Na een motorfietsongeluk is het belangrijk om eerst jezelf en anderen te controleren op verwondingen. Bel onmiddellijk de hulpdiensten en geef hen de benodigde informatie. Probeer ook rustige foto's van de situatie te maken en verzamel de gegevens van eventuele getuigen. Dit kan later van belang zijn.
Om de veiligheid op je motor te verbeteren, kun je altijd leren van je eigen rijervaringen en die van anderen. Zorg ervoor dat je motor goed onderhouden is, investeer in kwalitatief goede rijuitrusting en volg een rijopleiding. Het is ook handig om regelmatig je rijtechnieken te oefenen in veilige omstandigheden.
Veelvoorkomende oorzaken van motorongevallen zijn onoplettendheid van andere bestuurders, gladde wegen door regen of olie, en te hoge snelheid. Soms zijn zelfs verkeersborden en signalen niet goed zichtbaar, wat kan leiden tot gevaarlijke situaties voor motorrijders. Kijk altijd goed uit en anticipeer op andere weggebruikers.
Bij schadevergoeding na een motorongeluk is het belangrijk om een melding te maken bij je verzekeringsmaatschappij. Zij helpen je bij het proces van schadevergoeding, maar het is ook van belang om eventuele medische kosten en schade aan je motor goed te documenteren. Meestal heb je recht op vergoeding van je schade, afhankelijk van de omstandigheden van het ongeluk.
Na een motorongeluk kunnen symptomen van letsel variëren van lichte verwondingen tot ernstige schade. Veelvoorkomende eerste symptomen zijn pijn in de schouders, nek of rug, hoofdpijn, en twijfelachtige blauwe plekken. Zelfs als je je goed voelt, is het aan te raden om altijd medische hulp te zoeken, omdat sommige verwondingen pas later zichtbaar worden.