Vintage lampetkan-set - 5! stukken Villeroy & Boch

€ 30,00
Ophalen of Verzenden
2400sinds 15 apr. '23, 10:19
Deel via
of

Beschrijving

Antieke lampetkan-set (5-delig). Bestaat standaard uit vijf onderdelen: een grote waskom, een (lampet)kan, een zeepbakje, een kammenbakje en een po. Jaren 1920.

Vergulde sierrand, minder geprononceerd op de po.
Gestempeld: BOCH Frères Royal BOCH La Louvière , België.
Model: Landen 1 (ingebakken )
Staat: vintage.
Genummerd: E (lampet)kan, F zeepbakje en G kammenbakje
Niet iedereen is bekend met het woord lampetstel. In de literatuur worden ook wel de termen wasgarnituur, toilettafelset en wastafelset gebruikt. Waar het allemaal op neerkomt is dat het een set van artikelen is die gebruikt werden bij het wassen. Zo’n set bestaat standaard uit vijf onderdelen: een grote waskom, een (lampet)kan, een zeepbakje, een kammenbakje en een po. De eerste vier werden altijd bij elkaar gerangschikt, de po werd liever niet in het zicht opgesteld.
Al in de 18e eeuw begon het lampetstel steeds gebruikelijker te worden in onze interieurs, maar met name in de 19e eeuw – met het ontstaan van nieuwe ideeën over persoonlijke hygiëne – nam het gebruik ervan toe. Er werden speciale wastafeltjes gemaakt met genoeg ruimte om naast de waskom ook de zeepbakjes en kammenbakjes op kwijt te kunnen. De tafels kregen zelfs spatwanden aan de achterzijde, en rond het einde van de eeuw werd het houten blad veelal vervangen door een marmeren blad.
Ophalen of versturen (= op eigen risico)
Zoekertjesnummer: m1967041845