Reizen maakt rijk|Jan Donkers 9061664108

€ 12,00
Ophalen of Verzenden
200sinds 27 aug. '24, 17:47
Deel via
of

Kenmerken

ConditieZo goed als nieuw
OnderwerpOverige onderwerpen
Jaar (oorspr.)1991
Auteurzie beschrijving

Beschrijving

||boek: Reizen maakt rijk||De Harmonie

||door: Jan Donkers

||taal: nl
||jaar: 1991
||druk: 1e druk
||pag.: 213p
||opm.: paperback|zo goed als nieuw

||isbn: 90-6166-410-8
||code: 1:000419

--- Over het boek (foto 1): Reizen maakt rijk ---

Net als met de bundel reisverhalen Amerika, Amerika, neemt Donkers ons mee naar de Verenigde Staten. Hij geeft les aan de Universiteit of Texas en woont een titelgevecht bij van Mike Tyson. Maar hij bezoekt ook de contra's in Honduras, fietst op de Mont Ventoux en wandelt met zijn moeder door Amsterdam-Noord.

[bron: http--www.deharmonie.nl/persoon/jan-donkers]

"... een reportage ... over Mike Tyson, maar ook over onder andere de dood van een Nederlandse pater in Panama, over Donkers' plek van herkomst Amsterdam-Noord, over verkiezingen in Haïti, over een op de fiets beslechte generatiestrijd op de Mont Ventoux en over het geweld in Colombia. Wat ook de lokatie is van deze kleurrijke reisverhalen, Donkers neemt nog steeds nergens genoegen met het verwoorden van alleen verwondering. Zijn nieuwsgierigheid naar waarom dingen zijn zoals ze zijn blijkt op elke plek sterker en telkens vindt de speurtocht naar een antwoord op die vraag zij weerslag in een heel eigen genre dat gesitueerd kan worden in het grensgebied van de beschouwing, de reisreportage en het korte verhaal."

[bron: https--www.reis-boek.nl/product/reizen-maakt-rijk]

--- Over (foto 2): Jan Donkers ---

Jan Donkers schreef op de middelbare school voor de schoolkrant. Na het behalen van zijn diploma begon hij aan een studie sociologie in Amsterdam, maar maakte die niet af. Donkers werd redacteur van het Amsterdamse studentenblad Propria Cures. Kort daarop begon hij voor de Volkskrant over popmuziek te schrijven. Daarna begon hij voor NRC Handelsblad onder het pseudoniem Pim de With te schrijven. Voor VPRO-radio presenteerde hij verschillende muziekprogramma's. Ook werd Donkers redacteur van onder andere De Revisor en Hitweek.Naast schrijver van literaire verhalen en muziekprogramma's maakt Donkers reisreportages. Tevens verzorgde hij geruime tijd buitenland-reportages voor VPRO-radio. Zijn sociologische belangstelling blijkt uit zijn verhalen, die zich meestal afspelen in het eigentijdse milieu van studenten, intellectuelen en kunstenaars.Donkers is gefascineerd door Amerika en reisde er veel rond. Hij was een jaar professor Dutch Studies in Austin, Texas. Inmiddels is hij dé autoriteit op het gebied van Amerika.

[bron: https--www.atlascontact.nl/auteur/jan-donkers]

Jan Donkers (Amsterdam, 1943) zijn loopbaan als schrijver en journalist wordt bepaald door twee grote passies: popmuziek en Amerika. Eind jaren zestig behoorde Donkers tot de top van de Nederlandse popjournalisten. Hij was muziekrecensent van de Volkskrant en werkte voor de Hitweek. In die tijd begon hij ook als programmamaker bij de VPRO-radio. Eerst maakte hij vooral popprogramma's maar later werd hij ook buitenlandredacteur. Hij vertrok begin jaren zeventig naar Amerika om verslag te doen van de verkiezingen voor de VPRO en diverse tijdschriften en kranten. Die verhalen werden later gebundeld uitgegeven in Amerika, Amerika. In 1974 vormde hij samen met vier anderen de eerste redactie van het literaire tijdschrift de Revisor. Het volgende decennium stond vooral in het teken van reisreportages vanuit Afrika, Azië en Latijns-Amerika. In 2006 verscheen Mijn muziek, een overzicht van zijn werk als popjournalist inclusief cd met eigen opnames.

[bron: https--www.writersunlimited.nl/deelnemer/jan-donkers]

Jan Donkers (1943) schreef voor Propria Cures, Hitweek en, nog steeds, voor NRC Handelsblad. Hij presenteerde verschillende muziekprogramma's voor VPRO-radio. Hij was ook schrijver, van verhalenbundels, twee toneelstukken, een novelle en een roman, en de laatste jaren vooral non-fictie over Amerika en muziek.

