DE FRANSE NEDERLANDEN 1995 Michiel Hendryckx Catsberg muziek

€ 1,00
Ophalen of Verzenden
Verzenden voor € 5,00
510sinds 10 aug. '24, 10:11
Deel via
of

Kenmerken

ConditieZo goed als nieuw
Periode20e eeuw of later
Jaar (oorspr.)1995

Beschrijving

Jaarboek De Franse Nederlanden, 20 (1995)
Stichting Ons Erfdeel vzw, Rekkem, 1995

440 pp. 870 gr. Zeer goede staat.


Inhoudsopgave

Woord vooraf Jozef Deleu
Avant-propos Jozef Deleu

Het Nederlands in het lager en middelbaar onderwijs in Frans-Vlaanderen
Francis Persyn

Jacques Duquesne romancier: un réalisme sage Paul Renard
Tien jaar Kappabende. Een verhaal over de onmacht van de moderne democratische rechtsstaat Prof. dr. B. De Ruyver

Lille entre ville industrielle française et métropole européenne diversifiée
Annick Loréal/Jef Van Staeyen

Het muziekleven in Kamerijk, Dowaai en Rijsel tijdens het Ancien Régime
Ignace Bossuyt/Eugeen Schreurs/Bruno Bouckaert

La politique des archives dans le Nord et le Pas-de-Calais
Claude Lannette

Intercommunale samenwerking over de grenzen heen
Firmin Cornelus

Le Nord de la France, région frontalière européenne: un laboratoire de l'intégration européenne
Paul Drewe Technische Universiteit Delft Delft (NL) Joël Hébrard Docteur ès sciences Lille (F)

Nieuwpoort: Twintig jaar Frans-Vlaamse Veertiendaagse
Dirk Verbeke
Le monastère trappiste du Mont-des-Cats
Christine Hanscotte-Proust

Les retables de Flandre française des XVIIe et XVIIIe siècles
Anita Oger-Leurent

De admiraliteit van Vlaanderen tussen 1537 en 1560. Een institutionele verkenning
Louis Sicking
Frans-Vlaamse ruïnes
Tekst: Erik Vandewalle Izegem (B) Fotografie: Michiel Hendryckx Gent (B)

Kroniek - Actualiteit De economische toekomst van Noord-Frankrijk en zijn relatie met Vlaanderen en Nederland
Kroniek - Actualiteit Een Euro-regiostrategie voor Zuid West-Vlaanderen op basis van complementaire sterktes met Nord-Pas-de-Calais
Kroniek-Actualiteit De invloed van de Kanaaltunnel op de regio
Kroniek - Actualiteit De herinrichting van de grensovergang in Rekkem

De schrijftaal van de Westhoek in Frankrijk. Het kasboek van de Arme Schole in Steenvoorde (1786-1792)
C. Moeyaert

Bibliografie 1994 Bibliographie
Ludo Vandamme
[Bibliografie 1986-1995]
Woord vooraf
Verantwoording
A. Gegevens over het Jaarboek Données concernant les Annales
B. Artikelen van de redactie Articles de la rédaction
C. Bijdragen / Articles
D. Lexica / Lexiques
E. Bibliografie / Bibliographie
F. Kroniek - Actualiteit / Chronique - Actualités
G. Registers / Index
Adressen van de auteurs / Adresses des auteurs

“Lijviger dan ooit ligt deel twintig van het aan de Franse Nederlanden gewijde jaarboek ter tafel. Al twee decennia brengt de redactie ervan wetenschappelijk verantwoorde informatie over de verschillende aspecten van de Franse Nederlanden en over de betrekkingen van deze streek met Belgisch-Vlaanderen en Nederland. Wat het jaarboek voor mij zo boeiend maakt, is dat de redactie in toenemende mate aansluiting is gaan zoeken bij de actualiteit. De belangstelling voor historische en culturele onderwerpen is zeker niet verdwenen, maar sinds enkele jaren toch afgenomen ten gunste van een gerichtheid op de zich snel wijzigende toekomstperspectieven van de regio Nord-Pas-de-Calais. En daar is, zeker sinds het wegvallen begin 1993 van de Europese binnengrenzen, alle reden toe.
Dat zich in de Franse Nederlanden snelle en ingrijpende wijzigingen voordoen, is het duidelijkst te zien in Rijsel. Annick Loréal en Jef van Staeyen beschrijven het er in aanbouw zijnde Euralillecomplex. Naast het TGV-knooppunt omvat dit een commercieel centrum, kantoorruimte, culturele voorzieningen en enkele hotels. Het gaat om een nieuw, met wolkenkrabbers gemarkeerd, centrum voor een in volle ontwikkeling zijnde metropool. Deze strekt zich niet alleen uit over de driepool Rijsel-Roubaix-Tourcoing, maar ook voorbij de landsgrens. Paul Deroose spreekt van de metropool Rijsel-Kortrijk. Om de kwaliteit van de woonomgeving er zo aantrekkelijk mogelijk te maken, bepleit hij de aanleg van een grensoverschrijdend regionaal park in de ruime omgeving van de niet meer functionerende grenspost van Rekkem.
Firmin Cornelus van de intercommunale Leiedal geeft aan hoe het Europese Interregprogramma (1990) heeft bijgedragen tot de intercommunale samenwerking in het Waals-Vlaams-Franse grensgebied rond Rijsel. Met name voor het Zuid-Westvlaamse stedelijk gebied Roeselare-Izegem-Waregem-Kortrijk-Menen biedt het ontstaan van de Frans-Belgische metropool nieuwe kansen. Wim Vanhaverbeke gaat nader in op de rol van deze subregio binnen de binationale metropool. Zuid-West-Vlaanderen moet natuurlijk inhaken op de ‘metropolisatie’ van Rijsel en de economische mogelijkheden die de boom van Nord-Pas-de-Calais biedt. Vanhaverbeke schetst de contouren van een te ontwikkelen Zuid-Westvlaamse Euro-regiostrategie.
Paul Drewe en Joël Hébrard plaatsen de ontwikkeling van de regio Nord-Pas-de-Calais in het perspectief van de omringende regio's:
Over dit hoofdstuk/artikel
titels

