In België en Nederland zie je vaak kevers zoals de rozenkever, de meikever en de huidige kevers. De rozenkever heeft een groen met gouden glans en is vaak te vinden in tuinen waar rozen groeien. De meikever, met zijn bruine kleur en grote formaat, verschijnt vaak in de lente. Er zijn ook veel kleinere soorten zoals de zwart-bont kever en de tapijtkever.
Je kunt kevers in huis herkenen aan hun herkenbare ovale of langwerpige lichamen en harde, glanzende schalen. Vaak kun je ze ook ontdekken aan hun voedselresten, vooral als ze zich voeden met opgeslagen voedsel. Sommige kevers, zoals de tapijtkever, zijn vaak te vinden op tapijten of stoffen waar ze zich voeden met organisch materiaal.
Kevers spelen een belangrijke rol in de tuin. Ze helpen bij de afbraak van organisch materiaal, zoals dode bladeren en hout. Bovendien zijn sommige soorten nuttig voor de bestrijding van plagen, omdat ze zich voeden met schadelijke insecten. Waterkevers helpen bijvoorbeeld bij het reguleren van de populaties van andere insecten in vijvers.
Als je kevers op een natuurlijke manier wilt bestrijden, zijn er verschillende methoden. Zorg ervoor dat je geen voedselbron voor ze achterlaat, zoals open voedselverpakkingen. Je kunt ook gebruikmaken van natuurlijke vijanden zoals vogels, die kevers graag op hun menu hebben. Daarnaast kunnen specifieke planten, zoals goudsbloem, kevers afschrikken.
Kevers zijn belangrijk voor het milieu omdat ze bijspringen in de afbraak van dode plant- en dierlijke resten, wat de voedingsstoffen terugbrengt in de aarde. Ze dragen ook bij aan de bestuiving van planten en ondersteunen de biodiversiteit door als prooi te dienen voor andere dieren.