De belangrijkste regels zijn heel eenvoudig: je mag tijdens het spel geen 'ja' of 'nee' zeggen. Als je dat doet, heb je verloren en moet je het spel verlaten. Daarnaast is het de bedoeling om de anderen te laten fouten maken door je vragen zo te stellen dat ze in de val lopen. Het enige doel is dus om je metgezellen te slim af te zijn.
Om Geen Ja, Geen Nee met vrienden te spelen, verzamel je een groep en kies iemand die als eerste aan de beurt is. Deze persoon moet dan vragen beantwoorden van de anderen zonder 'ja' of 'nee' te zeggen. Je kunt het spel spannend maken door zelf ook te proberen je vragen zo creatief mogelijk te maken en daarbij je medespelers te ondervragen.
Een slimme strategie is om vragen te stellen die de kans vergroten dat je tegenstander 'ja' of 'nee' moet zeggen. Bijvoorbeeld, in plaats van te vragen 'Ben je moe?', zou je kunnen vragen 'Hoe voel je je op dit moment?'. Dit dwingt de ander om zich uit te drukken zonder in die woorden te vervallen. Het is ook nuttig om jezelf goed onder controle te houden en niet te veel aan te moedigen, zodat je ook niet in de verleiding komt om te antwoorden.
Wat Geen Ja, Geen Nee zo leuk maakt, is de hilariteit die ontstaat wanneer spelers proberen hun antwoorden te ontwijken. Het zijn de onverwachte wendingen en creatieve antwoorden die iedereen aan het lachen maken. Bovendien daagt het spel je uit om niet alleen goed na te denken, maar ook om jezelf en anderen op een speelse manier beter te leren kennen.
Ja, Geen Ja, Geen Nee is geschikt voor alle leeftijden. Het is eenvoudig aan te leren en kan leuk zijn voor zowel kinderen als volwassenen. Dit maakt het een geweldig spel voor gezinsuitjes of vriendensamenkomsten, omdat iedereen zich kan vermaken op zijn of haar eigen niveau.