Hun stem in steen W-Vlaamse mission/route|Tanghe 9065971408

€ 25,00
Ophalen of Verzenden
Verzenden voor € 4,94
230sinds 26 aug. '23, 13:17
Deel via
of

Kenmerken

ConditieZo goed als nieuw
Jaar (oorspr.)1996
Auteurzie beschrijving

Beschrijving

||boek: Hun stem in steen - Westvlaamse missionarissenroute|Monumenten,gedenkstenen,begraafplaatsen,straatnamen...Westvlaamse missionarissen|Tabor

||door: Doenja Van Belleghem, Omer Tanghe

||taal: nl
||jaar: 1996
||druk: ?
||pag.: 160p
||opm.: paperback|zo goed als nieuw|gesigneerd door Omer Tanghe|+kaartje met legende

||isbn: 90-6597-140-8
||code: 2:000229

--- Over het boek (foto 1): Hun stem in steen - Westvlaamse missionarissenroute ---

Hun stem in steen: Westvlaamse missionarisroute: monumenten, gedenkstenen, begraafplaatsen, straatnamen en biografische gegevens van Westvlaamse missionarissen

[bron: boek]

Hun stem in steen. Westvlaamse Missionarisroute, Lannoo-Tielt, 1984, geïllustr. met kleurenfoto's en kaart, 125 x 210 mm, 144 blz., gen. 298 fr. - Omer Tanghe heeft in dit boek een Westvlaamse missionarisroute willen uitstippelen in herinnering aan de vele zendelingen uit West-Vlaanderen die over de hele wereld verspreid, de blijde boodschap uitdroegen. In deze publikatie zijn 54 missionarissen opgenomen, die door een straatnaam, een herinneringsplakket of een monument in West-Vlaanderen zijn vereeuwigd.

Alfabetisch per gemeente gerangschikt wordt de reeks geopend met de Jules Van Ooststraat in Aarsele. Jules Van Oost was eerst pauselijk zoeaaf geweest en overleed op 38-jarige leeftijd op 27 januari 1881 in Tabora. De lijst wordt besloten met de Mgr. De Neckerestraat in Wevelgem. Er komen vele bekende namen voor als b.v. Pater Verbiest, Lievens, Mgr. Roelens, maar ook minder bekenden van wie pater Vandemoere (De Haan), zuster Julia Vandendriessche (Pittem) bij de onlusten in het vroegere Kongo de marteldood stierven.

Met deze mooie uitgave met voorwoord van Mgr. E.J. De Smedt heeft Omer Tanghe zijn doel bereikt nl. door het evoceren van deze zendelingen en het uittekenen van een Westvlaamse missionarisroute een dankbare hulde te brengen aan deze mannen en vrouwen, die hun leven veil hebben gehad om Gods mensenliefde te tonen en te verkondigen.

Fr. G. [bron: https--www.dbnl.org/tekst/_vla016198501_01/_vla016198501_01_0019.php]

--- Over (foto 2): Doenja Van Belleghem ---

Bijzonder aandacht voor:

Cultuur, monumentenzorg en stadsontwikkeling in het algemeen en het religieus erfgoed en patrimonium in het bijzonder.

Waarom?

Doenja werkte de helft van haar leven op de persdienst van het bisdom Brugge en heeft ervaring en expertise in communicatie en kerkelijk erfgoed. Ze is ook auteur van het boek 'Aan God toegewijd. Religieus leven in beweging' (Davidsfonds, 2010).

Geboortedatum: 30 juni 1972
Geboorteplaats: Brugge
Gezinssituatie: Gehuwd met Peter Rossel
Mandaten: Gemeenteraadslid

[bron: https--www.cdenvbrugge.be/nl/de-partij/onze-mensen/doenja-van-belleghem]

Nog geen nieuwe kandidaat-priesters [2006-08-28]

Leuven l Voor de gezamenlijke priesteropleiding van de bisdommen Antwerpen, Gent, Hasselt en Mechelen-Brussel heeft zich nog geen enkele kandidaat aangeboden. Er zijn wel zes mensen ingeschreven in de zeven oudere jaren.

