Bij het monteren van een fietsendrager is het belangrijk om de instructies goed te volgen. Zorg ervoor dat je de drager stevig vastmaakt aan de trekhaak of achterklep. Controleer regelmatig of alles goed vastzit en of er geen slijtage is aan de onderdelen. Vergeet niet dat een goede montage niet alleen je fietsen beschermt, maar ook de veiligheid van andere weggebruikers waarborgt.
Er zijn voornamelijk drie soorten fietsendragers: de trekhaakdrager, de achterklepdrager en de dakdrager. Trekhaakdragers zijn populair vanwege hun gebruiksgemak en stabiliteit. Achterklepdragers zijn minder duur en kunnen eenvoudig gemonteerd worden, maar bieden minder laadvermogen. Dakdragers zijn ideaal voor wie geen trekhaak heeft, maar het is wel iets meer gedoe om de fietsen op het dak te tillen.
Om ervoor te zorgen dat je fietsen veilig zijn tijdens het vervoer, is het belangrijk om ze goed vast te zetten. Gebruik de meegeleverde riemen of klemmen en controleer of alles strak en beveiligd is. Bij elektrische fietsen, let op dat je eventueel de accu verwijdert om extra gewicht en kans op schade te vermijden. Het is ook slim om een hoes te gebruiken als het regent, zodat je fietsen droog blijven.
Het is niet nodig om een fietsendrager te registreren. Wel moet je er rekening mee houden dat je altijd de juiste verlichting en kentekenplaten hebt, indien nodig, vooral als de fietsen de achterlichten van je auto bedekken. Zorg ervoor dat je goed op de verkeersregels let als je met een fietsendrager op pad gaat.
Handige accessoires voor fietsendragers zijn onder andere extra bevestigingsriemen, een anti-wobbel systeem om de drager stabiel te houden tijdens het rijden, en fietshoezen om je fietsen te beschermen tijdens het transport. Daarnaast zijn er ook kappen om de drager zelf te beschermen tegen weersinvloeden, wat de levensduur ten goede komt.