Muizen en mensen|John Steinbeck

€ 10,00
Ophalen of Verzenden
Verzenden voor € 4,74
251sinds 3 mar. '25, 10:01
Deel via
of

Kenmerken

ConditieZo goed als nieuw
HerkomstAmerika
Jaar (oorspr.)1949
Auteurzie beschrijving

Beschrijving

||boek: Muizen en mensen|vertaling: Clara Eggink|Wereldbibliotheek

||door: John Steinbeck

||taal: nl
||jaar: 1949
||druk: ?
||pag.: 99p
||opm.: softcover|zo goed als nieuw

||isbn: N/A
||code: 1:000932

--- Over het boek (foto 1): Muizen en mensen ---

George en de mentaal zwakke Lennie zijn onafscheidelijk. Als Lennie wordt beschuldigd van aanranding van een meisje moeten ze op zoek naar ander werk, dat ze vinden op de boerderij van de vader van Curley. Maar ook daar gaat het mis. Curley merkt dat zijn vrouw met de mannen flirt en daagt Lennie uit. In een gevecht verbrijzelt Lennie Curleys hand. De zaak wordt in de doofpot gestopt, maar zijn vrouw zoekt Lennie opnieuw op, en die ontmoeting eindigt in een drama; George en Lennie moeten vluchten. Samen praten ze over hun eigen droomboerderijtje en de konijnen waar Lennie voor zal mogen zorgen. Wat dan volgt is een even gruwelijk als aangrijpend einde van hun diepe vriendschap.

[bron: https--www.bol.com]

Echte Steinbeck [2018-10-29]

Prachtig verhaal. Oorspronkelijk bedoeld als toneelstuk. Het trieste lot van twee landwerkers wordt hier beschreven, in de verenigde staten van de vorige eeuw, net voor de oorlog. De een is slim en zorgzaam en de ander is dom en ongelooflijk sterk, maar wel erg lief. Helaas kent hij zijn eigen krachten niet en dat leidt tot lamentabele situaties waardoor de twee steeds weer op zoek moeten naar nieuwe werkgevers. Het noodlot krijgt vrij spel. Voor mij als Steinbeck bewonderaar geeft de schrijver het lijden van de mens aan, dat zolang hij er alleen voor staat diepe sporen nalaat.

keesdee [bron: https--www.bol.com]

Muizen en mensen [2020-01-15]

De niet zo slimme maar sterke Lennie en de geweldig goede prater George hebben samen veel meegemaakt. Lennie was een onschuldige jongen die alles wou aaien dat hij mooi vond. Jammer genoeg kent hij zijn eigen krachten niet... Alle geluk dat hij George had, want zonder hem zou Lennie veel meer problemen gehad hebben. De loonmannen moesten al meerdere malen vluchten van hun werk door omstandigheden. Uiteindelijk hadden ze goed werk gevonden,maar we mogen niet te vroeg juichen... Helaas sloeg het noodlot toe. Dit verhaal was heel meeslepend. Ik vond dit moeilijk te lezen omdat er geen Algemeen Nederlands werd gepraat maar een soort dialect tussen de mensen. Het verhaal zelf werd prachtig uitgelegd en was zeer boeiend om te lezen.

Janahosten [bron: https--www.bol.com]

Van muizen en mensen (oorspronkelijke titel: Of Mice and Men) is een novelle van de Amerikaanse schrijver John Steinbeck. Het boek werd gepubliceerd in 1937 en was het eerste werk dat de latere Nobelprijs-winnaar Steinbeck erkenning bracht. Steinbeck schreef het verhaal oorspronkelijk als toneelstuk. Dat is aan de constructie goed te zien in de uitgebreide situatiebeschrijvingen die lezen als regie- en decoraanwijzingen.

De titel van het boek is ontleend aan een gedicht van de Schotse dichter Robert Burns, getiteld 'To a Mouse', uit de regel The best-laid schemes o' mice an' men, Gang aft agley (de bestbedachte plannen van muizen en mensen lopen vaak mis). In dit gedicht vergelijkt de dichter het lot van de muis in positieve zin met dat van de mens: de muis weet niet wat hem boven het hoofd hangt. Het gedicht impliceert een nauwe relatie tussen mens en dier: beide zijn ten prooi aan het noodlot. Dit idee vormt de achtergrond van het verhaal.

Het thema van het verhaal is kameraadschap of vriendschap (en uiteindelijk ook het noodlot). De vriendschap tussen de hoofdpersonen George en de mentaal zwakke Lennie is intens. Zij hebben een gezamenlijke droom, die ze ondanks alle tegenslagen levend houden: samen een eigen boerderijtje beginnen. De vriendschap leidt aan het eind van het verhaal tot een door sommigen als controversieel beschouwde oplossing. Als gevolg hiervan is het boek op sommige scholen en universiteiten in de Verenigde Staten herhaaldelijk onderwerp van discussie geweest, en soms ook uit het curriculum verwijderd.