[bron: https--revisor.nl/entry/312/jan-donkers]

Jan Donkers schreef op de middelbare school voor de schoolkrant. Na het behalen van zijn diploma begon hij aan een studie sociologie in Amsterdam, hij studeerde uiteindelijk af met als specialisatie Amerikanistiek.

Donkers werd redacteur van het Amsterdamse studentenblad Propria Cures. Kort daarop begon hij voor de Volkskrant over popmuziek te schrijven.

Waarmee hij doorging in NRC Handelsblad onder het pseudoniem Pim de With. Voor VPRO-radio presenteerde hij verschillende muziekprogramma's. Ook werd Donkers redacteur van onder andere De Revisor en Hitweek.

Behalve literaire verhalen en muziekprogramma's maakt Donkers reisreportages. Tevens verzorgde hij geruime tijd buitenland-reportages voor VPRO-radio.

Zijn sociologische belangstelling blijkt uit zijn verhalen, die zich meestal afspelen in het eigentijdse milieu van studenten, intellectuelen en kunstenaars.

Donkers is gefascineerd door Amerika. Inmiddels is hij dé autoriteit op het gebied van Amerika.

Jan Donkers woont in Amsterdam.

[bron: http--www.deharmonie.nl/persoon/jan-donkers]

Jan "Gonzo" Donkers (Amsterdam, 15 juni 1943) is een Nederlandse popjournalist, radiomaker en schrijver. Hij studeerde sociologie in Amsterdam en was redacteur van het studentenblad Propria Cures in 1965/1966. Eind jaren 60 was hij een van de grondleggers van de Nederlandse popjournalistiek. Vanaf eind jaren 60 maakte hij talloze radioprogramma's voor VPRO radio met de nadruk op Amerikaanse rock, soul en blues. Daarnaast werkte hij als journalist, veelal vanuit de VS maar ook vanuit diverse andere landen en publiceerde meerdere essaybundels en romans.

Eind van de jaren zestig was hij popmuziekrecensent voor de Volkskrant en redacteur van het undergroundtijdschrift Aloha/Hitweek en maakte hij interviews met vele muzikanten waaronder Frank Zappa, John Lennon, Janis Joplin en Gram Parsons.

Eind jaren 60 was hij samen met onder meer Peter Flik en Wim Noordhoek betrokken bij het experimentele radioprogramma Hee voor de VPRO. Andere muziekprogramma's voor de VPRO van zijn hand waren onder andere de Joe Blow Show (1971-1973) met Wim Noordhoek, Amigos de Musica (1976-1979) met Rik Zaal, Gonzo Radio (1984-1988), Sunday Morning Comin' Down op Radio 2, Double Play (1998-2000) met Roel Bentz van den Berg en Gonzo's Last Stand op Radio 747AM. Ook was hij medewerker aan het culturele radioprogramma's De Suite en Het Gebouw en is hij als verslaggever of expert regelmatige gast in radioprogramma's zoals Met het Oog op Morgen. Vanaf januari 2013 maakt hij Gonzo's Return op KX Radio.

Diverse bundels van essays en reisverhalen verschenen van zijn hand, de meeste met als onderwerp aspecten van de Amerikaanse populaire cultuur.

Essays/Reisverhalen

  • Opgeruimde verhalen (1973)
  • Ouders van nu (1975)
  • Gevoel voor verhoudingen (1979)
  • Amerika, Amerika (1983)
  • Reizen maakt rijk (1991)
  • De Tweede Amerikaanse Eeuw (2004)
  • Mijn Muziek (2006)
  • Zo Dicht bij Amsterdam (2007)
  • Reisverhalen schrijven (2008)
  • In The Pines (2016)

Romans

  • De nacht duurt twaalf uren (1993)
  • Donkeyville USA (1994)

Kinderboeken

  • Eva vindt een thuis (2006)

Theater

In 2011 presenteerde hij samen met muzikanten Edo Donkers (geen familie) en Abel de Lange de theatershow A Song Journey over de Amerikaanse muziekgeschiedenis.

Jan Donkers heeft ook de luister- en audioboeken ingesproken van auteur John Williams, Stoner, Butchers Crossing en Augustus, evenals de reeks Het lied van ijs en vuur van auteur George R. R. Martin.

[bron: wikipedia]

De gehele naam van Jan Donkers is Johannes Mattheus Donkers. Hij is geboren op 15 juni 1943 te Amsterdam. Hij woonde aan de Purmerweg in Amsterdam-Noord. Jan Donkers schreef op de middelbare school voor de schoolkrant en hieruit bleek al dat hij veel talent had voor het schrijversvak. Nadat hij zijn opleiding aan de hbs (Hogere burgerschool ) had afgerond, besloot hij sociologie te gaan studeren aan de Gemeentelijke Universiteit van Amsterdam. Deze studie heeft hij niet afgerond. Van 1965 tot 1966 is Donkers redacteur geweest bij het Amsterdamse studentenblad Propria Cures. Rond het eind van de jaren zestig behoorde Jan Donkers tot de top van de popjournalistiek. In deze tijd was hij muziekrecensent voor de Volkskrant en redacteur van Aloha/Hitweek. Ook heeft Donkers begin 1967 behoorlijk sensatie geschopt door in een interview aan de Hitweek te vertellen over hoe de muziekparade gemaakt werd. Achteraf heeft hij hier best wel spijt van gehad liet hij kenmerken in een interview aan de Keys & Chords begin 1998.