Begin maart werd door de bisschoppen van Antwerpen, Gent, Hasselt en Mechelen besloten tot de gezamenlijke priesteropleiding in Leuven gezien het kleinere aantal seminaristen. Er werd voor Leuven gekozen wegens de aanwezige accommodatie en de goede bereikbaarheid. Dat er zich dit jaar geen kandidaten hebben aangeboden, heeft volgens Etienne Heyse, president van het seminarie, niets met de samenvoeging te maken.

"Hoeveel kandidaten er zijn voor de opleiding is van jaar tot jaar verschillend. Bovendien zijn er nog drie weken te gaan voor de start van het academiejaar. Het is dus erg voorbarig om nu al te wanhopen. We weten immers nog niet zeker dat zich niemand zal inschrijven."

Als dat wel het geval blijkt, gaat de samenwerking tussen de bisdommen volgens Heyse gewoon door. "We hebben nog zes andere seminaristen en zij verdienen de opleiding waarvoor ze gekozen hebben, met of zonder nieuwe kandidaten. Als er zich op lange termijn geen kandidaten aandienen, zal dat zich wel laten voelen in de parochies."

De opleiding priester zit al jaren in het slop. De enige uitzondering blijft het bisdom van Brugge, dat niet meedoet aan de interdiocesane omdat het van oordeel is nog krachtig genoeg te zijn om een eigen seminarie te behouden. Brugge heeft dit jaar vier of mogelijk vijf priesterkandidaten, volgens Doenja Van Belleghem, adjunct-perschef van het bisdom Brugge.

Het bisdom Brugge heeft traditioneel altijd meer priesterroepingen gehad dan de andere Vlaamse bisdommen. Het feit dat het bisdom Brugge nog relatief veel jongere priesters telt, zou een van de redenen zijn waarom er zich nog West-Vlaamse kandidaten aanbieden voor het priesterschap.

Tina De gendt [bron: https--www.demorgen.be/nieuws/nog-geen-nieuwe-kandidaat-priesters~b37254fd]

4 vragen aan... Doenja Van Belleghem, coördinator van Sacred Books

Maar liefst een kwart van het patrimonium in de Brugse binnenstad is gelinkt aan het religieuze leven. Twee van de best bewaarde en meest markante kloosters, het Engels Klooster en het karmelietenklooster, zetten hun deuren open voor bezoekers, zelfs al zijn ze nog bewoond. Een unieke manier om de religieuze stad beter te leren kennen en begrijpen.

Hoe belangrijk is het religieuze leven voor Brugge?

'Je moet je de stad maar eens proberen voor te stellen zonder, Brugge zou er heel anders uitzien. Er is niet alleen het culturele en historische belang, maar ook een economisch waarde: de religieuzen waren vaak ook opdrachtgevers voor kunstwerken, gebouwen en de aankleding van gebouwen. En extreem belangrijk is ook de bijdrage van kerk en geloof aan het sociale weefsel. De congregaties waren pioniers in maatschappelijk engagement. Ze zorgden voor onderwijs, ziekenzorg en buurtwerk en hebben de samenleving gevormd en gevoed.'

Is dat sociale aspect nog aanwezig in de kloosters die jullie openstellen voor het publiek?

'We leven in een seculiere samenleving, dus het religieuze is minder tastbaar... maar niet weg. De sociale taak van de kloosterlingen is nog uitgesproken aanwezig. Er is altijd iemand thuis, altijd iemand aan wie je iets kan toevertrouwen of raad vragen. We merken bij de bezoekers dat er een grote behoefte is aan contact en daarom proberen we tijdens een rondleiding ook altijd een ontmoeting met een van de bewoners te laten plaatsvinden.'

Hoe ziet een bezoek aan het Engels Klooster en het karmelietenklooster eruit?

'Zodra je binnenkomt, voel je dat er mensen wonen. Er zijn dan ook geen vitrinekasten, pijltjes of infoborden. Het bezoek kan enkel in een klein groepje met een gids en de focus tijdens de rondleidingen ligt op het leven hier, de spiritualiteit en de boeken. Je ervaart hoe het is om in een drukke toeristische stad een stil en teruggetrokken leven te leiden en daar een diepe vreugde uit te halen.'

