Bij het kiezen van een inbouw fornuis is het belangrijk om te kijken naar de beschikbare ruimte in je keuken, de manier van koken die je prefereert (gas, elektrisch, inductie), en de aansluitmogelijkheden. Daarnaast spelen functies zoals een heteluchtoven, grillfunctie en verschillende kookstanden een grote rol. Ook het energieverbruik kan impact hebben op de keuze, vooral als je graag duurzaam wilt koken.
Een inductie inbouw fornuis werkt met elektromagnetische inductie. Dit betekent dat er een magnetisch veld ontstaat tussen de pan en het inductiekookplaat. Hierdoor verwarmt alleen de pan en niet de kookplaat zelf, wat energiezuiniger is en sneller koken mogelijk maakt. Het is belangrijk om pannen te gebruiken die geschikt zijn voor inductiekoken, zoals pannen met een ferromagnetische bodem.
Een inbouw oven heeft als voordeel dat deze naadloos in de keuken kan worden geïntegreerd, waardoor je een strakke en moderne uitstraling creëert. Bovendien bieden inbouw ovens vaak meer opties voor kooktechnieken, zoals stoomkoken of hetelucht. Ook is de hoogte aanpasbaar zodat je makkelijker bij de oven kunt, wat het gebruiksgemak vergroot. Daarnaast zijn ze vaak efficiënter met energieverbruik.
Het is mogelijk om een inbouw fornuis zelf te installeren, maar het vereist wel enige kennis van elektrische aansluitingen en metingen. Het is belangrijk om te weten of je een gas- of elektrische aansluiting hebt. Als je twijfelt, is het raadzaam om een professional in te schakelen om ervoor te zorgen dat de installatie veilig en correct gebeurt. Fouten in de installatie kunnen leiden tot gevaarlijke situaties.
Handige accessoires voor tijdens het koken met een inbouw fornuis zijn onder andere kookpannen met de juiste bodem, bakplaten, ovenschaaltjes, en een thermometer om de kerntemperatuur van vlees te meten. Ook is een goede kookspatel en een snijplank erg handig. Vergeet niet een afzuigkap of ventilator te hebben voor een goede luchtcirculatie in de keuken.