Er zijn verschillende stappen die je kunt nemen om je computer sneller te maken. Begin met het verwijderen van onnodige programma's en bestanden. Voer vervolgens een schijfopruiming uit om tijdelijke bestanden en andere rommel te verwijderen. Controleer ook of je systeem voldoende RAM heeft voor de taken die je uitvoert. Soms kan het bijwerken van de stuurprogramma's of het uitvoeren van een virusscan ook de prestaties verbeteren.
Om je computer te beschermen tegen virussen, is het belangrijk om een betrouwbare antivirussoftware te installeren en deze regelmatig bij te werken. Zorg ervoor dat je ook een firewall inschakelt en alleen programma's downloadt van vertrouwde bronnen. Regelmatig je besturingssysteem en software bijwerken helpt ook om beveiligingslekken te dichten.
Als er geen geluid uit je computer komt, moet je eerst controleren of de volumeregelaar niet op stil staat. Kijk ook of de geluidsinstellingen goed zijn geconfigureerd. Sluit je hoofdtelefoon of externe luidsprekers aan om te zien of het probleem daarmee verholpen is. Als het probleem aanhoudt, kan het zijn dat je geluidskaart defect is of dat je stuurprogramma's verouderd zijn.
Je kunt aan verschillende signalen herkennen of je computer een upgrade nodig heeft. Als je merkbaar langere opstarttijden ervaart, programma's traag openen of als je regelmatig meldingen ontvangt over een laag geheugen, kan dit duiden op de behoefte aan een upgrade. Ook als je nieuwe software of games probeert te installeren die een hoger systeemvereiste hebben, is het tijd om te overwegen je hardware te verbeteren.
De meest voorkomende symptomen van een defecte harde schijf zijn vaak ongewone geluiden zoals klikken of zoemen, langzame prestaties bij het openen van bestanden en het frequente vastlopen of crashen van je computer. Daarnaast kunnen foutmeldingen van ontbrekende bestanden of het niet kunnen opstarten van het besturingssysteem ook indicaties zijn dat je harde schijf aan vervanging toe is.