De beulen van Breendonk

€ 20,00
Ophalen of Verzenden
Verzenden voor € 4,00
1190sinds 25 jan. '24, 21:06
Deel via
of

Kenmerken

ConditieGelezen
PeriodeTweede Wereldoorlog
Jaar (oorspr.)2012
AuteurCollectif

Beschrijving

De beulen van Breendonk.

Collectief: Mark Van den Wijngaert, Patrick Nefors, Olivier Van der Wilt, Tine Jorissen en Dimitri Roden.

Uitgever: Racine, 2012.

Paperback, 16 x 24 cm formaat, 216 pagina's.

Fort Breendonk werd tijdens de Tweede Wereldoorlog gebruikt als gevangenis en doorgangskamp door de Sipo-SD (Sicherheitspolizei -Sicherheitsdienst) , de politieke politie van het Derde Rijk. De onmenselijke levensomstandigheden daar waren vergelijkbaar met die in concentratiekampen. De gevangenen daar werden uitgehongerd, mishandeld, vernederd en gemarteld door de SS. De hel van Breendonk eiste van hen een hoge prijs: zo'n 280 gevangenen bezweken daar aan dit onmenselijke regime of werden er geëxecuteerd. Hoewel de Duitse en Vlaamse SS op het gebied van wreedheid niets te benijden hadden, maakte een bepaald aantal medegevangenen zich ook schuldig aan mishandeling, mishandeling en zelfs moord.

Dit werk geeft een verslag van de misdaden van de beulen van Breendonk en het proces van Mechelen, waar in 1946 de Belgen onder hen zich moesten verantwoorden voor de wreedheden begaan in het fort. De militaire rechtbank heeft bijzonder zware straffen opgelegd aan de drieëntwintig verdachten, van wie er zestien de doodstraf kregen. Uit een vergelijking met het kamp Amersfoort blijkt dat, hoewel de omstandigheden daar behoorlijk vergelijkbaar waren met die in Breendonk, de verantwoordelijken er met minder zware straffen vanaf kwamen.

Tot slot gaat het werk in op de fundamentele vraag: hoe gaat iemand beul worden? Het nazi-terreurregime alleen is niet het antwoord op de vraag.

De Beulen van Breendonk is het werk van een team van vijf historici: Professor Emeritus Mark Van den Wijngaert (auteur van verschillende boeken over de geschiedenis van België en het Belgische koningshuis, en veelgevraagd commentator op koninklijk en politiek nieuws), Patrick Nefors (auteur van Breendonk 1940-1945, Racine, 2005), Olivier Van der Wilt, Tine Jorissen en Dimitri Roden ( alle drie verbonden aan het Nationaal Monument van Breendonk).
Zoekertjesnummer: m2073632896