Personages

  • George is een slimme en doorgewinterde landarbeider, die wel klaagt over de zorgen die hij door de mentaal achtergebleven maar lichamelijk ijzersterke Lennie heeft, maar toch zeer aan hem verknocht is.
  • Lennie is de achterlijke vriend van George. Ze trekken al jarenlang samen rond en zijn aan elkaar gewend geraakt. Lennie leeft voor de droom die George telkens opnieuw verkondigt.
  • Candy is een oude veger die op de ranch werkt. Hij heeft maar één hand. Hij wil ook deel uitmaken van de droom van Lennie en George.
  • Curley is de zoon van de baas en daarom voelt hij zich beter dan de rest. Hij werkt op ieders zenuwen en is zeer jaloers.
  • Curleys vrouw is eenzaam en zoekt contact met de andere mannen op de ranch, waardoor ze hen in de problemen brengt.
  • Slim is de muildiermenner en heeft veel gezag bij de arbeiders.
  • Crooks is de zwarte stalknecht en wordt erg benadeeld door de rest van de arbeiders. Zijn bijnaam ontleent hij aan zijn kromme rug.
  • Whit en Carlson zijn overige arbeiders.

Korte inhoud

Lennie is in de problemen geraakt door een beschuldiging door een meisje dat hij haar zou hebben willen aanranden. Lennie, die gek is op zachte en aaibare dingen en daarbij zijn eigen kracht vergeet (wat ook al aan veel kleine huisdieren het leven had gekost) had echter alleen haar jurk willen aaien. De mannen zijn op zoek naar een nieuwe werkplek en vinden die op het bedrijf van de vader van Curley. Als de arrogante Curley op een dag merkt dat zijn vrouw weer met de mannen flirt, richt zijn woede zich op Lennie. In het gevecht verbrijzelt Lennie Curleys hand. De zaak wordt in de doofpot gestopt en Curley doet het voorkomen alsof hij gewond was geraakt door het werken met een machine.

Een van de mannen geeft Lennie een puppy, die echter na een paar dagen bezwijkt onder Lennies liefkozingen. Troosteloos zit hij in de schuur, bang voor de reactie van George en bevreesd dat hij nu niet voor de konijnen zal mogen zorgen op hun toekomstige boerderijtje. De vrouw van Curley is op dat moment op zoek naar aandacht en gezelschap en voegt zich bij hem. Zij begint met hem te praten en nodigt hem uit haar zachte krullen aan te raken. Zijn groeiende opwinding brengt haar in paniek en zij schreeuwt om hulp. Als Lennie haar geroep probeert te stoppen, schudt hij haar zo hevig heen en weer dat zij haar nek breekt en sterft. Lennie vlucht naar een met George afgesproken ontmoetingsplek.

Als haar dood ontdekt wordt, organiseert Curley een zoektocht. George weet echter waar Lennie zit en bereikt hem als eerste. George gaat bij Lennie zitten en samen praten ze over hun droomboerderijtje en de konijnen waar Lennie voor mag zorgen. George benadrukt dat zij samen gelukkiger zullen zijn dan anderen vanwege hun vriendschap. Hij vraagt Lennie het hoofd af te wenden en uit te kijken over de rivier. Op dat moment plaatst George het pistool van Carlson tegen Lennies achterhoofd en geeft hem wat letterlijk gezien kan worden als een genadeschot.

Film

Het boek is diverse malen bewerkt tot een televisie en bioscoopfilm, de laatste keer in 1992, met in de hoofdrollen John Malkovich als Lennie en Gary Sinise als George. De regisseur was Gary Sinise.

Theater

Wereldwijd zijn er vele theaterproducties geweest, met de eerste in 1937 in het Music Box Theatre op Broadway. In Nederland zijn eveneens meerdere producties van Van Muizen en Mensen gespeeld: In 1953 werd het opgevoerd door het Rotterdams Toneel onder regie van Max Croiset. In 1989 door Theater Pssstt onder regie van Marjolein Polman en Johan Doesburg, naar een bewerking van eveneens Johan Doesburg en Ton Theo Smit. In datzelfde jaar begon ook Literair Theater Branoul met hun versie gebaseerd op een bewerking van Rein Edzard en Michiel Kerbosch die nog zou worden opgevoerd in 2002. Door Theatergroep Het Vervolg in 2001 met in de hoofdrollen Bas Keijzer als Lennie en Iwan Walhain als George en geregisseerd door Léon van der Sanden.

[bron: wikipedia]

[2018-09-07]

Titel: Muizen en mensen
Geschreven door: Steinbeck, John

Dromen tussen stof en graan [Recensie]

Even denk je een vervolg te pakken te hebben van Aan een onbekende god. De novelle Muizen en mensen (Mice and Men) uit 1937 begint net als veel delen van de roman uit 1933 van John Steinbeck met een weelderige beschrijving van de natuur. Maar als Steinbeck de twee hoofdrolspelers van Muizen en mensen introduceert is het snel gedaan met elke vorm van idylle. Dan zitten we direct in een jaren dertig scene, in de Verenigde Staten ten tijden van de grote economisch crisis die het platteland zo zwaar trof. Ook werd het midwesten in die jaren getroffen door een lange periode van droogte. In Muizen en mensen gaat het dan ook over stof, dorst, honger en afzien. Van Oorschot bracht het boek deze zomer opnieuw uit, in een prachtige vertaling van Peter Bergsma.

