Ontvang meldingen van nieuwe zoekresultaten

Sorteer op

tuinbouw in Doe-het-zelf en Bouw

Veelgestelde vragen

De onderstaande waarden zijn gebaseerd op je zoekopdracht en de ingestelde filters

Duurzame tuinbouw richt zich op het verlagen van de ecologische voetafdruk door gebruik te maken van natuurlijke hulpbronnen, het bevorderen van de biodiversiteit en het minimaliseren van chemische stoffen. Dit kan onder andere door compost te gebruiken, rotatie van gewassen toe te passen, en door water efficiënt te gebruiken. Het idee is om een gezonde en evenwichtige ecosystemen te creëren waarin planten en dieren bloeien.
Om je tuin te optimaliseren is het belangrijk om de juiste bodemvoorbereiding te doen. Zorg voor een goede drainage en verrijk de grond met compost of organisch materiaal. Kies planten die passen bij je bodemtype en het beschikbare licht. Het aanleggen van verhoogde bedden kan ook helpen om de groei te bevorderen, evenals het gebruik van mulch om vocht vast te houden en onkruid te onderdrukken.
Biologische zaden zijn vaak beter aangepast aan lokale omstandigheden en bevorderen tegelijkertijd de biodiversiteit. Ze zijn vrij van genetische modificatie en chemische stoffen, wat betekent dat je gezondere en natuurlijkere planten krijgt. Bovendien dragen ze bij aan een betere bodemgezondheid en attractiviteit voor nuttige insecten zoals bijen en vlinders.
In het Belgische klimaat zijn er verschillende planten die goed gedijen, zoals aardbeien, tomaten, en verschillende soorten kruiden zoals basilicum en munt. Ook kan je denken aan winterhardere planten zoals lavendel en rozen. Het is belangrijk om rekening te houden met de seizoenen en de vorstgevoeligheid bij het kiezen van je planten.
Er zijn verschillende natuurlijke methoden om ongedierte te bestrijden. Je kunt bijvoorbeeld insecten aantrekken die schadelijke plagen opeten, zoals lieveheersbeestjes. Daarnaast kan je natuurlijke afweermiddelen gebruiken zoals knoflook- of peperextracten. Zorg ook voor een goede tuinhygiëne door dode bladeren en plantenresten weg te halen, zodat ongedierte minder kansen heeft om zich te verspreiden.