Sinds kort maken jullie tijdens de rondleidingen wel gebruik van extended reality om het verhaal te vertellen. Waarom?

'Een ontmoeting met een van de kloosterlingen is niet bij elk bezoek mogelijk en in de toekomst zal het misschien niet meer kunnen omdat ze hier niet meer wonen of zich niet meer kunnen verplaatsen. Daarom hebben we gesprekken opgenomen waarin de religieuzen vertellen over hun roeping. Daarnaast kan de gids in virtual reality laten zien hoe kloosterlingen de kruisweg bidden of door de tuin wandelen. Het is een extra laag beleving die helpt om het religieuze leven van vandaag over te dragen naar de toekomst.'

sacredbooksbruges.be

[bron: https--www.pasar.be/blog/4-vragen-aan-doenja-van-belleghem-coordinator-van-sacred-books]

Voormalig woordvoerster bisdom kiest voor CD&V

Doenja Van Belleghem, gewezen woordvoerster van het bisdom Brugge, krijgt een plaats op de CD&V- lijst. Een opvallende naam, want haar getuigenis lag in 2012 mee aan de basis van de stap uit de verkiezingsrace van N-VA-kopstuk Pol Van Den Driessche.

De 45-jarige historica werkte zowat de helft van haar leven voor de persdienst van het Brugse bisdom, maar kort na de aanstelling van bisschop Lode Aerts eind 2016 kwam abrupt een einde aan de samenwerking.

Tegenwoordig is ze de drijvende kracht achter Sacred Books - Secret Libraries, een door Toerisme Vlaanderen ondersteund project met als opzet twee kloosters, met name het Engels Klooster en het Karmelietenklooster, vanaf 2019 open te stellen voor het publiek.

"De rode draad door het project is het boek. Wij zullen bewijzen dat het mogelijk is om samen met de religieuzen hun geestelijk erfgoed op een actuele manier te bewaren, te beschermen en zelfs te versterken."

Maar Van Belleghem staat ook bekend als een van de klokkenluidsters in de zaak-Van Den Driessche.

De toenmalige en huidige N-VA-lijsttrekker trok zich in 2012 terug uit de strijd om de Brugse burgemeesterssjerp na beschuldigingen van seksueel overschrijdend gedrag.

"Maar dat heeft geen invloed gehad op mijn beslissing om deel te nemen aan de verkiezingen en het is ook nooit ter sprake gekomen bij de besprekingen. Ik wil een positief verhaal schrijven", zegt Van Belleghem.

Ook het pijnlijke afscheid van het bisdom - haar echtgenoot en toenmalig perschef van het bisdom werd gelijktijdig de laan uitgestuurd - staat los van de beslissing om de politiek in te gaan.

"Het klopt wel dat bepaalde functies in het bisdom niet verzoenbaar zijn met een politiek mandaat, maar hoe dan ook was die kwestie toen niet aan de orde. Deze keuze ligt vooral in de lijn met mijn vele engagementen, onder andere ook in het verenigingsleven." Zo is ze onder meer voorzitter van een afdeling van het Davidsfonds en lid van de kerngroep van het comité achter de Heilig Bloedprocessie.

[bron: https--www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20180329_03437355]



Steeds minder mensen kiezen voor een leven dat aan God en aan de Kerk gewijd is. Traditionele congregaties vergrijzen en vinden moeilijk nieuwe leden. De voorbije decennia werd er actief gezocht naar nieuwe vormen van religieus gemeenschapsleven, maar zonder veel succes.

Aan God toegewijd brengt het verhaal van mensen die vandaag wél kiezen voor een Godgewijd leven in gemeenschap en onthouding. Het gaat om gelovigen die zich voor het leven aan God en de Kerk willen binden. Doenja Van Belleghem laat hen aan het woord over hun roeping, hun zoektocht naar spiritualiteit, de waarde van het celibaat en hun innerlijke levensvreugde.

Maar de auteur is ook kritisch. Ze onderzoekt het falen zowel oude en nieuwe vormen van religieus gemeenschapsleven in Vlaanderen en schetst daarmee een helder beeld van het religieuze gemeenschapsleven vandaag.

