Bretagne|Maria Jacques 9061525683

€ 8,50
Ophalen of Verzenden
Verzenden voor € 4,78
470sinds 13 jan. '25, 12:22
Deel via
of

Kenmerken

ConditieZo goed als nieuw
GebiedEuropa
Auteurzie beschrijving

Beschrijving

||boek: Bretagne|Land van de zee|Davidsfonds

||door: Maria Jacques

||taal: nl
||jaar: 1990
||druk: 2e druk
||pag.: 365p
||opm.: hardcover|zo goed als nieuw

||isbn: 90-6152-568-3
||code: 1:000014

--- Over het boek (foto 1): Bretagne ---

Er was eens... Zo begint elk verhaal in Bretagne, land van sagen en legenden. Kobolden, druïden, heksen en magische toverformules kruiden een nog levendige folklore. De alomtegenwoordige kerkjes en calvaires getuigen van een geloof met diepe wortels.

En dan zijn er nog de menhirs en dolmens: bouwwerken van een prehistorisch volk, schijnbaar achteloos neergeworpen op puntige rotsen en kliffen. Zijn het astronomische tekens, begraafplaatsen voor de doden of gewoon een ode aan het land van de zee?

Want ook dat is Bretagne: zee, zon en strand, grillige baaien, onvergetelijke panorama's, dansende zeilbootjes in knusse vissershaventjes, volkse crêperietjes, overheerlijke oesters en zeevruchten ...

Met een neus voor het mooie, historische en pittoreske trekt Maria Jacques door het land met veel gezichten. Ze brengt ons naar bekende plaatsen en steden zoals Quimper, Rennes, St.-Malo, Carnac ... Een tocht door het Bretagne van vroeger en van nu. Een prettig lezend reisboek voor reizigers en thuisblijvers.

[bron: flaptekst]

8 films om Bretagne te ontdekken

1. Portrait de la jeune fille en feu (Portrait of a Lady on Fire)
Een historisch drama van Céline Sciamma

Met Noémie Merlant, Adèle Haenel, Luàna Bajrami en Valérie Golino.

Een eiland in Bretagne, 1770: Héloise moet poseren voor haar huwelijksportret, maar wil dat niet. Om haar toch te portretteren, schakelt haar moeder Marianne in, een jonge schilderes die zich voordoet als gezelschapsdame. De film is opgenomen in Bretagne, op het schiereiland Quiberon en in Saint-Dégan. De film sleepte 8 prijzen in de wacht en werd 27 keer genomineerd.

2. Pupille (In Safe Hands)

Drama van Jeanne Henry

Met Sandrine Kiberlain, Gilles Lellouche en Elodie Bouchez.

Nadat zijn moeder anoniem bevallen is, komt de pasgeboren Théo in een adoptiegezin terecht. We zien de eerste dagen van zijn leven, de zoektocht naar een adoptiegezin met de inspanning en toewijding van overheid en welzijnswerkers, het leven van Alice, de mogelijke adoptiemoeder. De eerste twee maanden zijn allesbepalend voor de toekomst van Théo. Deze prachtige en aangrijpende film is deels in Bretagne opgenomen, in Brest en Locmaria-Plouzané.

3. Plaire, aimer et courir vite (Sorry Angel)
Een drama van Christophe Honoré

Met Vincent Lacoste, Pierre Deladonchamps en Denis Podalydès.

Tijdens de jaren '90 studeert de 20-jarige Arthur in Rennes en ontmoet daar Jacques, een schrijver die met zijn zoon in Parijs woont. Maar Jacques voelt zich gevangen door zijn ziekte en vindt het moeilijk de raad van zijn vriend en buurman Mathieu op te volgen. De dagen zijn geteld voor de relatie die ze beginnen. Deze schitterende, serieuze film is deels opgenomen in Rennes en Binic.

4. Le Mystère Henry Pick (The Mystery of Henri Pick)
Comedie van Rémi Bezançon, gebaseerd op de gelijknamige roman van David Foenkinos

Met Fabrice Luchini, Camille Cottin, Alice Isaaz, Bastien Bouillon en Vincent Winterhalter.

