De GI tegenover het 5e Pantserleger - Deel 1; 2;

€ 50,00
Ophalen of Verzenden
Thuisbezorgd via Bpost voor € 7,25
380sinds 18 mei. '24, 22:19
Deel via
of

Kenmerken

ConditieGelezen
OnderwerpAlgemeen
PeriodeTweede Wereldoorlog
Jaar (oorspr.)2003
AuteurHenri Castor

Beschrijving

De GI neemt het op tegen het 5e Pantserleger van de rivier de Our naar Dinant
door Henri Castor. Deel 1; 2.

Redacteur: de Krijger.

De collectie „The Battle of the Bulge”.

Deel 1: Het Duitse offensief van 16 tot 24 december 1944 (2003, 365 pagina's).

Deel 2: Het Duitse offensief van 25 december 1944 tot 2 januari 1945 (2003, 254 pagina's).

Paperback, in formaat 15 x 22,5 cm.

Henri Castor, voormalig inlichtingenofficier bij de Chasseurs Ardennais, een elite-eenheid van het Belgische leger, is altijd al gepassioneerd geweest door oorlog en als zijn schrijfkeuze gericht was op de Slag om de Ardennen, dan is dat omdat hij, zoals hij zelf in zijn inleiding zei, hij een van de laatsten is die deze gebeurtenissen van dichtbij genoeg heeft meegemaakt om er levenslang door getekend te worden.

Henri Castor stelde zijn professionele kennis van het wapenberoep en zijn diepgaande kennis van het slagveld ten dienste van dit boek. Hij zocht uit waarom, hoe, waar en onder welke omstandigheden dit verkeerd benoemde von Runstedt-offensief plaatsvond. Hij wilde elke beweging van de oorlogvoerende partijen zorgvuldig controleren en elke onwaarschijnlijke, onmogelijke, onverenigbare met de aard van het terrein in twijfel trekken. Hij was geïnteresseerd in de militaire, actieve en moedige acteurs, hij onderzocht de ziel en luisterde naar de hartslag van mannen onder de verschillende uniformen. Hij was geïnteresseerd in burgers, ongelukkige passieve actoren, die een hoge prijs betaalden voor deze nieuwste kaskraker, bedacht door Hitler. Hij interviewde de overlevenden en vergeleek en controleerde alle getuigenissen. Hij verzamelde talloze ongepubliceerde fotografische documenten.

Tot slot geeft het gefundeerde antwoorden op de belangrijke vragen van een aantal kroniekschrijvers en historici over de grote fases van deze titanenwalserij: Was het een utopie om te geloven dat de Wehrmacht nog steeds in staat was de Maas over te steken en Antwerpen te heroveren in deze ijskoude maand december 1944? Was het dom om aan te nemen dat het hoofdkwartier van de geallieerden klaar was om onder interne spanningen te imploderen zodra er een grote crisis uitbrak? Moet Bastogne koste wat het kost worden ingenomen? Wie zijn de echte winnaars van de Slag om de Ardennen?
Zoekertjesnummer: m2116520442