Uiterst zeldzame kopergravure ingekleurd . Heilige MARTINUS

€ 179,00
Verzenden
Verzenden voor € 1,50
850sinds 10 nov. '23, 14:07
Deel via
of

Beschrijving

Kopergravure ingekleurd . Heilige MARTINUS Maarten. Cornelis VAN MERLEN
KOPERGRAVURE HEILIGENPRENTJE SANTJE / KUPFERSTICH / IMAGE RELIGIEUSE, PIEUSE, TAILLE DOUCE / HOLY CARD, COPPERPLATE COPPER ENGRAVING, DEVOTIONAL IMAGE / SANTINO INCISIONE
Prachtige, zeldzame ingekleurde kopergravure van de 17e -eeuwse graveur Cornelis VAN MERLEN
Afmetingen: 9,7 x 7,2 cm.
Maarten (Latijn: Martinus) van Tours (Szombathely (Savaria), ca. 316 – Candes, 8 november 397), veelal Sint-Maarten genoemd, was bisschop van de stad Tours en een belangrijke grondlegger van het katholieke christendom in Gallië. Hij was bovendien een van de populairste heiligen in de Middeleeuwen. Zijn feestdag valt op 11 november.
Maarten werd rond 316 geboren in Savaria (Hongarije) als zoon van Romeinse ouders. Op jonge leeftijd werd hij soldaat en als 15-jarige trok hij naar Gallië. Volgens de legende ontmoette hij bij een stadspoort van Amiens een bedelaar, aan wie hij de helft van zijn mantel gaf. Omdat de helft van de mantel eigendom was van Rome kon hij slechts zijn eigen helft weggeven. Volgens de legende was deze bedelaar een verschijning van Jezus, of stond de bedelaar symbool voor Christus die Zelf zei: "Ik was naakt en gij hebt Mij gekleed." (Zie Matteüs 25:36). Maarten liet zich bekeren. Een andere legende vertelt dat hij zich al op 10-jarige leeftijd liet dopen, tegen de zin van zijn ouders.
Op 19-jarige leeftijd werd hij duiveluitdrijver. Ook leefde hij enige tijd als kluizenaar op het eiland Gallinara bij Genua, en verder stichtte hij een klooster Ligugé bij Poitiers, het eerste klooster op Franse bodem.
In 371 werd Maarten door de bevolking van Tours gekozen tot bisschop. Volgens een overlevering vond hij zich niet waardig genoeg voor dat ambt, en verstopte hij zich in een ganzen- of zwanenhok. Maar toen zijn aanhangers hem gingen zoeken, gingen de ganzen te keer waardoor zijn schuilplaats ontdekt werd. Zo kwam het dat hij alsnog tot bisschop gewijd kon worden.
Als bisschop zette hij zich in voor de verdere verspreiding van het christendom. Hij stichtte kerken en rond 375 de bekende Abdij van Marmoutier. Om de zaak van een van zijn gelovigen te bepleiten die ten onrechte terechtgesteld dreigde te worden, reisde hij naar keizer Maximus in Trier. Deze interventie had echter geen succes.
In 397 stierf Maarten aan koortsen. Hij was toen ongeveer tachtig jaar oud. Hij werd op 11 november begraven in de basiliek van Tours. Al gauw na zijn dood kwam de verering op gang en in de 7e eeuw werd er een nieuwe basiliek aan hem gewijd. In zijn nog bestaande graf liggen slechts een stuk schedeldak en een armbot, de overige botten werden verkocht ter verering als relikwie (onder meer in de Dom van Utrecht). Mogelijk is de rest bij plunderingen verloren gegaan.
(Teksten uit WIKIPEDIA, de vrije encyclopedie).
CORNELIS VAN MERLEN, tekenaar, kopergraveerder, plaatsnijder en uitgever van heiligenprentjes, sanctjes, “Estampes” te Antwerpen. Werd er geboren op 11/08/1654 en overleed op 10/04/1723.
Maakte deel uit van een der belangrijkste graveerders families te Antwerpen, welke er meer dan 200 jaar actief was. Kleinzoon van Abraham Van Merlen en Constance Alewijns, zoon van Theodoor Van Merlen en Maria Wiggers. Hij huwde Sara Maria Huybrechts uit Antwerpen.
Cornelis was leerling van zijn vader Theodoor en later van de beroemde Frederic Bouttats. Hij werd opgenomen in de Sint-Lucasgilde in 1666-67 en kreeg er in 1687 het Meesterschap. Graveerder van beeltenissen van martelaren, heiligen en godsdienstige taferelen.
Zoekertjesnummer: m2044741609