3 boeken Belgie in de 2e wereldoorlog (Maurice De Wilde)

€ 25,00
Ophalen of Verzenden
100sinds 24 apr. '25, 18:25
Deel via
of

Kenmerken

ConditieZo goed als nieuw
PeriodeTweede Wereldoorlog

Beschrijving

3 boeken Belgie in de 2e wereldoorlog (Maurice De Wilde)
Boeken in zeer goede staat de 3 samen 25 €

Deel 2 : Een bezet land
De Tweede Wereldoorlog, tot nog toe de bloedigste ooit door de mensheid gekend, heeft ook bij vele Belgen littekens nagelaten die nog steeds niet verdwenen zijn. De dagelijkse strijd om in leven te blijven, de honger, de koude, de ontberingen, het klimaat van tweedracht en haat, de roofovervallen en moordaanslagen, de razzia's, arrestaties en deportaties, de bombardementen zijn zovele symptomen van één der donkerste bladzijden uit de geschiedenis van België, een periode die onuitwisbaar geprent blijft in het geheugen van degenen die het allemaal meegemaakt hebben.
Dit boek handelt over de bezettingsjaren vanaf de capitulatie van het Belgisch leger eind mei 1940 tot de Bevrijding begin september 1944. Het schetst het dagelijks leven van de Belgische bevolking met haar zorgen, vertwijfeling, leed, angst en hoop. Het geeft een beeld van de organisatie van het Duits militair bestuur dat gedurende vier jaar in ons land gevestigd werd, alsook van het Duits politieapparaat. Het beschrijft de werking van de Belgische gewestelijke instellingen en van het centraal bestuur dat, in afwezigheid van de ministers, in handen van de secretarissen-generaal was.
Gepoogd werd een gevulgariseerde, historisch verantwoorde synthese van de bezetting te brengen en de meest uiteenlopende facetten van deze periode te behandelen met uitzondering van de Collaboratie en het Verzet die buiten het bestek van dit werk vallen.


Deel 5 : De kollaboratie
Een vijfde kolonne?
In de dertiger járen had het politieke leven in België heel wat schokken moeten doorstaan, die de traditionele partijen op hun voetstuk hadden doen wankelen en de ene na de andere regeringskrisis hadden uitgelokt. De opkomst van nieuwe totalitaire regimes, het kommunisme in Rusland, het fascisme in Italië en het nationaal-socialisme in Duitsland had ook in ons land diepe sporen getrokken. De elkaar opvolgende Belgische regeringen moesten afrekenen met de groeiende kracht van groeperingen, die niet alleen totalitaire opvattingen voorstonden, maar bovendien het Belgisch staatsbestel bedreigden.
De Vlaamse nationalisten hadden zich onmiddellijk na WO I in een Frontpartij verenigd, die gegroeid uit de Frontbeweging zich begrijpelijkerwijze anti-militaristisch opstelde. Maar zij kwam ook op voor Vlaams zelfbestuur. Na de versplintering van de Frontpartij in menigvuldige Vlaams-nationalistische groepen en groepjes kwam begin oktober 1933 het Vlaams Nationaal Verbond (VNV) tot stand, dat geen twijfel liet over zijn antiparlementaire instelling en zijn uitgesproken anti-Belgicisme.

6. Het Verzet
In een boek over het Verzet verwacht men zich niet aan een schets over de houding van de belangrijkste politieke, sociale en levensbeschouwelijke groepen tijdens de bezetting. Om alle verwarring te voorkomen willen we vooraf duidelijk stellen dat hét verzet eigenlijk niet bestaat en de collaboratie evenmin. Daarmee bedoelen wij niet alleen dat er diverse vormen van verzet en collaboratie zijn geweest, maar vooral dat er zeer uiteenlopende motieven hebben meegespeeld. Er is daarbij trouwens een belangrijke factor, die zelden of nooit wordt vermeld, waaraan zelfs nauwelijks wordt gedacht. Er zijn individuen en groepen die in België anno 1940 macht en aanzien hadden en er zijn er andere die om diverse redenen van die macht verstoken bleven. In algemene termen is het zo, dat vooral die groepen die hebben getracht een stuk van de macht te verwerven, zich het duidelijkst en het verst hebben geëngageerd, zowel in de collaboratie als in het verzet. Hiermee hebben wij niet gezegd dat bepaalde individuen en groepen die vóór de oorlog behoorden tot de traditionele politieke partijen, de levensbeschouwelijke groepen of de syndicaten en werkgeversverenigingen niet op één of andere manier aan actief verzet hebben gedaan. Daarmee bedoelen wij echter wel dat binnen de minderheid van de bevolking die zich engageerde in het actief verzet, deze individuen en groepen op hun beurt een minderheidspositie innamen.
Zoekertjesnummer: m2261025314