pakket boeken rond de geschiedenis van Kongo, de kolonie per

€ 52,50
Ophalen of Verzenden
Verzenden voor € 3,75
400sinds 27 mar. '24, 01:09
Deel via
of

Kenmerken

ConditieGelezen
GebiedAfrika
Periode20e eeuw of later

Beschrijving

3 boeken
1. In Soutane op de motor
2. Bwana Kitoko en de koning van de Bakuba
3. De moord op Lumumba

1. In Soutane op de motorVerhalen van oud-missionarissen
Lamniscaat
Don Goossens & Jesse Goossens
hardcover
ex- bib exemplaar, maar heel mooie staat
383 pagina's

Waarom zet iemand zijn gezondheid op het spel om het leed van melaatsen in India te verzachten? Wat doet een missiezuster in een krot met een lekkend dak tussen de prostituees in Brazilië? Hoe brengt een missionaris het op om terug te keren naar het Afrikaanse land waar hij voor een vuurpeloton heeft gestaan?
In hun eigen bewoordingen nemen de oud-missionarissen en missiezusters de lezer in dit rijk geïllustreerde boek mee naar onder meer het Congo in de tijd van de onafhankelijkheidsstrijd, de landkrakingen in Brazilië, de strijd tegen de cargocults op de Filippijnen en de opmerkelijke gebruiken die zij tegenkwamen in de binnenlanden van Afrika, Azië en Latijns-Amerika...
Hun levensverhalen - kleurrijk en vol exotische details - getuigen van passie voor het leven, geloof en bezieling, liefde voor de mensen die hun pad kruisten.

Met een voorwoord van Broeder Martinus, voorheen bisschop Muskens.

...De eerste dagen na zo'n staatsgreep droeg ik mijn soutane op de motor om iedereen te laten zien: "Ik ben van de Kerk."

2. Bwana Kitoko en de koning van de Bakuba
Een vorstelijke ontmoeting op de evenaar
Erik Raspoet
Meulenhoff/Manteau
softcover
ex-bib exemplaar
240 pagina's

Op 15 mei zal het precies vijftig jaar geleden zijn dat koning Boudewijn aan een historische rondreis door Midden Afrika begon. Het was 1955 en het woord onafhankelijkheid moest in Belgisch-Afrika nog worden uitgevonden. Koning Boudewijn werd door blank en zwart laaiend enthousiast onthaald. Hij werd met geschenken overstelpt, variërend van lui-paardvellen over slagtanden tot levende okapi’s. Boudewijn zou na vier weken naar zijn paleis in Laken terugkeren, overtuigd dat de band tussen België en zijn kolonie hechter dan ooit was.

In Bwana Kitoko en de koning van de Bakuba roept Erik Raspoet de euforische sfeer van deze dagen op. Aan de hand van bronnen en getuigenissen reconstrueert hij het wel en wee van de indrukwekkende karavaan die in een moordend tempo door het hart van Afrika banjerde. Meer dan honderd journalisten volgden in het spoor van de Belgische koning. Raspoet citeert uitgebreid uit de verslaggeving die, geheel naar de smaak van de tijd, bol stond van de paternalistische clichés en hoogdravende lyriek. Het zal dan ook niemand verbazen dat sterjournalist Louis De Lentdecker in dit boek een glansrol vertolkt. Maar de schrijver laat ook ooggetuigen aan het woord, zoals de 90-jarige piloot die koning Boudewijn tijdens de lange reis zag ontdooien. Van droeve koning naar lachende koning, ook dat is het verhaal van Bwana Kitoko.