George en Lennie zijn twee landarbeiders onderweg naar een nieuwe klus. George is de slimme van het stel, klein en tenger, zijn maatje is Lennie, een zwakbegaafde reus die met gemak in zijn eentje een kar met zakken graan kan laden. Lennie heeft de verstandelijke vermogens van een klein kind en droomt van alles wat zacht is. Hij aait met graagte kleine dieren, maar in zijn kolenschoppen van handen vinden ze nog al eens de dood omdat hij ze letterlijk doodknuffelt. In het begin is het een dode muis die Lennie koestert, later adopteert Lennie een pup die ook het leven laat. Lennie's fascinatie gaat van kwaad tot erger.

George heeft zich zo goed als kwaad over Lennie ontfermt na de dood van diens tante Clara. Of George uit eigenbelang handelt - Lennie kan mooi al het zware werk doen - of uit medemenselijkheid, laat Steinbeck in het midden.

De mannen hebben een droom, ze hopen wat geld te verdienen en opzij te zetten zodat ze een lapje grond kunnen kopen om dan zelfstandig boer te worden. Lennie wil konijnen gaan houden die hij dan eindeloos kan aaien. Georges moet Lennie elke dag keer op keer vertellen hoe het er allemaal uit komt te zien:

"'Nou, 't is vier hectare, zei George. 'Met 'n windmolentje. Met 'n schuurtje d'rop, en 'n kipperen. Met 'n keuken, boomgaard, kersen, appels perziken, abrikozen, noten en wat bessen. D'r is 'n plek voor luzerne en volop water om 't te bevloeien. D'r is 'n varkenskot - '

'En konijnen, George,'

'Nog geen plek voor konijnen, maar ik ken makkelijk 'n paar hokken timmeren en dan ken je de konijnen luzerne voeren.'

'Verdomme, ja!' zei Lennie. 'Godverdomme, ja!'"

Als ze op de boerderij komen weet binnen de korstte keren iedereen van hun droom. Een oudere zwarte man gelooft het allemaal niet. "Jullie houwe je eigen alleen maar voor de gek. Jullie lullen d'r de godganse tijd over, maar jullie krijgen geen land. Jij blijft hier [...] tot ze je wegdragen in 'n kist. Jezus, ik heb d'r al te veel gezien. Lennie hier zal over twee, drie weken weer de hort op gaan. 't Lijkt wel alsof iedereen met land in z'n kop zit."

Lennie is ontdaan door de woorden van de oude man en vliegt hem bijna aan, een collega weet hem net op tijd tot bedaren te brengen. Van de droom komt niets terecht, het boek eindigt in een drama.

Met Muizen en mensen laat Steinbeck zien dat hij ook een meester is van de dialoog, in dit boek geen lange beschrijvingen, geen uitvoerige karakterschetsen zoals in eerdere romans. Nee, deze novelle bestaat overwegend uit dialoog waarin Steinbeck het ongepolijste taalgebruik van het platteland gebruikt. Dit is zo goed gedaan dat bij een verfilming van het boek uit 1992, van regisseur en acteur Gary Sinise (hij speelt de rol van George, John Malkovich speelt Lennie), overwegend is gewerkt is met de dialogen van Steinbeck, woordelijk.

De verfilming van het boek loopt overigens geheel mank in de beeldtaal: het gras is te groen, de mensen te mooi, acteurs met complete gebitten. Steinbeck schreef juist een rauwe en realistische novelle over hoe arme, half uitgehongerde mannen op het platteland met elkaar om gaan. Niemand is er mooi, geweld is een constante in het boek, het leven is uitzichtloos, men kent een lot dat nauwelijks te dragen is. Iedereen droomt van een beter leven, alleen het volwassen kind Lennie gelooft er echt in. Muizen en mensen is geen verhaal om vrolijk van te worden. Van de zoektocht naar een nieuwe idealistische metafysica in Aan een onbekende god is in Muizen en mensen geen sprake meer. God is dood, het is ieder voor zich, het leven is hard. Steinbeck moet in die vier jaren tussen beide boeken heel wat idealen zijn kwijtgeraakt.

Dobbelaer, Roeland [bron: https--deleesclubvanalles.nl/recensie/muizen-en-mannen]

Recensie: John Steinbeck - Muizen & mensen [2018-07-08]

Een mantra van boerenbedrog

De mens kan een hele tijd leven op (toekomst)dromen, maar op een bepaald moment is het op, werkt het beeld niet meer, slaat de werkelijkheid in alle onverbiddelijkheid toe. Op den duur blijkt de hoop een placebo. De klassieker Of Mice and Men van de Amerikaanse schrijver en latere Nobelprijswinnaar John Steinbeck (1902 - 1968) maakt dat maar weer eens duidelijk, in alle schijnbare eenvoud. Deze roman was een instant hit bij verschijning in 1937. Dat valt te verklaren uit het zeker voor die tijd originele idioom dat Steinbeck hanteert, de taal van de zwervende landarbeiders, die overigens niet verschilt van die van hun opdrachtgevers, de ranchers en hun familieleden. Het boek was oorspronkelijk bedoeld als toneelstuk en heeft dus een directe aanpak wat beeld en dialoog betreft.

