samenleving een onderdeel vormt, lijkt het toch aantrekkelijk dat er althans één publicatie verschijnt die op elementaire wijze een brede oriëntatie op de Nederlandse samenleving biedt' (8). Nou bestaan er voor buitenlandse studenten neerlandistiek natuurlijk bruikbare inleidingen van bijvoorbeeld Van Hauwermeiren (Waar Nederlands de voertaal is), Van der Horst (The Low Sky) en Shetter (The Netherlands in Perspective). Rademaker mikt duidelijk op Nederlandse studenten die bekend zijn met hun eigen land, maar zijn boek zou toch ook voor extramurale studenten bruikbaar kunnen zijn. Helaas moet ik constateren dat Rademaker er niet in geslaagd is een goede inleiding te schrijven.

Veertien hoofdstukken in deze Schets behandelen alle gebruikelijke aspecten van de Nederlandse samenleving: Staat en politiek, Recht, Leefvormen, Onderwijs, Arbeid, Vrije tijd en recreatie, Godsdienst en levensbeschouwing, Wetenschap, techniek en technologie, Massamedia, Cultuur, Gezondheidszorg, Welzijnszorg, Ruimtelijke ordening, volkshuisvesting en milieubeleid, en Defensie. Het laatste hoofdstuk Slotbeschouwingen bespreekt Nederland in internationaal verband, Nederland als veranderende samenleving, Nederland als multi-etnische samenleving en Nederland als typische samenleving. De veertien hoofdstukken zijn consequent ingedeeld in vier paragrafen. Ieder hoofdstuk begint met 'Ontwikkelingen', bijna altijd een historisch overzicht. Dan volgt de paragraaf 'Organisatie', waarin uiteengezet wordt welke instanties, instituten etc. op dit gebied actief zijn, en heel kort wat ze doen. In een derde paragraaf wordt steeds een specifiek thema belicht en de vierde heet 'Alternatieven/discussie'. Om die laatste twee wat te verduidelijken, kijken we naar het hoofdstuk over onderwijs.

Het thema dat Rademaker uitlicht is 'Onderwijs en sociale ongelijkheid'. In twee pagina's vertelt hij ons dat onderzoek steeds weer uitwijst dat de sociale ongelijkheid in het onderwijs blijft bestaan, ondanks alle beleid. Maar hij somt ook enkele winstpunten op, zoals dat de algemene onderwijsdeelname groter en het algemene niveau hoger is geworden, en dat de invloed van het sociale milieu op schoolkeuze afneemt. Vervolgens stipt hij problemen aan van allochtone jongeren, om af te sluiten met de zin: 'Het feit dat ongeveer een kwart van de jongeren de school verlaat zonder een startkwalificatie vormt samen met het lerarentekort een van de grootste uitdagingen voor het onderwijsbeleid' (76). In de paragraaf 'Alternatieven/discussie' vat Rademaker in drie pagina's de radicale kritiek samen die Illich op het westerse onderwijssysteem had.

Het is niet voor niks dat ik vermeld hoeveel (of hoe weinig) pagina's beide paragrafen beslaan. Het geeft aan hoe weinig ruimte er maar is in 250 pagina's en het maakt duidelijk dat Rademaker keuzes heeft gemaakt en veel moet weglaten. Eigenlijk kan hij niet anders doen dan aanstippen. Des te jammerder is het dat hij zoveel plaats inruimt voor radicale alternatieven van iemand als Illich, hoeveel invloed die ook heeft gehad (maar daar gaat Rademaker dan weer niet op in). Dat is niet alleen zonde van de ruimte, het maakt het boek ook onevenwichtig. De hoofdstroom, met alle problemen die daar leven (voortijdig schoolverlaten en lerarentekort), krijgt onvoldoende aandacht. In het hoofdstuk over ruimtelijke ordening beslaat de paragraaf 'Alternatieven/discussie' zelfs niet meer dan een halve bladzijde vragen die in dat vakgebied actueel zijn. Dat is niet eens onevenwichtig, dat is gewoon helemaal niks.

Het hele boek staat vol alinea's die niets zeggen en alleen maar vragen oproepen. Wat dacht u van het volgende. In de paragraaf over milieubeleid schetst Rademaker een somber beeld van Nederland: 'Wij zijn zo'n beetje de "smeerpoets" van Europa. [...] Aan de vervuilde lucht die ons omringt sterven jaarlijks duizenden mensen voortijdig, onze stranden zijn vervuild en in honderden bibliotheken en archieven voltrekt zich in alle stilte een regelrechte ramp' (197). Daar laat hij het bij, en de lezer moet zelf de bibliotheek maar in om mensen te redden.