over De Franse Nederlanden / Les Pays-Bas Français. Jaargang 1995



auteurs

Paul Soetaert


[p. 627]
Kent, Vlaanderen, Brussel en Wallonië. Met de steun van de Europese Unie wordt gewerkt aan de uitbouw van de Euregio, volgens de auteurs een waar laboratorium voor de Europese integratie. Michèle Breuillard belicht de consequenties van de Kanaaltunnel voor deze Euregio (‘Sedert 6 mei 1994 is Groot-Brittannië geen eiland meer’). De bijdrage van Bruno Bonduelle over de economische toekomst van Noord-Frankrijk en de relatie van deze streek met Vlaanderen en Nederland voegt aan het voorgaande niets substantieels toe. Wel interessant vond ik de studie van Brice de Ruyver over de zgn. Kappabendes, die sinds een tiental jaren vanuit de agglomeratie Rijsel-Roubaix-Tourcoing Zuid-West-Vlaanderen terroriseren. De grensoverschrijdende samenwerking inzake strafzaken blijkt zowel op politieel als op justitieel vlak nog verre van voldoende.
De overige bijdragen zijn historisch c.q. cultureel van aard. Drie auteurs van de Leuvense Alamire Foundation schetsen een overzicht van het muziekleven in Kamerijk, Dowaai en Rijsel gedurende het Ancien Régime. Opmerkelijk is vooral de hoge vlucht die het muziekleven in Kamerijk nam in de 15de eeuw, waarvan Guillaume Dufay de meest bekende exponent is. Louis Sicking leert ons het functioneren van de admiraliteit van Vlaanderen in Duinkerken in de 16de eeuw kennen. De voornaamste taak van de admiraliteit bestond in de afhandeling van door kapers veroverde buit. Vlaamse en Zeeuwse kapers opereerden toen vooral in de kustwateren van Normandië en Bretagne. Het lag voor de hand dat zij hun buit in de dichtstbijzijnde havenplaats van betekenis aan land brachten. De admiraliteit van Duinkerke blijkt een vrij onafhankelijke positie te hebben ingenomen ten opzichte van de ‘centrale’ admiraliteit in Veere.
Wie nooit stilgestaan heeft bij de oude altaren in de Frans-Vlaamse dorpskerken, wordt aangenaam verrast bij de door Anita Oger-Leurent gepresenteerde typologie van de ongeveer 150 17de- en 18de-eeuwse retabels uit een 50-tal kerken in het arrondissement Duinkerke. Zij wijst niet alleen op de cultuurhistorische betekenis ervan (‘des ouvrages militants de la Réforme catholique’), maar ook op de problemen met betrekking tot hun conservering en restauratie.
Claude Lannette, directeur van de Archives départementales du Nord, schetst - naast een overzicht van de aanwezige rijkdommen - het in de Archives départementales du Nord (Rijsel) en de Archives départementales du Pas-de-Calais (Arras en Dainville) gevoerde archiefbeleid. Samen goed voor 100 km archief, horen zij tot de belangrijkste archiefdepots van Frankrijk. Dirk Verbeke brengt in herinnering hoe twintig jaar geleden in Nieuwpoort de eerste Frans-Vlaamse Veertiendaagse georganiseerd werd, en wijst op de betekenis van dit tot op de huidige dag volgehouden initiatief.
Paul Renard laat zien dat de in 1930 geboren journalist en essayist Jacques Duquesne ook een voortreffelijk romancier is, en Francis Persyn, zelf inspecteur Nederlands in Frankrijk, heeft de stand van zaken met betrekking tot het Nederlands in het lager en middelbaar onderwijs in Frans-Vlaanderen. De bijdragen over het trappistenklooster van de Catsberg (Christine Hancotte-Proust) en over de Frans-Vlaamse ruïnes (Erik Vandewalle en Michiel Hendryckx) zijn vooral toeristisch van belang.
Kortom, een fors jaarboek met niet minder dan zeventien bijdragen, die bijna alle van het niveau zijn dat de redactie beoogt. Naast de vertrouwde toegiften (een lexicografische bijdrage van Cyriel Moeyaert en de jaarlijkse bibliografie over de Franse Nederlanden) biedt deze twintigste aflevering nog een overzicht van de inhoud van alle tussen 1986 en 1995 verschenen jaargangen. De meest veelzijdige informatiebron over de Franse Nederlanden is nu ook vakkundig ontsloten.

Paul Soetaert
.”
Bron: Ons Erfdeel
Zoekertjesnummer: m2145404653