Ludwig Verduyn - Beaulieu pleit onschuldig. Corruptie

€ 20,00
Ophalen of Verzenden
270sinds 3 aug. '24, 00:36
Deel via
of

Kenmerken

ConditieZo goed als nieuw
AuteurVerduyn

Beschrijving

Samenvatting

In een tijdespanne van amper veertig jear bouwde Roger de Clerck Beaulieu uit van een thuisweverij met twee getouwen tol een conglomeraat dat in meer dan vijftien landen is vertegenwoordigd, zeventig produktie-eenheden telt, een wereldwijde omzet van meer dan veertig miljard haalt en duizenden mensen tewerkstelt. Het uitbouwen van een dergelijk industrieel imperium spreekt tot de verbeelding. Maar een derge lijke fenomenale groei doet ook vragen rijzen.
In Beaulleu plelt onschuldig verduidelijkt Ludwig Ver duyn hoe die snelle groei haalbaar werd. Al vlug blijkt dat Beaulleu de regels van het spel met voeten treedt. En dat de overheid - via het textielplan, een aantal toppoliticl en kabi netsmedewerker Willy Ramboer - het bedrijf hierbij een ste vige hand helpt. De 'zaak Beaulieu' wordt op die manier een gerechtelijk fraudedossier van de eerste orde: witgewassen en verdwenen geld, renteloze kredieten, buitengewoon gun stige subsidieregelingen, valsheid in geschrifte, misleidende balansen, kunstmatige winsten, concurrentievervalsing, be langenvermenging. dubieuze overeenkomsten, 'minnelijke schikkingen' en dies meer.
Het is de verdienste van Ludwig Verduyn dat hij dit inge wikkelde maar belangrijke kluwen blootlegt en bereikbaar maakt voor de publieke opinie. Wanneer Industrieel gesjoe mel en politiek gesjacher samengaan, moet de burger recht van inzage hebben. Hij vraagt zich terecht af wat er met het staatsgeld gebeurt, maar heeft niet altijd een duldelljke kijk op het geheel.
Vandaar deze ontnuchterende blik onder het tapijt.
Bijzonderheden
Leuven, Kritak, 1992

Meer info

Pb, 224 pp. Met organogrammen van de groep rond Roger de Clerck. Index. Verduyn wijst op de fenomenale groei maar ook op fraude, witwassen van geld, renteloze kredieten, subsidiestromen, valsheid in geschrifte, window dressing, concurrentievervalsing, belangenvermenging, minnelijke schikkingen met de fiscus, de tussenkomsten van Mark Eyskens en Willy Ramboer. Een pijnlijk precieze dissectie van een industrieel imperium. Verduyn is journalist bij het dagblad Financieel Economische Tijd. Te beschouwen als de documentaire aanloop tot de roman Het goddelijke monster van Tom Lanoye (1997).

Misdaadboek politie true crime Corruptie
Zoekertjesnummer: m2142870187