Crozon, zijn kust met de blauwgroene zee en huizen van graniet, zijn de grote sterren in deze literaire detective. Een uitgeefster vindt in de plaatselijke bibliotheek een schitterende roman tussen de manuscripten die door de grote uitgevers afgewezen werden. De roman wordt gepubliceerd en wordt een bestseller. Een invloedrijke literatuurcriticus is overtuigd dat het hier om bedrog gaat en stelt in Bretagne een onderzoek in.

5. Un long dimanche de fiançailles (A Very Long Engagement)
Historisch drama van Jean-Pierre Jeunet

Met Audrey Tautou, Gaspard Ulliel en Dominique Pinon.

Tijdens de Eerste Wereldoorlog worden vijf soldaten ervan beschuldigd zichzelf letsel te hebben toegebracht om zo hun dienstplicht te ontlopen. Door de krijgsraad worden ze ter dood veroordeeld. Een van hen is Manech. Toch weigert Mathilde, zijn verloofde die aan de Bretonse westkust woont, te geloven dat hij dood is. Deze epische zoektocht naar een verloren geliefde is deels opgenomen in Finistère en aan de Roze Granietkust.

6. 3 jours à Quiberon (3 Days in Quiberon)
Drama van Emily Atef

Met Marie Bäumer, Birgit Minichmayr en Robert Gwisdek.

Deze film, gebaseerd op het leven van de Duitse actrice Romy Schneider, is opgenomen in Quiberon, in het zuiden van Bretagne. In 1981 brengt de actrice 3 dagen door in een kuurhotel aan de Bretonse kust om af te rekenen met haar demonen. Ze laat zich interviewen door een Duitse journalist, wat uitloopt op een kat- en muisspel. Een indrukwekkende film, tegen de achtergrond van de prachtige Bretonse kust.

7. Elle s'en va (On my way)
Comedie van Emmanuelle Bercot

Met Catherine Deneuve, Nemo Schiffman, Gérard Garouste, Camille, Claude Gensac, Paul Hamy, Mylène Demongeot en Hafsia Herzi.

Deze roadmovie vertelt het verhaal van Bettie (Catherine Deneuve), die een familierestaurant runt op het Bretonse platteland tot ze besluit haar leven om te gooien. Ze laat het restaurant en haar minnaar achter om samen met haar kleinzoon een roadtrip door Frankrijk te maken. De film speelt zich hoofdzakelijk af in de mooie omgeving van de Finistère en de Morbihan.

8. Marianne
Horrorserie van Samuel Bodin

Met Victoire Du Bois en Lucie Boujenah.

Deze spannende horrorserie gaat over schrijfster Emma. Zij wordt geplaagd door nachtmerries, waarin een boze heks, die zij Marianne noemt, de hoofdrol speelt. Bij terugkomst in haar geboorteplaats komt ze erachter dat Marianne nu ook de echte wereld onveilig maakt. Als achtergrond van de serie dienen de spectaculaire omgeving van Doëlan, met vuurtorens en een rotsachtig kustlandschap, en het middeleeuwse stadje Quimperlé.

[bron: https--www.bretagne-vakantie.com/hier-heb-ik-zin-in/onze-aanraders/8-films-om-bretagne-te-ontdekken]

--- Over (foto 2): Maria Jacques ---

Maria Jacques werd geboren in 1928 in Kessel-Lo. Na haar Grieks-Latijnse humaniorastudies, studeerde ze Politieke Sociale Wetenschappen aan de K.U. Leuven. Van 1952 tot 1970 was ze hoofdredactrice van het tijdschrift Dageraad. Later werd ze hoofdredactrice van het KAV-blad Vrouw en Wereld. Tussen 1961 en 2001 publiceerde ze werken van uiteenlopende aard: jeugdboeken, reisverhalen, detectives, science-fiction, historische en magisch-realistische romans. Haar werk werd herhaaldelijk bekroond.