"Eerst zat ik bij Propria Cures, het studentenblad van Amsterdam. Ik had daar reeds een paar losse flodders losgelaten. Destijds was er helemaal niemand in Nederland die over muziek schreef. Je had wel Skip Voogd en bladen zoals Muziekparade, die alles, maar ook alles uit hun duim zogen."

Donkers staat er bekend om dat hij onderwerpen waarover hij schrijft belicht vanuit het perspectief van zijn eigen generatie. Zo schrijft hij bijvoorbeeld niet in universele termen over relaties tussen mannen en vrouwen, maar geeft hij een beeld van de manier waarop mensen van zijn eigen leeftijd zouden reageren of handelen. Sinds eind jaren zestig is hij werkzaam bij VPRO-radio, eerst alleen als maker en presentator van programma's over popmuziek (Amigos de Musica). Later werd hij ook buitenlandredacteur voor de VPRO. De eerst verhalenbundel van Donkers verscheen in 1973, genaamd Opgeruimde verhalen. Vanaf januari 1974 vormde Donkers samen met Paul Beers, Tom van Deel, Dirk Ayelt Kooiman en Peter Verstegen de eerst redactie van het literaire tijdschrift de Revisor. Daar bleef hij ongeveer een jaar werken. Vanaf 1977 was Donkers samen met Cees Nooteboom hoofd van de redactie van het tijdschrift Avenue Literair.

Donkers had niet alleen een grote passie voor popmuziek, maar ook voor het land Amerika. Amerika is Donkers met de paplepel ingegoten, zijn moeder was namelijk een groot liefhebber van Amerika en zij wilde na de Tweede Wereldoorlog naar Michigan emigreren. Rond de kerst van 1971 ging Donkers voor het eerst naar Amerika. Hierna ging het allemaal heel snel. Hij kreeg te horen dat hij gecombineerd voor de Haagse post en de VPRO moest schrijven over de verkiezingen in Amerika. Zijn talloze reportages over Amerika verschenen in bladen, als de Nieuwe Revu, Haagse Post, Avenue en NRC Handelsblad. Veel van deze mooi verhalen zijn gebundeld in het boek Amerika, Amerika: Ooggetuigeverslagen uit de Nieuwe Wereld. Ook heeft hij talloze boekbesprekingen geschreven voor de Avenue en het NRC Handelsblad over de Amerikaanse literatuur. Toen Donkers reisjournalist was in de jaren 80, heeft hij onder andere reportages gemaakt over Birma, Honduras, Sierra Leone, Mexico en diverse Europese landen. In het collegejaar 1986-1987 was hij als writer in residence (gastdocentschap) verbonden aan de Universiteit van Texas in Austin. Jan Donkers heeft in 2006 nog het boek mijn muziek uitgebracht. Naast unieke interviews met popgrootheden als Frank Zappa, John Lennon, Janis Joplin, Gram Parsons, Doug Sahm en Joe Cocker, schrijft Donkers hierin ook over de iPod van George W. Bush en zijn voorliefde voor de Amerikaanse muziek. Na een lange carrière als popjournalist en VPRO-dj maakt Jan Donkers in Mijn muziek een overzicht van een leven waarin de muziek een belangrijke iets voor hem was. Hierin brengt hij zijn beschouwingen, meningen en persoonlijke herinneringen aan de wereld van de popmuziek naar voren. Jan Donkers woont op dit moment in Amsterdam-Zuid.

Zijn zoon Tom Donkers schrijft tegenwoordig eveneens over popmuziek.

Enkele andere bekende werken van Jan Donkers onder de uitgever de Harmonie waren:

  • Ouders van nu, 1975
  • Gevoel voor verhoudingen, 1979
  • Amerika, Amerika, 1983
  • Reizen maakt rijk, 1991
  • De nacht duurt twaalf uren, 1993
  • Donkeyville USA, 1994
  • Eva vindt een thuis, 2006

Kortom Jan Donkers was een geweldige en veelzijdige man en mag best de grondlegger van de Nederlandse popjounalistiek genoemd worden. Hij heeft veel betekend voor de Nederlandse literatuur en media. En mag zeker als boegbeeld worden gezien door de toekomstige mediastudenten en jounalistiekstudenten.

[bron: https--www.scholieren.com/verslag/27973/pdf]
Zoekertjesnummer: m2151510438