Wie in z'n eentje een boek over een hele maatschappij schrijft, moet veel lezen. Toch heeft hij nooit genoeg gelezen en is hij nooit bij met lezen. Nou zijn er op veel vakgebieden ongetwijfeld standaardwerken die jaren, of zelfs decennialang meegaan, maar het is onthutsend dat de literatuur voor Rademakers hoofdstuk Leefvormen voor het grootste deel uit de jaren tachtig stamt. En wie zich, nota bene in de themaparagraaf 'de informatiemaatschappij' voor gegevens over de digitale snelweg baseert op een publicatie uit 1995, die verliest ieder gezag. De literatuurlijst bevat meer wonderlijke items en vreemde omissies: zo mis ik de standaardinleiding in de Nederlandse politiek Dutch Government and Politics van Andeweg en Irwin, en ben ik verbaasd een middelbare-schoolscriptie van ene Eveline Rademaker aan te treffen. Zo'n bibliografie wekt geen vertrouwen en kan dus niet meer dienen als leidraad voor wie verder wil lezen.

Rademaker is helaas ook al geen groot schrijver, zijn stijl irriteert voortdurend. Hij maakt graag gebruik van opsommingen, spreekt de lezer aan met 'je', gebruikt onnodig vaktermen of legt juist termen uit waar dat niet nodig is. Hij is dol op het werkwoord genieten (bijstand genieten, eenzame opsluiting genieten (31)) en over de geneugten van de digitale snelweg zegt hij: 'Binnenkort zal men thuis elke film kunnen zien, elk boek kunnen lezen [...] met alle voordelen van dien voor degenen die aan huis gebonden zijn, zoals vele gehandicapten, huisvrouwen en tijdelijk zieken' (135). Ten slotte is hij een meester in het gebruik van platitudes als: 'De toekomst zal leren of dergelijke geluiden zullen wegsterven of - eventueel in nieuwe varianten - hoorbaar zullen blijven' (136).

In zijn voorwoord bedankt Rademaker de velen zonder wie hij deze klus niet had geklaard. Helaas moet hij erbij vermelden dat hij niet altijd aan het niveau van verwachtingen en verlangens heeft kunnen voldoen. Je had toch gehoopt dat deze deskundigen en een goede redacteur hem ervan hadden weerhouden dit boek te publiceren.

Liesbet Winkelmolen [bron: https--www.dbnl.org/tekst/_nee005200801_01/_nee005200801_01_0017.php]

Leo Rademaker presenteert zijn bijzondere boeken-elftal [2018-07-23]

Oegstgeest staat bekend als schrijversdorp. 'Om het andere huis heeft er wel iemand een boek geschreven' wordt er wel eens gekscherend gezegd. Daarbij is de ene schrijver productiever dan de andere, maar Leo Rademaker, onder de trimhockeyers van LOHC bekend als weergaloze speecher, maakt het wel erg bont: in anderhalf jaar tijd vervaardigde hij maar liefst elf titels.

Leo Rademaker is inmiddels met pensioen, maar heeft als gepromoveerd socioloog jarenlang lesgegeven en studenten (vaak keuzevakkers) begeleid binnen de vakgroep Sociologie op de Leidse Faculteit Sociale Wetenschappen. Natuurlijk heeft hij in zijn werkzame leven ook veel geschreven, maar nu, in zijn tachtigste levensjaar, lijkt zijn 'pathologische publicatiedrift' zoals hij het zelf noemt, tot een hoogtepunt gekomen.

Opvallend is de diversiteit aan titels. Naast een aantal heldere, zeer makkelijk weg te lezen, overzichtswerken (sociologisch en historisch), publiceerde hij dit jaar ook een tweetal gedichtenbundels, en waagde hij zich zelfs aan het schrijven van sprookjes.

Rademaker, een bescheiden auteur die zelden om woorden verlegen zit, vindt die combinatie erg plezierig. "Ik word liever niet helemaal serieus genomen", vertelt hij op een zonnige woensdagmorgen aan de keukentafel in zijn huis in 'één van de gezelligste straten van Oegstgeest'.

Hockey

Leo Rademaker is net voor de Tweede Wereldoorlog geboren en groeide op in Eindhoven. "Ik heb mooie herinneringen aan die jaren, waarvan die met het thema hockey de boventoon voeren. We waren altijd met onze stick in het Dommelplantsoen te vinden. Later heb ik met mijn team, de A1 van EMHC, nog deelgenomen aan het Nederlands Kampioenschap. De band met hockey heb ik altijd gehouden. Tot enkele jaren geleden was ik fanatiek speler bij de Heeren '73, de zaterdagmorgen-trimhockeyers bij LOHC."