[bron: https--www.davidsfonds.be]

Maria Jacques - Kessel-Lo, 15 maart 1928 - Leuven, 10 februari 2009

Maria Jacques is een schrijfster van historische jeugdromans. Daarnaast schreef ze ook reisverhalen, magisch realistische romans, detectives en sciencefiction. Ze was een hele carrière actief als hoofdredactrice van de KAV bewegingsbladen, eerst bij het tijdschrift 'Dageraad', later bij 'Vrouw en Wereld'. Free-lance journaliste voor toerisme en film; Lector bij enkele uitgeverijen.

15 maart 1928: Maria Jacques werd geboren in Kessel-Lo.
1939-1945: Grieks-Latijnse humaniora aan het Paridaensinstituut.
1945-1950: Licentiate Sociale Wetenschappen en Journalistiek aan de K.U.Leuven.
1952 tot 1970: Hoofdredactrice van het tijdschrift 'Dageraad'.
1961: Debuteerde met een detectiveroman De haan is dood.
1970-1988: Hoofdredactrice van het KAV-blad 'Vrouw en Wereld'.

Haar grote successen als schrijfster kende ze vooral in het genre van de (historische) jeugdroman, zoals De meester van de bijen (Davidsfonds, 1985) en Licht uit, deur dicht (Averbode, 1992). Daarnaast schreef ze ook reisverhalen, magisch realistische romans, (nog meer) detectives en sciencefiction. Dat ze veel gelezen werd, daarvan getuigen de oplagen: Van 'De vrouwen van het hof' werden 15.000 exemplaren verkocht en van 'De heuvel van Meesen' 7.000.

Jacques' werk werd ook enkele malen bekroond - zo ontving ze in 1994 de Jacob van Maerlant-prijs voor Indiaan met blanke voet.

1988: Met pensioen.
2005: Publicatie van haar laatste roman, Cirkels van graan.

10 februari 2009: Overlijden van Maria Jacques te Leuven op 81-jarige leeftijd.

BEKRONINGEN

  • 1961: literaire Reinaertprijs voor De haan is dood.
  • 1970: Persprijs DDT voor toeristische reportages voor Bim bam Beieren
  • 1973: literaire Reinaertprijs voor Morgen is blond (SF-roman);
  • 1994: de Jacob van Maerlant-prijs voor Indiaan met blanke voet.
  • 1995: de Daan Inghelramprijs van de stad Blankenberge voor de historische roman De vrouwen van het hof.

GERAADPLEEGDE BRONNEN

Websites

  • Davidsfonds - Maria Jacques
  • De Morgen Kunst & Literatuur - Schrijfster Maria Jacques overleden
  • Maria Jacques: (een interview met de schrijfster op de website van de KAV).
  • Jacques, Maria (1928-2009) - Odis

SMAAKMAKER

Uit: De schreeuw van Katelijne.

Uitgangspunt van het boek is het historische feit dat in 1543 o.a. 2 vrouwen, Katelijn en Antonia er veroordeeld werden 'tot den put' d.w.z. ze werden levend begraven op de Grote Markt, dit om hun geloof in de nieuwe leer van Luther. Hun wrede dood wordt snel vergeten. Gewist uit het collectieve geheugen van de stad.

[bron: Maria Jacques op boekbesprekingen.nl]

Enkele stukjes :

"Uit de geschriften van Luther: "Mannen hebben brede schouders en smalle heupen. Vandaar dat zij meer verstand hebben dan vrouwen, die smalle schouders en brede heupen hebben en een groot achterste om thuis te zitten. Want vrouwen horen thuis te zijn, het huishouden te doen, kinderen te baren en groot te brengen. Ze moeten niet denken dat ze boven de mannen staan, maar ze moeten hen dienen en onderworpen zijn."

...

