De ontwikkeling van je baby volgen kan op verschillende manieren. Je kunt letten op mijlpalen zoals het eerste woordje, het omrollen of het zitten zonder ondersteuning. Daarnaast zijn er veel producten zoals babyboeken of apps die je kunnen helpen bij het documenteren van deze mijlpalen. Praat ook met je huisarts en ouders om inzichten te krijgen in wat typisch is voor de ontwikkeling van je kindje.
Er zijn verschillende signalen die erop wijzen dat je baby honger heeft. Vaak hoor je dan huiltjes of zie je dat je baby zijn handen naar zijn mond brengt. Het kan ook helpen om te kijken naar de lichaamstaal van je baby: als hij zich onrustigmaakt of naar je kijkt terwijl jij eet, kan dat ook een teken zijn dat hij hongerig is. Als je deze signalen herkent, is het goed om klaar te staan om je baby te voeden.
Als je baby moe is, zie je vaak dat hij zich begint te irriteren of dat hij slechter gaat reageren. Baby’s kunnen ook gaan wrijven in hun ogen of met hun handen naar het gezicht gaan. Het is essentieel om deze signalen op te merken en je baby op tijd naar bed te brengen, zodat hij goed kan uitrusten voor een betere ontwikkeling en gemoedstoestand.
De verschillende geluiden die je baby maakt, zijn de eerste stappen in zijn communicatieve ontwikkeling. Een baby maakt geluiden om zijn behoeften te uiten, zoals honger of vermoeidheid, maar ook om zijn emoties te tonen, bijvoorbeeld vreugde of ongemak. Het kost tijd, maar je zult leren welke geluiden bij welke gevoelens horen. Dit is een belangrijk onderdeel van de band die je opbouwt met je kleintje.
Spelen met je baby kan op veel verschillende manieren. Je kunt beginnen met simpele spelletjes zoals kiekeboe of het aanbieden van kleurrijke speeltjes. Daarnaast is praten, zingen en het voorlezen van verhalen een geweldige manier om de ontwikkeling van je baby te stimuleren. Pijlen en motorische vaardigheden worden versterkt door samen te spelen. Zorg dat je aandacht geeft aan wat je baby leuk vindt en voorspel hierop.