Oud-Egyptisch Brons Sfinx van de god Amon. Late Periode, 664

€ 5.000,00
10sinds 25 apr. '25, 03:23
Deel via
of

Beschrijving

Sfinx van de god Amon.

Oud Egypte, Late Periode, 664 - 332 v.Chr.

Brons.

5 cm lang.

CONDITIE: Goede staat, intact.

HERKOMST: Privécollectie, Parijs, Frankrijk. Verkregen vóór de jaren 70.

BESCHRIJVING:

In Egypte is de bekendste sfinx degene die gevonden is bij Gizeh, afgebeeld als een liggende leeuw met een mensenhoofd, in dit geval mogelijk dat van farao Chephren. Dit iconische beeld werd op grote schaal gereproduceerd in de meeste tempels, want voor de ingangspoorten van het heiligdom liep een lange promenade die geflankd werd door sfinxen aan weerszijden. Tussen de omheining van de tempel van Amon in Karnak en die van Amon in Luxor ligt een processieplein van enkele kilometers lang, geflankd door honderden sfinxen met menselijke en ramgezicht.

Dit werk is een voorbeeld van de populariteit van deze afbeelding, die op kleine schaal goed een amulet of een figuur op een huiskameroog kan zijn. De sfinx, vervaardigd met behulp van de verloren-wax-techniek, is gesneden met een ramshof, een verwijzing naar de god Amon, aangezien dit dier een van zijn heilige representaties was.

Sfinxen werden bedacht door de oude Egyptenaren en vormden een essentieel onderdeel van hun complexe mythologie. Ze zijn ook cultureel relevant in de Griekse mythologie, hoewel met heel andere betekenissen en ideeën. De oude Egyptenaren noemden het "Sheps-anj", wat "levend beeld" of "levende standbeeld" betekent. Herodotus noemde het de "Androesphinx", omdat het een mannelijk gezicht had, in tegenstelling tot die in de Griekse mythologie, die vrouwelijk en gevleugeld was. De Egyptenaren maakten ze ook met de hoofden van twee van de belangrijkste heilige dieren: rammen, geassocieerd met Amon-Ra cryosphinxen, en valken, bekend als hiëro-sfinxen.

Symbool van royalty, ze vertegenwoordigden de kracht en macht van de leeuw, geassocieerd met de macht van de farao. Ze vertegenwoordigen ook het leven na de dood, daarom komen ze in veel graven in reliëf voor. De hierboven genoemde lanen met sfinxen werden vanaf het Nieuwe Rijk geproduceerd, toen de god Amon de belangrijkste god in Egypte was, en daarom werden de meeste afgebeeld met het hoofd van een ram. Tegelijkertijd werden kleinere sfinxen gemaakt, zowel voor tempels als geschenken van particulieren om de god tevreden te stellen, als voor cultchapels en privéscheidingen, en het is mogelijk dat het huidige voorbeeld uit een van deze twee contexten komt.

Behalve de ram-halsphinxen zijn er verdere variaties volgens de culturele trends van de verschillende historische perioden - zowel artistiek als door de heersers. Sommige zijn bekend met een vrouwelijke verschijning, de sphinx van Hetepheres II is de oudste bekende. De in het Barracco Museum in Rome bewaarde, gemaakt van zwart graniet en toegeschreven aan Hatsjepsoet, en een andere bewaard in het Cairo Museum van dezelfde koningin, zouden het beeld zijn van de eerste koningin-farao die in deze vorm werd afgebeeld. Andere koninginnen waarvan de gezichten op sphinxen te zien zijn, waren Mutnedyemet en Nefertiti.

Dit kunstwerk is gemaakt met gebruikmaking van de was-sjulktechniek, een beeldhouwtechniek waarbij eerst een mal wordt gemaakt van een prototype, traditioneel uit bijenwas gesneden. Het voorlopige model wordt omgeven door een dikke laag zacht materiaal dat uithardt, gewoonlijk klei; zodra het hard is geworden, wordt het in een oven geplaatst, die de wasfiguur smelt en via speciaal gemaakte gaten naar buiten komt, en op die plaats wordt gesmolten metaal geïnjecteerd om de exacte vorm van het model aan te nemen. Om het uiteindelijke stuk te verwijderen, moet de mal worden weggenomen.

Bibliografie: WILKINSON, H. R. De complete goden en godinnen van het oude Egypte. Londen. 2003.






Opmerkingen:
- Het stuk wordt geleverd met een echtheidscertificaat.
- Het stuk bevat een Spaanse exportvergunning.
- De verkoper garandeert dat hij dit stuk heeft verworven volgens alle nationale en internationale wetten met betrekking tot het eigendom van cultureel erfgoed. Herkomstverklaring gezien door Catawiki.
#ExclusiefCabinetmetCuriositeiten


Hét online veilinghuis voor jou!

Catawiki is het meest bezochte online platform in Europa voor bijzondere objecten geselecteerd door experts, en biedt wekelijks meer dan 65.000 objecten aan voor de veiling. Het is onze missie om onze klanten een spannende en probleemloze ervaring te bieden bij het kopen en verkopen van bijzondere, moeilijk te vinden objecten.


Waarom Catawiki?
  • Lage veilingkosten
  • Al onze objecten zijn gecontroleerd door onze 240+ experts
  • 24/7 meebieden in onze app.

    Bieden is uitsluitend mogelijk op de website van Catawiki. Maak eenvoudig een gratis account op de website aan en biedt direct mee!

    Kavel omschrijving


    Biedingen zijn alleen geldig via de website van Catawiki.
  • Zoekertjesnummer: a149424065