Elisabet was voorzichtig en gaf geen verklaring voor haar terughoudendheid. Ze wist maar al te goed dat ze als vroedvrouw in de gaten werd gehouden. Door de mannelijke geneesheren die haar als een concurrente zagen en haar werkterrein wilden inpalmen. Door sommige geestelijken die beweerden dat vroedvrouwen een verbond met de duivel hadden en hem ongeboren kinderen offerden. In de voorbije jaren waren herhaaldelijk vroedvrouwen als heks veroordeeld tot de brandstapel. Er speelde zoveel mee. De oerangst van de man voor de donkere vrouwengeheimen, die ze niet begrepen. De grote kindersterfte, waarbij wantrouwige ouders de vroedvrouw als schuldige aanwezen. De beschuldiging dat vroedvrouwen het bloed van ongedoopte kinderen afstonden aan heksen die er hun toverbrouwsel mee samenstelden. Elisabet was voorzichtig. Over drie maanden zou ze deze gekraakte vrouw een drankje geven dat haar een tijd onvruchtbaar maakte. Dat kon niemand controleren.

...

'Ik wou - dat de wereld alleen uit vrouwen bestond', zei ze plots heftig. Het ontsnapte haar. Antonia staarde haar aan. 'Ik soms ook. Maar zo is de wereld niet geschapen.' 'Nee.' Ze mediteerden in stilte over de onbegrijpelijke wil van God, die de mannen zo zwaar beproefde met hun vele tekortkomingen.

...

Antonia was een geboren leidster. Maar de avonturier Joost van Honsberghen manoeuvreerde tot hij het gezag van de hervormden van Loven in handen kreeg. Dat hield hij een tijdlang vol. De talrijke gecultiveerde leden werden zijn wilde optreden beu en zetten hem aan de deur. De vrouwen haalden gedeeltelijk hun slag thuis. Antonia behield de taak die ze had: bijeenkomsten organiseren in haar huis. Meer kansen kreeg ze niet. Leidinggeven was en bleef een mannenzaak.

...

'Ik zie ook geen uitweg.' Katelijn staarde somber voor zich uit. Er was inderdaad geen uitweg. Geen van de vier vrouwen was financieel onafhankelijk. Hoe moesten ze zich weren in een wereld waar mannen de regels maakten? De vrouwengilden die zich met het vervaardigen van wol en linnen bezighielden, werden door de mannengilden verdrongen. Als een vrouw toch werk had, verdiende ze minder dan de helft van het loon van een man.

...

Vrouw waar sta je? Je hebt een dienende taak. Waar dan ook. Hoofd buigen en zwijgen. Je opdracht ligt in het gezin. Kinderen op de wereld zetten en je man ter wille zijn. Als je geluk hebt, word je gerespecteerd. Of je wordt gebruikt. Misbruikt. Heb je artistieke gaven? Dan mogen die aan bod komen binnen de vier muren van je huis. Teken maar, Katelijn, en geef je gaven door aan je zonen. Zing maar, Antonia, maar laat je mooie altstem nooit klinken buiten de muren van je woning of de kerk. Genees je zieken, Elisabet, breng kinderen op de wereld, maar geef de moeders geen mysterieuze kruiden om niet zwanger te worden.

...

"... De twee vrouwen Van Roesmaele en Metsys worden veroordeeld 'met den put', de wettelijke straf voor vrouwelijke ketters. Uit respect voor de overleden echtgenoot van Van Roesmaele, zal haar lichaam niet in een massagraf maar op een gewijd kerkhof begraven worden."

De rechters! Ze hadden recht gesproken, toegevingen gedaan en toch hun principes hooggehouden. Ze vonden het vanzelfsprekend dat de maatstaven voor vrouwen strenger waren dan voor mannen."

BIBLIOGRAFIE

De gegevens van deze bibliografie werden onder meer nagekeken bij

  • Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience - Antwerpen
  • Koninklijke Bibliotheek van België -Brussel / Bibliothèque Royale de Belgique - Bruxelles.
  • Piet Devos: Van reuzen tot dwergen. Bibliografie - Vlaamse schrijvers in de 20ste eeuw - Eerste drukken. Kortrijk, eigen beheer 2007

[bron: https--schrijversgewijs.be/schrijvers/jacques-maria]
Zoekertjesnummer: m2222888727