[bron: https--www.bol.com]

--- Over (foto 3): Omer Tanghe ---

Geboren: 2 november 1928
te: Menen

Overleden: 12 april 2001
te: Kortrijk

[bron: https--www.dbnl.org/auteurs/auteur.php?id=tang005]

"Het vuur moet branden" - Priester Omer Tanghe overleden [2001-04-13]

KORTRIJK -- De West-Vlaamse priester Omer Tanghe (72) overleed op Witte Donderdag in Kortrijk. Hij was directeur-emeritus van het bisschoppelijk missiecentrum Kontinenten. Tanghe reisde de wereld rond, was een veelgevraagd en graaggehoord spreker, schreef tientallen boeken en was bevriend met moeder Theresa.

...

[bron: https--www.standaard.be/cnt/dst13042001_012]

Mgr. Omer Tanghe overleden

KORTRIJK -- Vanmorgen is monseigneur Omer Tange in Kortrijk op 72-jarige leeftijd overleden. Tange was een van de eerste aalmoezeniers van de Internationale Bouworde.

In 1970 zette hij 'Kontinenten' op, het diocesaan centrum voor missie en ontwikkelingssamenwerking in Kortrijk. Van 1974 tot 1983 was hij nationaal coördinator van de Pauselijke Missiewerken.

Sinds 1991 was Omer Tanghe lid en medewerker van het internationaal secretariaat van de Pauselijke Missie-Unie in Rome. Vele jaren onderhield hij vriendschapsbanden met Moeder Teresa voor wiens zusters hij veel conferenties leidde.

Hij is ook auteur van meer dan dertig boeken. De Brugse bisschop Van Gheluwe had Omer Tanghe onlangs benoemd tot postulator met het oog op een eventuele zaligverklaring van pater Constant Lievens. Op 15 maart 2001 werd daarvoor een de startplechtigheid georganiseerd in de Sint-Martinuskerk van Moorslede.

[bron: https--www.standaard.be/cnt/nfld12042001_001]



[2002-12-31]

Een biografie die al verschijnt één jaar na het overlijden van de betrokkene is wellicht te dicht op de actualiteit geschreven. Ze heeft anderzijds wellicht het voordeel dat ze een aantal emotionele aspecten kan verzamelen bij zijn tijdgenoten. Want de figuur van Omer Tanghe vertoonde een aantal merkwaardige tegenstellingen. Hij was een West-Vlaming, priester van het bisdom Brugge, ooit het bisdom met de meeste missionarissen ter wereld. De auteur van dit boek vond zijn inspiratie bij mensen die hem goed kenden en met hem samenwerkten, alsook in zijn vele artikels, brochures en boeken.

Het is dus een boek geworden dat handelt over de missiewerking in Vlaanderen, die zeer actief gewerkt heeft binnen de parochiestructuren en de scholen. Na een vrij klassieke priesterloopbaan, werd Tanghe diocesaan directeur van de pauselijke Missiewerken, en later kreeg hij ook nationale en internationale verantwoordelijkheden in de missieanimatie. Hij was een fondsenverzamelaar, een gevierd spreker en een enthousiast, spiritueel bezielde priester. De kritische noot ontbreekt niet waar er sprake is over zijn probleem met een veranderende wereld en kerk. Minder missionarissen, een nieuwe kijk op wat missie moet zijn, en daarbij de grote invloed die figuren als Moeder Teresa op hem maakten, hebben het hem niet gemakkelijk gemaakt om een eigentijdse visie te ontwikkelen. Een man met veel kwaliteiten, en vol tegenstrijdigheden, sterk geëngageerd. Ouder geworden vond hij dan weer een nieuwe uitweg in de oosterse variante van het christendom en bij monastieke kringen in het buitenland.

Gekend door velen, blijft is dit boek tegelijk een overzicht over de manier waarop de visie over missionering veranderde gedurende de voorbije eeuw. Voor wie hem kende is het een mooie herinnering. Het moge daarbij een pluspunt zijn dat de auteur zijn kritische zin niet verliest. Wat afstand bewaren geeft ook meer zicht op de context.

