Tussen pest en cholera

191sinds 23 jul. '25, 11:16
€ 18,00
Ophalen of Verzenden
Thuisbezorgd via Bpost vanaf € 6,85
Deel via
of

Kenmerken

ConditieGelezen
PeriodeTweede Wereldoorlog
Jaar (oorspr.)1999
AuteurFabrice Maerten

Beschrijving

Tussen pest en cholera: leven en houding van Belgische katholieken onder bezetting

Auteurs: Fabrice Maerten, Franz Selleslagh en Mark Van den Wijngaert.

Redacteur: Quorum, 1999.

Paperback, in formaat 16 x 24 cm, 288 pagina's.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog heeft de Kerk zich, net als secretarissen-generaal, rechterlijke macht en bedrijfsleiders, aangepast aan het bezettingsregime en geprobeerd haar eigen belangen te beschermen. Met het oog op dit huisvestingsbeleid erkende het de Militärverwaltung als een bezettende macht. Het episcopaat wees samenwerking echter af omdat het van mening was dat het nazisme onverenigbaar was met het christendom en dat het dienen van de vijand onverenigbaar was met patriottisme.

Dit boek stelt de vraag in vraag hoe het beleid van de kerk in de praktijk is toegepast door geestelijken en katholieke organisaties en instellingen. Heeft de katholieke gemeenschap net zo zorgvuldig en berekend gehandeld als de meeste bisschoppen, of heeft ze zich, bezorgd en bezorgd over het lot van anderen, op een veel besluitvaardiger manier ingezet? Hoe reageerden geestelijken en gelovigen op de Jodenvervolging? Wat was de impact van de bezetting op katholieke jeugdbewegingen en op de christelijke unie? Hoe dacht vicaris Cyriel Verschaeve, een van de leidende figuren in de samenwerking, over het verzoenen van christelijke en nazistische doctrines?

Naast twee samenvattende artikelen bestaat het boek uit elf bijdragen, verdeeld over twee gebieden. Het ene heeft betrekking op het maatschappelijk middenveld, het andere op de kerkelijke wereld. In deze laatste groep was een bijzondere plaats gereserveerd voor „de Kerk en de Joodse kwestie”.
Zoekertjesnummer: m2291876173