Het idioom, rauw, direct, puur menselijk, volkseigen, is door topvertaler Peter Bergsma omgezet in een mooi consequent volgehouden soort straattaal die door de verwisseling van kennen, kunnen en kannen iets weg heeft van Amsterdams. De enige vraag die rijst is waarom het 'Van' in de titel is weggelaten, en de roman alhier gepresenteerd wordt als Muizen & mensen. Dat extra woordje heeft op een bepaalde manier een toegevoegde waarde, verpersoonlijkt ergens de subtiliteit van de tekst, het verhalende ervan. Het is immers geen boeken over muizen en mensen, maar over de consequenties van vriendschap tot het uiterste, tegen de keer in, en het onafwendbare van het noodlot. Maar goed, slechts een detail. Het beïnvloedt de leeservaring natuurlijk niet, de schrijnende ontroering.

De roman opent met een Natüreingang. Het is heet, droog. 'Op de zandoever onder de bomen ligt een dikke laag bladeren die zo broos zijn dat een hagedis ze alle kanten op laat vliegen als hij erdoorheen rent.' Een plek die levenloos lijkt totdat de twee hoofdpersonen George en Lennie opduiken. Lennie, een man mountain met niet al te veel hersens, en George, zijn gedrongen kompaan, de leider, het 'brein' van de gezamenlijke onderneming. Twee mannen, met elk een dekenrol en als voorraad nog slechts een paar conserven met bonen. Ze trekken samen van plek naar plek om als losse arbeidskrachten een paar centen te kunnen verdienen. Ongebruikelijk in een land en tijdperk waarin het als eenling al lastig overleven is. George heeft de tante van Lennie ooit beloofd dat hij voor de mentaal zwakkere zal zorgen.

En hij houdt zich daaraan, ondanks dat het bijna altijd betekent dat ze weer op de vlucht moeten, omdat dommekracht weer 'iets te veel heeft geaaid'. Hoe eenvoudig zou het leven van George kunnen zijn. Maandelijks de pakweg vijftig dollar beuren, naar de stad gaan om je in een bordeel vol te laten lopen. Maar hij kan zijn reusachtige vriend niet in de steek laten. Op zich heeft Lennie weinig nodig. Als hij maar een beetje kan aaien, een muisje, een puppy of soms een mooi jurkje, daar wordt hij rustig van. En daarnaast ook van het verhaal over een eigen stukje grond, de mogelijkheid om ooit 'van de vette aarde te leven.'

Ze komen een paar dagen te laat op de ranch waar ze zijn ingehuurd. Curley, de zoon van de baas, is een gefrustreerde klerelijer, die met iedereen ruzie zoekt. Een verkeerde blik is al genoeg. Schaapachtig lachen van Lennie bijvoorbeeld. Terwijl Lennie natuurlijk werk verzet voor drie. Niemand kan hem als gerstbalensjouwer bijhouden. Zelf kan hij niets bedenken, maar in orders opvolgen is hij een kei. Het is roerend hoe George Lennie probeert te behoeden voor elk mogelijk ongeluk. De tanige paardenmenner Slim, de barakkenschoonmaker met maar één hand, de zwarte stalknecht Crooks, uitgesloten van het hoefijzerwerpen, van elk spel, maar wel met een eigen hok, vlakbij de mesthoop. Steinbeck schetst een verre van florissant tijdsbeeld, zodanig laconiek dat je het meteen aanneemt. Het heeft geen zin om eromheen te draaien. Zo is het, daar heb je mee te schaften.

De fout die Crooks maakt door zijn eigen eenzame situatie - uit Californië, niet uit het Zuiden, een belezen mens - op een wrede manier op Lennie te projecteren wordt hem bijna fataal. George is even weg voor een boodschapje. 'Stel dat George niet meer terugkomt. Stel dat-ie 'm gesmeerd is en gewoon niet meer terugkomt. Wat doe je dan?' Tegelijk schetst hij het beeld van Lennie in het gekkenhuis, met een halsband om, net als een hond. Lennie komt natuurlijk woorden en gedachten te kort. Kortsluitingsgevaar. Gelukkig onderkent Crooks zijn fout en stelt Lennie gerust.

'An boeken heb je niks. 'n Mens heb iemand nodig - iemand in z'n buurt. [...] Ik wou je niet bang maken. Hij komt wel terug. Ik had 't over mezelf. Je zit hier 's avonds in je dooie eentje, leest misschien 'n boek of slaat an 't denken of dat soort dingen.'

Maar delen kan Crooks niets. George heeft Lennie op het hart gedrukt om met niemand over het plan van een eigen lapje grond met een huisje te vertellen. Maar als argument van een betere toekomst, als 'overblufmiddel' floept het er natuurlijk weleens uit. Crooks en de schoonmaker zouden ook best in zo'n vrije gemeenschap willen wonen en werken. En zich vooral een keer vrij, eigen baas voelen.

