Bij het aanbrengen van een verband begin je met het reinigen van de wond. Gebruik schoon water en, indien mogelijk, een milde zeep. Zorg ervoor dat de huid rondom de wond droog is voordat je het verband aanbrengt. Kies het juiste type verband afhankelijk van de wond; een steriel gaasje kan helpen om het bloeden te stoppen. Breng het verband aan zonder te veel druk uit te oefenen, zodat er geen circulatieproblemen ontstaan. Controleer het verband regelmatig en vervang het als het vuil of nat is.
Bij een brandwond is het belangrijk om direct te handelen. Koel de brandwond onder stromend, lauw water gedurende minstens 10-20 minuten. Vermijd ijs of zeer koud water, omdat dit schade kan veroorzaken. Bedek de brandwond daarna met een schoon verband of een schone doek om het te beschermen. Als de brandwond ernstig is of blaren vertoont, zoek dan professionele medische hulp. Blijf kalm en vertel het slachtoffer dat alles goed komt.
Een beroerte kan snel optreden en vereist onmiddellijke actie. Tekenen van een beroerte zijn bijvoorbeeld plotselinge verlamming aan één kant van het lichaam, moeite met spreken of een abrupt verlies van zicht. Gebruik de FAST-methode: Vraag het slachtoffer te glimlachen (Face), kan hij dat niet aan één kant? Vraag hem een zin te zeggen (Arms), heeft hij daar moeite mee? Tijd is cruciaal, bel snel de hulpdiensten als je deze symptomen herkent.
De signalen van een hartaanval zijn onder andere pijn of druk op de borst, pijn die uitstraalt naar de schouders, nek, armen, rug of kaak, en kortademigheid. Het is belangrijk om in deze situatie het slachtoffer in een comfortabele positie te helpen en te kalmeren. Bel onmiddellijk de hulpdiensten en als het slachtoffer bij bewustzijn is, geef dan geen eten of drinken. Houd het slachtoffer rustig en wacht op professionele hulp.
Hygiëne is cruciaal bij het verlenen van eerste hulp om infecties te voorkomen. Zorg ervoor dat je je handen goed wast met zeep en water voordat je met de behandeling begint. Als dat niet mogelijk is, gebruik dan een antiseptisch middel. Draag, indien beschikbaar, handschoenen om direct contact met bloed of lichaamsvloeistoffen te vermijden. Vermijd het aanraken van andere oppervlakken voordat je klaar bent met je hulpverlening.