Maar dit boek gaat niet uitsluitend over het Afrikaanse debuut van de piepjonge Boudewijn. Raspoet stelt scherp op een bijzondere gebeurtenis: de ontmoeting in Luluaburg (Kananga) van Boudewijn met Mbopey Mabiintsh, de hoogbejaarde jarige koning van de Bakuba. De Belgische pers had destijds vooral oog voor het buitenissige praalkostuum van de grand chef en rapporteerde gretig over diens harem van 400 vrouwen. De meesmuilende ondertoon ging compleet voorbij aan het feit dat deze Afrikaanse koning een veel oudere dynastie vertegenwoordigde dan Boudewijn. De Bakuba hebben al 124 koningen versleten, hun rijk geldt als een van de grote prekoloniale beschavingen uit Midden Afrika, behept met een gesofisticeerd bestuursapparaat en beroemd om zijn kunstenaars.

Waar hadden beide koninklijke hoogheden het tijdens hun ontmoeting over? Die vraag is het uitgangspunt van een queeste die Raspoet via Kinshasa over Kananga naar het rijk van de Bakuba voert. Hij maakt kennis met de 125ste koning van de Bakuba, een fascinerende Janus-figuur die met Congolese flair traditie en moderniteit weet te verzoenen. En hij vraagt zich al reizende af wat de rol is van koningen en stamhoofden in het Congo van Joseph Kabila waarvan in dit boek een scherp portret wordt geborsteld.

Bwana Kitoko en de koning van de Bakuba is een verrassend boek waarin het heden en verleden van Congo naadloos in elkaar overvloeien. Verrassend, omdat het voor één keer geen boek is waarin gewezen kolonialen hun nostalgie naar de goede oude tijd de vrije teugel laten. Ook de zwarte stem komt nadrukkelijk aan bod. Dit is tenslotte het verhaal van twee koningen. Zwart en blank, ze worden door Raspoet op voet van gelijkheid behandeld.

3. De Moord op Lumumba
Ludo de Witte
Uitgeverij Van Halewyck
softcover
2020

Op 30 juni 1960 werd de Belgische kolonie Congo onafhankelijk verklaard. Koning Boudewijn schetste in een erg paternalistische redevoering een rooskleurig beeld van de kolonisatie. Tegen het protocol in kwam de verkozen Congolese premier Lumumba met een onverwachte speech: hij richtte zich niet tot de meesters van weleer, maar tot 'de Congolese mannen en vrouwen, strijders voor de onafhankelijkheid die vandaag hun overwinning vieren'.
Op 17 januari 1961 werd Lumumba vermoord in Katanga, de rijke koperprovincie die ondertussen met Belgische hulp, van Congo was afgescheurd.

In dit boek wordt aan het licht gebracht wie Patrice Lumumba heeft vermoord, waarom en hoe dit is gebeurd. Dit verhaal van een aangekondigde moord werd geschreven in Brussel, waar men van oordeel was, dat de liquidatie van Lumumba onontbeerlijk was, om de belangen van de trusts die de kolonie als hun wingewest ontgonnen, voor de toekomst veilig te stellen.

In 2010 dienden de nabestaanden van Patrice Lumumba bij het Brussels gerecht een klacht in tegen een tiental Belgen voor hun betrokkenheid bij de moord. De klacht is ontvankelijk verklaard, en een onderzoek is opgestart.
Begin 2016 dook bijkomende bewijsmateriaal op, toen bij een huiszoeking in de nalatenschap van een Belgisch politiecommissaris, resten van de vermoorde premier werden gevonden.

Tien jaar na de indiening van de klacht wachten we nog altijd op de resultaten van het onderzoek. Waarom ?
Is het de bedoeling om het onderzoek te rekken tot alle aangeklaagde personen zijn overleden, en de klacht zonder voorwerp wordt?

COMBINATIETIP
Andere boeken rond Kongo

Bij vragen contacteer mij gerust.

Bekijk ook andere aanbiedingen om te besparen in verzendkosten.
Verzendkosten zijn voor de koper.
Mogelijk via Relay Mondial - de Post - Post NL
Afhalen is mogelijk te Boekhoute, Oostende, Maldegem of Gent.
Verzending naar Nederland mogelijk!
Zoekertjesnummer: m2097343508