Het onheil is ingeslepen in de tekst, is onafwendbaar. Natuurlijk komt er een keer een confrontatie met Curley. Lennie laat zich slaan, maar knijpt uiteindelijk toch een van de handen van Curley tot moes. Dat kan nog worden afgedaan als een bedrijfsongeval, iets met een machine. Curley wil ten slotte ook geen gezichtsverlies leiden. Maar de flirtende vrouw van Curley is van een ander kaliber. Lennie is onschuldig, kan situaties nu eenmaal niet inschatten.

Zachtjes zei George: 'Ik denk dat ik 't van 't begin af an wel wist. Ik denk dat ik wel wist dat 't ons nooit zou lukken. Hij hoorde d'r zo graag over dat ik begon te denken dat 't ons misschien wél zou lukken.' Een verhaal als een mantra van boerenbedrog. Tot het einde blijft George Lennie in bescherming nemen. Al moet hij daarvoor een ultieme daad stellen. Het aangrijpende, huiveringwekkende einde tilt deze klassieker naar een nog hoger plan.

Guus Bauer [bron: https--www.tzum.info/2018/07/recensie-john-steinbeck-muizen-mensen]

--- Over (foto 2): John Steinbeck ---

John Steinbeck was een Amerikaanse auteur. Hij schreef in zijn carrière maar liefst zestien romans, zes non-fictie boeken en vijf verhalenbundels. Zijn boeken gaan vaak over arme mensen uit de arbeidersklasse. Voor zijn verhalenbundel Tortilla Flat (1935) ontving de auteur een gouden medaille voor het beste debuut en in 1939 won The Grapes of Wrath (De druiven der gramschap) de Pulitzer-prijs. Dit boek werd tevens verfilmd. Ook het boek East of Eden werd verfilmd (1955), met James Dean in de hoofdrol. In 1962 werd Steinbecks werk bekroond met de Nobelprijs voor de literatuur.

[bron: https--www.hebban.nl]

John Ernst Steinbeck (Salinas (Californië), 27 februari 1902 - New York, 20 december 1968) was een Amerikaans auteur die in 1962 de Nobelprijs voor Literatuur won. In de loop van zijn carrière schreef Steinbeck zevenentwintig boeken: zestien romans, zes non-fictieboeken en vijf bundels met korte verhalen.

Steinbeck schreef in een naturalistische/sociaal-realistische stijl, vaak over arme mensen uit de arbeidersklasse. Zijn werk The Grapes of Wrath (De druiven der gramschap) vertelt het verhaal van de Joads, een arme familie uit de Amerikaanse staat Oklahoma tijdens de "Dust Bowl", hun tocht naar de staat Californië en de problemen die ze daarbij ondervinden. De roman stelt op een indringende manier het immigratievraagstuk aan de orde en wordt gezien als een verdediging van de armen tegen de rijken.

East of Eden is waarschijnlijk het belangrijkste werk van Steinbeck. In deze roman zoekt de schrijver de wortels van het kwaad niet langer in sociale onrechtvaardigheid maar in de menselijke psychologie.

John Ernst Steinbeck kwam uit de sociale middenklasse. Zijn vaders familie was van Duitse afkomst en die van zijn moeder kwam uit Noord-Ierland. Vader (John Ernst Steinbeck) onderhield zijn gezin met diverse banen als schatbewaarder van Monterey County, was beheerder van een meelfabriek en was eigenaar van een voeder- en graanwinkel. Moeder (Olive Hamilton Steinbeck) was voor haar huwelijk onderwijzeres. Omringd door drie zusters groeide John Steinbeck op in Monterey County in de Salinas Valley. Het was een boerenomgeving. In de zomer werkte hij op de boerderijen in de omgeving, en later op Sprenkels ranch. Hier werkte hij met immigrantenarbeiders. Hij werd zich sterk bewust van de ruwe aspecten van het migrantenleven en de donkere kant van de menselijke natuur. Dit voorzag hem van het materiaal dat hem in staat stelde boeken te schrijven als Of Mice and Men.

Al tijdens zijn schooltijd schreef hij verhalen en gedichten. Nadat hij in 1919 zijn diploma aan de middelbare school van Salinas haalde, ging hij - om zijn ouders te plezieren - naar de Stanford-universiteit om mariene biologie te studeren. Die studie was voor hem echter bijkomstig; hij was ervan overtuigd dat hij een schrijver was en verliet na zes jaar de universiteit zonder diploma.

In 1925 ging hij naar New York, waar hij werkte als freelanceverslaggever voor The American. Daarnaast schreef hij verhalen, maar kreeg zijn werk niet gepubliceerd. Uiteindelijk restte hem niets anders dan terug te keren naar Californië.

In Californië voorzag hij in zijn levensonderhoud door onder meer te werken als opperman, leerling-schilder, landmeter, hulpje in een warenhuis, als fruitplukker en als opzichter van een viskweekbedrijf. Hier ontmoette hij zijn eerste vrouw Carol Henning (1930 - gescheiden 1941). Hij bleef schrijven. In 1929 werd zijn eerste boek gepubliceerd: Cup of Gold (een historische roman over het leven van de Jamaicaanse boekanier Captain Henry Morgan). Het was niet meteen een voltreffer. Kort nadien publiceerde hij nog twee boeken, maar ook deze konden de literaire wereld niet overtuigen van zijn schrijverscapaciteiten.

