Etruskisch-Korinthisch Keramiek Grote Olpe. ca. 600 voor

€ 10.000,00
30sinds 11 mei. '24, 11:21
Deel via
of

Beschrijving

Olpe.
r
- Thermoluminescentietest! -
r
- Zeer mooi voorbeeld -
r
Etruskisch-Korinthisch, ca. 600 voor Christus.
r
Keramiek.
r
41,5 cm H.
r
Conditie: Goede staat. Intact, afgezien van een restauratie aan de linkerkant van de bovenlip. Aan de rechterkant van het lichaam bevindt zich een ijzervlek veroorzaakt door contact met een voorwerp gemaakt van dit materiaal terwijl het begraven lag.
r
Herkomst:
r
- Privécollectie Heinz Hässle (1928 - 2012) uit Zuid-Duitsland, 1970 - 1980. Door erfenis aan zijn vrouw Hilgegard Hässle (1928 - 2022).
- Geërfd van zijn ouders Michel Hässle (geboren 12 juni 1955), Berlijn.
- Galerie Ghezelbash, Parijs.
r
Beschrijving:
r
Etruskisch-Corinthische olpe met een eivormig lichaam, schijfvormige basis en een hoge, uitlopende nek, die met name opent en een naar buiten gebogen brede mond vormt, bekroond door twee verticale platte rozetten aan weerszijden van het handvat. Deze is verticaal, in de vorm van een lint, en is versierd met twee langsgroeven. Het stuk is versierd in de stijl die typerend is voor Korinthische vaten: friezen van dieren en mythische wezens beschilderd met rode en zwarte glazuren op de lichte achtergrond van de klei, in tegenstelling tot het suggereren van volume. De interieurdetails, die de anatomie van de dieren bepalen, zijn voorzien van graffiti en vallen op in de lichte toon van de klei.
r
Het decoratieve oppervlak is georganiseerd in vier evenwijdige banden die over de gehele diameter van de krater lopen, met geen andere onderbreking dan het handvat op de bovenste band, gescheiden door rode, zwarte en sgraffitolijnen. De hals is bedekt met zwarte vernis en is versierd met drie fleurons in een kruis in reserve, die de voorkant en zijkanten van het stuk markeren. De bovenste rozetten tonen soortgelijke motieven in reserve, met acht armen in plaats van de vier fleurons van de nek. Het onderste deel van het vat is versierd met een krans van driehoekige bladeren, in het zwart op de natuurlijke toon van de klei. De figuratieve friezen zijn samengesteld uit dieren in profiel, allemaal naar rechts gericht, behalve de watervogels naast het handvat en de zeemeermin in het onderste register. Het aantal dieren wordt aangepast aan de beschikbare ruimte: vier verschijnen in de bovenste, kortere band, zes in de daaronder gelegen band en zeven in elk van de grotere, onderste banden. Op de bodem van de friezen bevinden zich onregelmatige stippels en vlekken, met sgraffito-interieur, die in Corinthische keramiek plantaardige motieven vertegenwoordigen, maar die hier al opmerkelijk geometrisch lijken.
r
De afbeeldingen van leeuwen overheersen, dertien in totaal; ze lijken allemaal vooruit te komen, met hun vier poten op de grond, hun hoofd in profiel en hun kaken open in een dreigende houding. Net als bij de rest van de afgebeelde viervoeters, wordt het bovenste gewricht van de voorpoten van de leeuw geaccentueerd door een sgraffito-cirkel. Hoewel de voorstelling van het beest dus overheerst, wordt ook de figuur van de tamme steenbok herhaald; er lijken er in totaal vier te zijn, en opnieuw zijn ze allemaal op dezelfde manier weergegeven, met hun hoofden naar beneden gebogen, grazend, de kleine baard gedifferentieerd en de lange hoorns die een gestileerde V op hun hoofd vormen. Er zijn ook twee van elkaar verschillende watervogels vertegenwoordigd. Een van hen, degene die van de rest afgekeerd is, verschijnt met zijn vleugels aan zijn lichaam vastgelijmd, terwijl de ander ze achter zijn rug opent en rechtop staat. De overige dieren komen slechts één keer voor: een wild zwijn met borstelige manen en grote slagtanden, een ram die, hoewel versleten, nog steeds zijn karakteristieke spiraalvormig gecanneleerde hoorns vertoont, en een ezel die misschien wel de meest interessante figuur in zijn compositie is, gezien het feit dat het kantelt zijn hoofd en draait het, zodat het naar de kijker kijkt. In deze friezen zijn, zoals we al hebben vermeld, twee figuren van mythische wezens verwerkt: een sfinx die op haar vier poten staat, met gekrulde vleugels achter haar rug en een platte hoofdtooi op haar hoofd; en een zeemeermin in profiel aan de linkerkant, met een mensenhoofd en het lichaam van een vogel, met grote vleugels in driehoekig profiel.
r
