Een Boek van Tijd -Gedichten- Bart Stouten

€ 12,00
Verzenden
Verzenden vanaf € 3,99
230sinds 17 dec. '23, 16:35
Deel via
of

Beschrijving

Het titelloos blijvende slotgedicht van de bundel Een boek van tijd vangt aan met het vers: "ga voor een spiegel staan". In het gedicht, dat hortend en stotend in korte strofes en in wisselend typografisch beeld (met o.a. hiërogliefen) uitwaaiert over zeven pagina's, schrijft de dichter zichzelf aanschouwend: "je bent een meester / in zelfprotectie / je sleutel draait al / in het slot / van een bundel / met inkijkrecht."
Bart Stouten bevestigt met deze verzen de indruk dat hij in wat voorafgaat aan deze slotbeschouwing zichzelf heeft geopenbaard aan de lezer. Een boek van tijd is effectief een bundel waarin de dichter, die geboren is in 1956, het spoor van zijn leven tot in het jaar 2006 wil natrekken. Mooi is alleszins de vondst terug te keren tot de voorgeboortelijke periode, het jaar 1955. Dan volgt jaar op jaar de werdegang van de ik-figuur. Aanvankelijk spreekt hij over zichzelf in de jij-vorm, waarmee hij nadrukkelijk wil aangeven dat het zelfbewustzijn er nog aan moest komen, want "taal / is nog in wording". Daarna volgen de "eerste stapjes / in het grote onbekende / nomansland", het "trauma van een dagelijks / afscheid bij de schoolpoort" (1960), de eerste ingrijpende en allesomvattende vriendschap ("meer dan 40 jaar geleden / en nog zie je hem / voor de eerste keer"), de ontluikende homoseksuele gevoelens en de horende verwarring die deze met zich brengen (niet toevallig plaatst Stouten die in het onlustjaar 1968: "Chaos wil meetrillen / en zich moeien met de overgave / van het lichaam"). Markante feiten uit de geschiedenis, al of niet persoonlijk gekleurd, situeren de gedichten jaar na jaar in een breder kader.
Een van de sleutelgebeurtenissen voert terug naar het jaar 1973, wanneer zijn ouders en zijn tweelingzus omkomen in een verkeersongeval. Gaandeweg schept de ik-figuur zich een eigen wereld, waarin hij zich met zijn kunst ? o.a. de literatuur ? zal terugtrekken. Belangrijk is hier ook de wederontmoeting met de figuur van Kazuo Hasegawa, de Japanse cineast die hij al leerde kennen toen hij zeven was en die nadien in de figuur van de geliefde (die toevallig dezelfde naam draagt) weer opduikt in zijn leven: "Kerf de herinnering aan hem / in de kersenbloesem bij de ingang / [...] en het mos van liefde / dat over harde tijden kruipt." (1987).
Reizen naar o.m. Japan, Egypte, Zuid-Afrika geven verder kleur en inhoud aan het leven van de ik-figuur.

Een boek van tijd leest als een diepgravende en niets ontziende autobiografie, waarin het lyrische ik op een nauwelijks verhulde manier aansluiting vindt bij het leven van de dichter. Of hoe tijd op een heel eigen en persoonlijke manier in woorden wordt gevat.

68 pagina's. Boek in uitstekende staat. Paperback met flappen.
ISBN 978 90 79433 26 1
Uitgeverij P Leuven  2009

Ophaling of verzending is mogelijk
Verzending met bpost naar een postpunt of postkantoor vanaf 5 euro, naar een privéadres 6,40 euro
Verzending met Mondial Relay naar een ophaalpunt vanaf 3,75 euro, naar een privéadres vanaf 5 euro
Zoekertjesnummer: m2059243813