Steinbeck woonde met Carol Henning in Pacific Grove in een huisje van zijn familie, waar hij materiaal verzamelde voor twee succesvolle boeken: Tortilla Flat en Een blik in Cannery Row. Laatstgenoemde roman was gebaseerd op Steinbecks vriend Ed Ricketts. Steinbeck bezocht regelmatig diens laboratorium in Cannery Row, Pacific Biological Laboratories geheten. In 1932 werd Steinbeck mede-eigenaar en werkte veel met Ricketts samen. Samen publiceerden zij Sea of Cortez, een populair wetenschappelijke verhandeling over het mariene leven in de Golf van Californië.

Tortilla Flat (1935), een verzameling grappige verhalen over de 'paisanos', boerenwerkers, rondom Monterey, was het keerpunt in Steinbecks carrière. Hij ontving van een Californische schrijverskring een gouden medaille voor het beste debuut. Het winnen van deze prijs hernieuwde het vertrouwen in zijn kunnen. Dat hij een succesvolle schrijver met toekomst was, werd extra bevestigd door in 1939 met The Grapes of Wrath de Pulitzerprijs te winnen. Dit boek werd verfilmd met Henry Fonda in de hoofdrol. Boek en film brachten het sociale bewustzijn van de Amerikanen op gang en werden regelmatig vergeleken met Uncle Tom's Cabin (De hut van Oom Tom) van Harriet Beecher Stowe. De hoofdpersoon Tom Joad werd later bezongen door Woody Guthrie en Bruce Springsteen.

Ook zijn boek East of Eden werd verfilmd (1955) met James Dean in een hoofdrol.

In de Tweede Wereldoorlog was Steinbeck oorlogscorrespondent voor de New York Herald Tribune. Hij kreeg als verslaggever speciale opdrachten in het buitenland. Sommige van zijn berichten werden later verzameld en gebundeld in Once There Was a War. In 1944 raakte Steinbeck gewond in Noord-Afrika, waarna hij, oorlogsmoe, ontslag nam en terug naar huis ging. Hier pakte Steinbeck zijn gewone leven als schrijver weer op. In 1947 maakte hij samen met de bekende fotograaf Robert Capa zijn eerste reis naar de Sovjet-Unie. Vele bezoeken volgden, waarbij Moskou, Kiev, Tbilisi, Batoemi en Stalingrad werden aangedaan. Steinbeck schreef hierover het boek A Russian Journal (1948), dat was geïllustreerd met de foto's van Capa. Ook in dat jaar werd Steinbeck voorgedragen aan de American Academy of Arts and Letters.

Inmiddels was Steinbeck in de VS controversieel geworden door zijn steun aan de kansarme bevolking en zijn bezoeken aan de Sovjet-Unie. Het was de Red Scare-tijd van senator McCarthy, waardoor zijn nieuwe werk werd genegeerd. Hij leed onder de langdurige en vele negatieve kritieken in Amerika, maar in Europa bleef hij zeer populair. Begin jaren zestig maakte hij een tocht door 40 staten van de VS, met zijn Franse poedel Charley. Dit resulteerde in het boek Travels with Charley: in search of America (1962).

In 1962 volgde de ultieme bekroning voor zijn schrijverscarrière, toen hij de Nobelprijs voor de Literatuur ontving.

Steinbeck overleed op 66-jarige leeftijd op 20 december 1968 in New York. Doodsoorzaak was hartfalen en bij de autopsie bleek dat zijn kransslagaders bijna helemaal dichtgeslibd waren. Zijn levensstijl zal daaraan niet vreemd zijn geweest: Steinbeck was zijn hele leven een fervent roker geweest. Zijn as werd bijgezet in het familiegraf in zijn geboorteplaats Salinas in Californië.

John Steinbeck hertrouwde tweemaal - Gwyn Conger (1943) en Elaine Anderson (1950) - en had twee zonen: Thomas en John.

