In de jaren 50 zijn er verschillende boeken die opvielen, zoals 'De donkere kamer van Damokles' van Willem Frederik Hermans en 'Het gouden ei' van Tim Krabbé. Deze boeken weerspiegelen de tijdgeest; ze zijn vaak somber en kritisch over de maatschappij, en behandelen thema's als identiteitscrisis en de nasleep van de oorlog.
In de jaren 60 maakten tijdschriften een bloeiperiode door. Bladen zoals 'Libelle' en 'Margriet' werden erg populair onder vrouwen. Ze boden niet alleen artikelen over mode en huishouden, maar ook over sociale kwesties en emancipatie. Ook jongerenbladen zoals 'Taptoe' wisten de opkomende jeugdcultuur te vangen.
De jaren 50 kenden een verscheidenheid aan kranten, met de grote landelijke titels die de boventoon voerden. De kranten hadden een sterke focus op de politiek en socio-economische veranderingen in een land dat langzaam weer opbouwde na de oorlog. De berichtgeving was vaak heel feitelijk en minder emotioneel dan nu.
In de jaren 60 waren er verschillende schrijvers die een grote impact hebben gehad, zoals Annemarie ‘s Graveland en Hugo Claus. Hun werken waren vaak doordrenkt van maatschappelijke kritiek en ze durfden taboes te doorbreken. Dat maakte hun boeken invloedrijk en controversieel tegelijk, perfect passend bij de culturele revolutie van die tijd.
Boeken uit de jaren 50 en 60 behandelen vaak onderwerpen zoals de gevolgen van de Tweede Wereldoorlog, sociale veranderingen en maatschappelijke normen. Deze thema's reflecteren de opkomende jeugdbeweging, de emancipatie van de vrouw en de vraag naar identiteitsvorming in een veranderende wereld.