Na de middelbare school ging Rademaker in Leiden studeren. Eerst rechten, maar na een jaar werd dat sociologie. "En van die faculteit ben ik nooit meer weggegaan", lacht hij. "Ik ben een tamelijk honkvast persoon, een huiselijk type ook wel. Zo'n veertig jaar fietste ik elke morgen op mijn fietsje door de Leidse Hout naar de faculteit. Daar heb ik geen dag spijt van gehad."

Overzicht

Rademaker is een analytisch denker die, hoewel hij een sterke mening heeft, zich niet laat verleiden tot het doen van al te krachtige uitspraken, of het verzanden in details. "Sociale verhoudingen en maatschappelijke problemen boeien mij. Ik snap dat mensen de 'sociologenhoek' soms vaag vinden; er wordt ook veel flauwekul gepubliceerd. Het is de kunst om kwesties en problemen, die in ons vakgebied heel breed zijn, zo helder mogelijk weer te geven." En daar slaagt hij behoorlijk goed in. Maar weinigen is het bijvoorbeeld gegeven om in een boekje van minder dan vijftig pagina's (Zicht op Nederland) een overzicht te geven van hoe Nederland in elkaar steekt.

Een ander prettig te lezen boek is Culturele Coryfeeën - een eerbetoon aan Desiderius Erasmus, Eduard Douwes Dekker (Multatuli), Louis Couperus en Johan Huizinga, waarin Rademaker het leven van deze Nederlandse schrijvers aan het papier toevertrouwt. Een dergelijk overzichtswerk met korte, substantiële biografieën was er nog niet. 'Dit boek vult de leemte op, en laat een nieuwe groep lezers kennismaken met deze coryfeeën', zo stelt hij op de achterflap.

Het is duidelijk dat Leo Rademaker graag orde schept in de grote hoeveelheid informatie die overal en nergens op ons afkomt. Zo schreef hij ook De trots van Nederland waarin hij de levens van Rembrandt van Rijn, Johannes Vermeer, Vincent van Gogh en Piet Mondriaan beschrijft.

Elftal

Elk elftal heeft zijn vaste basisspelers en betrouwbare keeper. Daarnaast is er vaak een kleine, felle spits die het meest in het oog springt. Bij Rademakers team is dat Het Koninklijk Huis - kritische inkijkjes. Hierin waagt de taalkunstenaar zich aan wat luchtiger teksten, die bij de lezer vaak een glimlach op het gezicht toveren.

"Ik ben dankbaar dat ik mensen om mij heen heb, die mij begeleiden in mijn publicatiedrift. Zo helpt Anne-Marie Krens uit Oegstgeest, met haar bedrijf Tekstbeeld mij telkens weer bij het maken van een fraaie lay-out."

Het is uitzonderlijk dat iemand in een jaar tijd elf titels produceert. "Misschien kom ik wel in het 'Guinness Book of Records'," grapt de auteur, die op dit moment alweer bezig is met zijn volgende werk: een boek over de geschiedenis van het onderwijs.

Boeken

Overzicht van het door Leo Rademaker geschreven elftal boeken dat het afgelopen anderhalf jaar door Uitgeverij Aspekt werd uitgegeven:

  • Leo Rademaker - Sociale problemen en sociale alternatieven - Analyse van sociale ongelijkheid, sociale cohesie en sociale verandering en alternatieven op de terreinen arbeid, leefvormen en onderwijs
  • Leo Rademaker - Nederland in ontwikkeling - schets van de ontwikkelingen in de belangrijkste sectoren in de Nederlandse samenleving
  • Leo Rademaker - Het prinsje dat zich verveelde - sprookjes en verhalen voor kinderen en kinderlijke volwassenen
  • Leo Rademaker - Zicht op Nederland - Geschiedenis, topografie en organisatie van Nederland, inclusief hoofdstuk 1 van de Grondwet
  • Leo Rademaker - Het Koninklijk Huis - Kritische inkijkjes
  • Leo Rademaker - Culturele Coryfeeën - een eerbetoon aan Desiderius Erasmus, Eduard Douwes Dekker (Multatuli), Louis Couperus en Johan Huizinga
  • Leo Rademaker - Zicht op de wereld - Geschiedenis, topografie en organisatie
  • Leo Rademaker - Gedachten in gedichten
  • Leo Rademaker - De televisie te kijk gezet - Gedichten boordevol humor
  • Leo Rademaker - Het veulentje dat de wei uitsprong - sprookjes en verhaaltjes
  • Leo Rademaker - De trots van Nederland - Rembrandt van Rijn, Johannes Vermeer, Vincent van Gogh en Piet Mondriaan. Een eerbetoon aan onze belangrijkste vier schilders

Willemien Timmers [bron: https--www.oegstgeestercourant.nl/nieuws/cultuur/41089/leo-rademaker-presenteert-zijn-bijzondere-boeken-elftal-]
Zoekertjesnummer: m2151068309