Buffetkachel in groen en wit geëmailleerd gietijzer, dateren

€ 1.200,00
Ophalen
1642sinds 25 jan. '24, 11:43
Deel via
of

Beschrijving

Buffetkachel in groen en wit geëmailleerd gietijzer, daterend uit +/- 1880

Afmetingen: H 85 x L 85 x D 34 cm.

Ophalen in Haltinne- Gesves.
gsm: 0479 / 23 77 43

Halvemaanvormige dressoirpan van gietijzer, geëmailleerd in groen en wit, rustend op vier kleine gebogen en bladvormige poten. Het dressoir opent met vier wit geëmailleerde bladeren met neorenaissance opengewerkte decoratie met arabesquemotieven rondom een centrale blauw geëmailleerde putto, met daarin een vuurpot. Een soortgelijke versiering is te vinden op de bovenste plank van het buffet, maar deze keer houden de putti een brandende fakkel vast.
De basis en de staanders zijn groen geëmailleerd, deze laatste zijn versierd met gecanneleerde pilasters versierd met fruit en bloemen acanthusbladeren.
Werk uitgevoerd in de jaren 1880.
Het pannenbuffet, gecreëerd in de 16e eeuw, werd halverwege de 18e eeuw werkelijk geperfectioneerd en werd een vlaggenschipobject van de Industriële Revolutie in de 19de eeuw. Het biedt een effectief alternatief voor houtverwarming in open haarden: met zijn gesloten haard voorkomt het warmteverlies en laat het lucht circuleren die de hele kamer verwarmt. De werking ervan met steenkool maakt ook een besparing van hout mogelijk, waarvan het massale gebruik in de 18e eeuw tot aanzienlijke risico's van ontbossing in Europa leidde.
De kachel is gemaakt van gietijzer dankzij de metallurgie die in die tijd vooruitgang boekte. werd overvloediger en goedkoper. De Franse industrieel
Jean-Baptiste Godin (1817-1888) was een van de voorlopers en een grote uitvinder van kachels. Hij diende verschillende patenten in voor uitvindingen die hem tijdelijke exclusiviteit verleenden, zoals dat, in 1851, van het emailleren van gietijzeren meubelen en voorwerpen! Het geëmailleerde en opengewerkte gietijzer van de kleppen maakte het inderdaad mogelijk om de bewoners te beschermen tegen brandwonden door het verhitte metaal, terwijl de warmte kon circuleren en decoratieve aspecten boden die variabel en aanpasbaar waren volgens de smaak van de klanten.
De kachel maakt deel uit van de evolutie van het wooncomfort en integreert zich snel in het interieur dankzij zijn decor en zijn bijzondere esthetiek. De kachel neemt immers deel aan de decoratie van de kamer, op dezelfde manier als meubels of decoratieve voorwerpen. Net als de decoratieve kunsten en architectuur van de 19e eeuw volgen de vormen de modieuze ‘neo’-stijlen. De zoektocht naar stilistische nieuwigheid is daarom geen prioriteit voor industriële fabrikanten. Vervolgens laten ze zich inspireren door decoratieve vormen uit het verleden om hun klanten mooie en praktische voorwerpen aan te bieden die voortkomen uit de technische vooruitgang.
Bron:
F.Marneffe, “De gietijzeren kachel, een revolutionaire object”, Tentoonstellingsbrochure, La Fonderie – Brussels Museum voor Industrie en Werk, 2016
Zoekertjesnummer: m2073422677