De bovenste band heeft als enige een begin en een einde, omdat deze wordt onderbroken door het handvat. Het toont twee tegenover elkaar staande dieren die het handvat flankeren - steenbok en vogel - en daartussen twee leeuwen. In de daaropvolgende fries, al een doorlopend tafereel, paraderen drie leeuwen afwisselend met twee steenbokken en een wild zwijn. De derde band, de centrale en langste, herbergt de grootste verscheidenheid aan dieren: sfinx, leeuw, ezel, ram, watervogels, leeuw en steenbok. Ten slotte toont de onderste band een rij van zes leeuwen, onderbroken door de verschijning van de zeemeermin, gelegen in de tegenovergestelde richting van de katachtigen. Opgemerkt moet worden dat de compositie van de verschillende dierenfriezen niet beantwoordt aan een symmetrisch criterium en vermijdt dat de afbeelding op de voorkant van de olpe wordt gecentreerd. Integendeel, de elementen die opvallen, zoals de zeemeermin in de onderste band, lijken verplaatst ten opzichte van het midden, wat een duidelijk roterend karakter aan de voorstelling geeft, waardoor elk van de friezen een onafhankelijke beweging krijgt.
r
De olpe is een kan met een hoog verticaal handvat, dat vaak de mond overstijgt, dicht bij de enócoe, maar kleiner en meer gestileerd (hoger in verhouding tot de breedte) en met een gladde mond, hoewel beide typen dezelfde functie delen, namelijk het verwijderen van de verwaterde wijn uit de krater voordat u deze serveert. Wordt voornamelijk verspreid in Attica en Korinthe, hoewel er ook Etruskische exemplaren bewaard zijn gebleven. De vorm is afgeleid van hedendaagse modellen van metaal, zoals blijkt uit de verticale rozetten boven de mond die sommige voorbeelden laten zien, die op de metalen kan zouden dienen om een scharnierend deksel te bevestigen. .
r
Gelegen op de gelijknamige landengte, de smalle strook land die Attica met de Peloponnesos verbindt, was de stad Korinthe al belangrijk in de Myceense tijd, en tegen 730 voor Christus zal het dankzij de maritieme handel en ontwikkeling uitgroeien tot een grote Griekse stad. van een belangrijke keramische industrie tussen de 8e en 6e eeuw voor Christus Korinthische keramische stukken werden gekenmerkt door hun technische en artistieke kwaliteit en de fijnheid van hun lichtgekleurde klei, en werden met uitzonderlijk succes naar het hele Middellandse Zeegebied geëxporteerd. In feite werden buiten Korinthe ook vazen in deze stijl geschilderd, waarbij de zogenaamde Etruskisch-Corinthische vazen, gemaakt in Italië en zeer gebruikelijk in Etruskische graven, vooral opvielen door hun hoeveelheid en belang. De term Etruskisch-Korinthisch wordt toegepast op een groep schepen die tussen 630 en 550 voor Christus in Etruskische werkplaatsen zijn gemaakt, naar modellen van Korinthische keramiek. Hoewel de Corinthische invloed ook terug te vinden is in andere Etruskische keramische producties, worden de Etruskisch-Corinthische vaten gekenmerkt door hun directe verbinding met Griekse modellen.
r
Die in de Corinthische stijl zijn rijkelijk versierde stukken, met een oriëntaliserende taal, gebaseerd op de herhaling en evolutie van vaste motieven, waardoor ze bijzonder uniform zijn. Dierlijke friezen en gesynthetiseerde en geometrische plantenelementen domineren, vertegenwoordigd door het combineren van rode en zwarte vernissen op de lichte toon van de klei, interieurdetails getekend met sgraffito en soms wit pigment dat sommige elementen van de compositie onderscheidt.
r
Bibliografie:
r
-AMYX, D.A. Korinthische vaasschildering uit de archaïsche periode. Universiteit van Californië Press. 1988.
- BOARDMAN, J. De geschiedenis van Griekse vazen: pottenbakkers, schilders, afbeeldingen. Thames & Hudson. 2001.
- Corpus Vasorum Antiquorum. Parijs: Union Académique Internationale, www.cvaonline.org
- KOUROU, N. “Corinthian Wares and the West”, en HACKENS, T. Oude en traditionele keramiek. Seminar gehouden in het Europees Universitair Centrum voor Cultureel Erfgoed. Pact België. 1990, blz. 27-53.
- SZILÁGYI, J.G. Ceramica Etrusco-Corinzia Figurata. Deel II: 590/580-550 v.C. Leo S.Olschki. 1992.
- VON BOTHMER, D. Griekse vaasschildering. Het Metropolitan Museum voor Kunst. 1987.
r
r
r
r
r
OPMERKINGEN:
De Verkoper kan bewijzen dat het kavel legaal is verkregen, herkomstverklaring gezien door Catawiki.
Belangrijke gegevens. De verkoper garandeert dat hij gerechtigd is dit kavel te verzenden.
- Het stuk is inclusief echtheidscertificaat.
- Het stuk bevat een Spaanse exportlicentie.
- De verkoper garandeert dat hij dit stuk heeft verworven in overeenstemming met alle nationale en internationale wetten met betrekking tot het eigendom van cultuurgoederen. Herkomstverklaring gezien door Catawiki.
#meesterwerken


Hét online veilinghuis voor jou!

Catawiki is het meest bezochte online platform in Europa voor bijzondere objecten geselecteerd door experts, en biedt wekelijks meer dan 65.000 objecten aan voor de veiling. Het is onze missie om onze klanten een spannende en probleemloze ervaring te bieden bij het kopen en verkopen van bijzondere, moeilijk te vinden objecten.


Waarom Catawiki?
  • Lage veilingkosten
  • Al onze objecten zijn gecontroleerd door onze 240+ experts
  • 24/7 meebieden in onze app.

    Bieden is uitsluitend mogelijk op de website van Catawiki. Maak eenvoudig een gratis account op de website aan en biedt direct mee!

    Kavel omschrijving


    Biedingen zijn alleen geldig via de website van Catawiki.
  • Zoekertjesnummer: a138859043