Bibliografie

  • Cup of Gold (1929) (Een handvol goud) - roman
  • The Pastures of Heaven (1932) (Het beloofde land) - korte verhalen
  • The Red Pony (1933) (De rode pony) - novelle
  • To a God Unknown (1933) (Aan een onbekende god) - roman
  • Tortilla Flat (1935) (Danny & compagnie) - roman
  • In Dubious Battle (1936) (Het onrecht van de sterkste) - roman
  • Of Mice and Men (1937) (Van muizen en mensen) - novelle
  • The Long Valley (1938) (De rode pony en andere verhalen) - korte verhalen
  • The Grapes of Wrath (1939) (De druiven der gramschap) - roman
  • The Forgotten Village (1941) - film
  • Sea of Cortez: A Leisurely Journal of Travel and Research (1941) - non-fictie
  • The Moon Is Down (1942) (De vliegenvanger) - roman
  • Bombs Away: The Story of a Bomber Team (1942) - non-fictie
  • With Your Wings (1944) - kort verhaal in 2014 ontdekt
  • Cannery Row (1945) (Een blik in Cannery Row) - roman
  • The Wayward Bus (1947) (De verdoolde bus) - roman
  • The Pearl (1947) (De Parel) - novelle
  • A Russian Journal (1948) (Russisch reisverhaal) - non-fictie
  • Burning Bright (1950) (De felle gloed) - novelle
  • The Log from the Sea of Cortez (1951) - non-fictie
  • East of Eden (1952) (Ten oosten van Eden) - roman
  • Sweet Thursday (1954) (Goede Donderdag) - roman
  • The Short Reign of Pippin IV: A Fabrication (1957) (Wees maar eens koning, ook De korte regering van Pepijn IV) - roman
  • Once There Was A War (1958) (Er was eens een oorlog) - non-fictie
  • The Winter of Our Discontent (1961) (Wintertij van tegenzin) - roman
  • Travels with Charley: In Search of America (1962) (Op reis met Charley) - non-fictie
  • America and Americans (1966) - non-fictie
  • Journal of a Novel: The East of Eden Letters (1969) - non-fictie
  • Viva Zapata! (1975) - film
  • The Acts of King Arthur and His Noble Knights (1976) - hervertelling
  • Working Days: The Journals of The Grapes of Wrath (1989) - non-fictie
  • Steinbeck in Vietnam: Dispatches from the War (2012), Thomas E. Barden (Editor) - non-fictie

In de Salamanderpockets van Querido verschenen 13 titels van Steinbeck in vertaling.

Filmografie

1939 Of Mice and Men - regie Lewis Milestone, met Burgess Meredith, Lon Chaney jr. en Betty Field
1940 The Grapes of Wrath - regie John Ford, met Henry Fonda, Jane Darwell en John Carradine
1941 The Forgotten Village - regie Alexander Hammid en Herbert Kline, verteller Burgess Meredith, muziek Hanns Eisler
1942 Tortilla Flat - regie Victor Fleming, met Spencer Tracy, Hedy Lamarr en John Garfield
1943 The Moon is Down - regie Irving Pichel, met Lee J. Cobb en Cedric Hardwicke
1944 Lifeboat - regie Alfred Hitchcock, met Tallulah Bankhead, Hume Cronyn en John Hodiak
1944 A Medal for Benny - regie Irving Pichel, met Dorothy Lamour en Arturo de Cordova
1947 La Perla (The Pearl, Mexico) - regie Emilio Fernández, met Pedro Armendáriz en María Elena Marqués
1949 The Red Pony - regie Lewis Milestone, met Myrna Loy, Robert Mitchum en Louis Calhern
1952 Viva Zapata! - regie Elia Kazan, met Marlon Brando, Anthony Quinn en Jean Peters
1955 East of Eden - regie Elia Kazan, met James Dean, Julie Harris, Jo Van Fleet en Raymond Massey
1957 The Wayward Bus - regie Victor Vicas, met Rick Jason, Jayne Mansfield en Joan Collins
1961 Flight - met Efrain Ramírez en Arnelia Cortez
1962 Ikimize bir dünya (Of Mice and Men, Turkije)
1972 Topoli (Of Mice and Men, Iran)
1982 Cannery Row - regie David S. Ward, met Nick Nolte en Debra Winger
1992 Of Mice and Men - regie Gary Sinise, met John Malkovich en Gary Sinise

[bron: wikipedia]

John Steinbeck (1902-1968), born in Salinas, California, came from a family of moderate means. He worked his way through college at Stanford University but never graduated. In 1925 he went to New York, where he tried for a few years to establish himself as a free-lance writer, but he failed and returned to California. After publishing some novels and short stories, Steinbeck first became widely known with Tortilla Flat (1935), a series of humorous stories about Monterey paisanos. Steinbeck's novels can all be classified as social novels dealing with the economic problems of rural labour, but there is also a streak of worship of the soil in his books, which does not always agree with his matter-of-fact sociological approach. After the rough and earthy humour of Tortilla Flat, he moved on to more serious fiction, often aggressive in its social criticism, to In Dubious Battle (1936), which deals with the strikes of the migratory fruit pickers on California plantations. This was followed by Of Mice and Men (1937), the story of the imbecile giant Lennie, and a series of admirable short stories collected in the volume The Long Valley (1938). In 1939 he published what is considered his best work, The Grapes of Wrath, the story of Oklahoma tenant farmers who, unable to earn a living from the land, moved to California where they became migratory workers. Among his later works should be mentioned East of Eden (1952), The Winter of Our Discontent (1961), and Travels with Charley (1962), a travelogue in which Steinbeck wrote about his impressions during a three-month tour in a truck that led him through forty American states. He died in New York City in 1968.

[source: https--www.bol.com]

John Steinbeck was an American novelist who is known for works such as the Pulitzer Prize-winning novel, 'The Grapes of Wrath,' as well as 'Of Mice and Men' and 'East of Eden.'

John Steinbeck was a Nobel and Pulitzer Prize-winning American novelist and the author of Of Mice and Men, The Grapes of Wrath and East of Eden. Steinbeck dropped out of college and worked as a manual laborer before achieving success as a writer. His works often dealt with social and economic issues. His 1939 novel, The Grapes of Wrath, about the migration of a family from the Oklahoma Dust Bowl to California, won a Pulitzer Prize and a National Book Award. Steinbeck served as a war correspondent during World War II, and he was awarded the Nobel Prize for Literature in 1962.