Jan Scheers [bron: https--waregem.bibliotheek.be]



De Vlaamse priester Omer Tanghe (1928-2001) zal niet iedereen in Nederland bekend zijn. Hij is qua bekendheid in bepaalde kringen een soort 'Vlaamse Henri Nouwen', die bij zeer velen wel bekend is. In deze biografie valt te lezen, dat zijn inzet voor de missie in andere werelddelen zeer veel enthousiasme in België en daarbuiten opriep. Als priester van het bisdom Brugge was hij rond het Tweede Vaticaanse Concilie reeds verbonden met een totaal andere visie op missie (geen 'zieltjes winnen', maar in dialoog gaan met andersdenkenden en andersgelovigen) en hij heeft die visie in tal van zijn vele latere projecten voortgezet. Het nadeel van deze biografie is evenwel, dat het boek vrij kort na de dood van de priester is geschreven. Als historicus moet men altijd eerst afstand nemen van de bronnen. Het boek is eenvoudig van opzet; een systematische visie op de spiritualiteit komt niet duidelijk naar voren. Met twee katernen zwartwitfoto's en een verhelderende beknopte biografie en bibliografie aan het einde van het boek.

John van Wieringen [bron: nbd biblion]



  • Vlot leesbare biografie van een priester die maar één bekommernis had: anderen laten delen in zijn enthousiasme voor missie en Kerk
  • Gebaseerd op vele gesprekken met Omer Tanghe en zijn vrienden
  • Boeiend portret van een gedreven priester en de tijd waarin hij leefde en werkte

Dit boek is een antwoord op de wens van vele vrienden van Omer Tanghe. Het is een poging om het leven van een priester die missionair dacht en leefde, in woord en beeld samen te vatten. Het was immers zijn grootste bekommernis : anderen laten delen in zijn enthousiasme voor missie en Kerk. Het is een boeiend portret van een gedreven priester en de tijd waarin hij leefde en werkte.



  • Boeiende gesprekken met een gedreven man
  • Over inzet in humanitaire actie en politiek
  • Signalen voor spirituele herbronning en hernieuwd engagement

'In Sarajevo ben ik aan de dood ontsnapt toen sluipschutters onze AZG-jeep onder UNO-vlag aan flarden hebben geschoten. Hun job bestond erin om van 8 tot 12u en van 14 tot 18u mensen neer te knallen. Het waren mensen die vóór de oorlog werkten als leraar, als bankbediende of als fabrieksarbeider. Moordenaars die ook een moeder hebben. Afgrijselijk. Ik heb de slachtpartijen in Kismayo en in Ruanda gezien. Ik bezocht de hongerkampen in Ethiopië, en opereerde tijdens beschietingen in Angola en Liberia. In Cambodja verrichtten we amputaties in de vluchtelingenkampen. Wanneer je dan terugkomt ben je dezelfde niet meer. Ik heb mijn praktijk als chirurg in onze welvaartsstaat vaarwel gezegd om als politicus te sleutelen aan de oorzaken van al dat geweld. De politiek zie ik als een forum waar ik kan getuigen van de toestanden die ik overal in de wereld waarneem. Ik wil meehelpen een brug te slaan tussen humanitaire actie en de politiek...' Zo spreekt de 48-jarige Reginald Moreels, chirurg, van 1986 tot 1994 voorzitter van Artsen Zonder Grenzen en sinds 1995 staatssecretaris voor ontwikkelingssamenwerking. Tijdens de Vlaamse Kerkdagen te Ieper in mei 1997 gaf hij een ophefmakende getuigenis over politiek en ethiek. Hij werd ingeleid door Omer Tanghe, missioloog en gedurende 30 jaar actief in de evangelisatie en ontwikkelingssamenwerking. In wat zij 'abdijgesprekken' noemen bevraagt Omer Tanghe in de abdij van Zevenkerken de arts en de oorlogschirurg, de politicus en de mens Reginald Moreels die aan de 'naakte' mens van vandaag signalen wil geven voor spirituele herbronning en engagement in dienst van deze mens.

[bron: https--gent.bibliotheek.be]
Zoekertjesnummer: m2015406369