Bij het fotograferen van gebouwen is het belangrijk om meerdere hoeken te verkennen. Probeer niet alleen recht van voren te schieten, maar ook vanuit zij-, boven- en onderhoeken. Gebruik een statief om scherpte te waarborgen, vooral bij langere belichtingstijden.
Om de aandacht op details te vestigen, kun je gebruik maken van close-ups en macrofotografie. Zoek naar unieke elementen zoals decoraties, texturen en materialen. Een goede manier om dit te doen is door je camera in te zoomen en de focus te leggen op die specifieke details.
Natuurlijk licht is meestal het beste voor architectuurfotografie, vooral tijdens de 'gouden uren', vlak na zonsopgang en voor zonsondergang. Dit type licht zorgt voor minder harde schaduwen en een warmere gloed, wat helpt om de schoonheid van het gebouw te accentueren.
Je kunt de compositie in je architectuurfoto's verbeteren door gebruik te maken van de regel van derden. Dit houdt in dat je je onderwerp plaatst op de snijpunten van de lijnen die het beeld in drieën verdelen, zodat het aantrekkelijker oogt. Experimenteer ook met leidende lijnen en kaders binnen je opname.
Bij architectuurfotografie zijn een statief en een polariserende filter erg handige accessoires. Een statief helpt je om stabiliteit te krijgen, vooral bij weinig licht, en een polariserende filter kan de lucht verhelderen en reflecties verminderen, wat vooral handig is bij het fotograferen van glazen gebouwen.