John Ernst Steinbeck Jr. was born on February 27, 1902, in Salinas, California. Steinbeck was raised with modest means. His father, John Ernst Steinbeck, tried his hand at several different jobs to keep his family fed: He owned a feed-and-grain store, managed a flour plant and served as treasurer of Monterey County. His mother, Olive Hamilton Steinbeck, was a former schoolteacher.

For the most part, Steinbeck - who grew up with three sisters - had a happy childhood. He was shy but smart. He formed an early appreciation for the land and in particular California's Salinas Valley, which would greatly inform his later writing. According to accounts, Steinbeck decided to become a writer at the age of 14, often locking himself in his bedroom to write poems and stories.

In 1919, Steinbeck enrolled at Stanford University - a decision that had more to do with pleasing his parents than anything else - but the budding writer would prove to have little use for college.

Over the next six years, Steinbeck drifted in and out of school, eventually dropping out for good in 1925, without a degree.

Following Stanford, Steinbeck tried to make a go of it as a freelance writer. He briefly moved to New York City, where he found work as a construction worker and a newspaper reporter, but then returned to California, where he took a job as a caretaker in Lake Tahoe and began his writing career.

Steinbeck wrote 31 books over the course of his career. His most well-known novels include Of Mice and Men (1937), Grapes of Wrath (1939) and East of Eden (1952).

'Of Mice and Men' (1937)

Two poor migrant workers, George and Lennie, are working for the American dream in California during the Great Depression. Lennie, who has a mild mental disability, is steadfastly faithful to his friend George, but he has a habit of getting into trouble. Their goal: to own an acre of land and a shack. After they both secure jobs working the fields of the Salinas Valley - Steinbeck's own hometown - their dream seems more attainable than ever. However, Lennie's inclinations eventually get him into trouble again, spiraling to a tragic conclusion for both men. The book was later transformed into a Broadway play and three movies.

'The Grapes of Wrath' (1939)

Widely considered Steinbeck's finest and most ambitious novel, this book tells the story of a dispossessed Oklahoma family and their struggle to carve out a new life in California at the height of the Great Depression, the book captured the mood and angst of the nation during this time period. At the height of its popularity, The Grapes of Wrath sold 10,000 copies per week.

'The Pearl' (1947)

This story, based on a Mexican folktale, explores human nature and the potential of love. Kino, a poor diver who gathers pearls from the ocean floor, lives with his wife Juana and their infant son Coyotito by the sea. On the same day Coyotito is stung by a scorpion and is turned away by the town doctor because they can't afford care, Kino finds the largest pearl he's ever seen on one of his dives. The pearl, which brings the potential of great fortune, ignites the neighbors' jealousy, eventually becoming a dangerous agent of evil.

'East of Eden' (1952)

Once again set in Steinbeck's hometown of Salinas, California, this story follows the intersecting stories of two farming families, the Trasks and the Hamiltons, from the Civil War to World War I, as their lives reenact the fall of Adam and Eve and the rivalry of Cain and Abel. The book was later adapted into a 1955 film directed by Elia Kazan and starring James Dean in his first major movie role. Dean was later nominated for an Academy Award for his performance, which he received posthumously.

Some of Steinbeck's other works include Cup of Gold (1929), The Pastures of Heaven (1932) and To a God Unknown (1933), all of which received tepid reviews. It wasn't until Tortilla Flat (1935), a humorous novel about paisano life in the Monterey region was released, that the writer achieved real success.

Steinbeck struck a more serious tone with In Dubious Battle (1936) and The Long Valley (1938), a collection of short stories. He continued to write in his later years, with credits including Cannery Row (1945), Burning Bright (1950), The Winter of Our Discontent (1961) and Travels with Charley: In Search of America (1962).

In 1940, Steinbeck earned a Pulitzer Prize for The Grapes of Wrath. In 1962, the author received the Nobel Prize for Literature - "for his realistic and imaginative writings, combining as they do sympathetic humour and keen social perception." Upon receiving the award, Steinbeck said the writer's duty was "dredging up to the light our dark and dangerous dreams for the purpose of improvement."

During World War II, Steinbeck served as a war correspondent for the New York Herald Tribune.

Around this same time, he traveled to Mexico to collect marine life with friend Edward F. Ricketts, a marine biologist. Their collaboration resulted in the book Sea of Cortez (1941), which describes marine life in the Gulf of California.

Steinbeck was married three times and had two sons. In 1930, Steinbeck met and married his first wife, Carol Henning. Over the following decade, he poured himself into his writing with Carol's support and paycheck, until the couple divorced in 1942.

Steinbeck was married to his second wife, Gwyndolyn Conger, from 1943 to 1948. The couple had two sons together, Thomas (born 1944) and John (born 1946). In 1950, Steinbeck wed his third wife, Elaine Anderson Scott. The couple remained together until his death in 1968.

Steinbeck died of heart disease on December 20, 1968, at his home in New York City.

[source: https--www.biography.com/writer/john-steinbeck]
Zoekertjesnummer: m2241376363