Ontvang meldingen van nieuwe zoekresultaten

Type zoekertje

Leasevorm
Prijs
Bouwjaar
Kilometerstand
Type hybride
Actieradius (min.)
Aantal zetels
Accu-capaciteit
Accu-laadtijd (max.)
Accu-snellaadtijd (max.)
Vermogen
Motorinhoud
Aantal cilinders
Trekgewicht (geremd) (min.)
Trekgewicht (ongeremd) (min.)
Leeggewicht (max.)
Sorteer op

autos euro 5 in Auto's

Veelgestelde vragen

De onderstaande waarden zijn gebaseerd op je zoekopdracht en de ingestelde filters

Euro 5-auto's zijn minder schoon dan Euro 6-auto's, die strengere emissie-eisen hebben. Dit betekent dat Auto's in Euro 6 minder schadelijke stoffen zoals stikstofoxiden (NOx) en fijnstof uitstoten. Hierdoor hebben veel steden besloten om restricties in te voeren voor Euro 5-auto's, vooral in milieuzones.
Een voordeel van Euro 5-auto's is dat ze doorgaans nog relatief nieuw zijn en goed in staat om aan de meeste dagelijkse rijbehoeften te voldoen. Ze zijn ook vaak goedkoper dan de nieuwste modellen. Bovendien hebben veel Euro 5-auto's al basistechnologieën voor brandstofefficiëntie, waardoor ze een goede keuze kunnen zijn voor mensen die waarde hechten aan betrouwbaarheid en functionaliteit.
Een Euro 5-auto moet voldoen aan specifieke emissienormen voor koolmonoxide, koolwaterstoffen, stikstofoxiden en fijnstof. Voor dieselauto's geldt bijvoorbeeld een limiet van 0,18 g/km NOx, en voor benzineauto's is dit 0,06 g/km. Deze normen zijn ingesteld om de luchtkwaliteit te verbeteren en de impact op het milieu te verminderen.
Je kunt een Euro 5-auto herkennen aan het voertuigbewijs of het kentekenregister waar de emissieklasse staat aangegeven. Daarnaast hebben veel voertuigen ook een sticker of label dat de emissieklasse aanduidt. Ook kan je kijken naar de bouwjaar, aangezien de meeste auto’s die na 2010 zijn geproduceerd Euro 5 zijn.
In veel stedelijke gebieden zijn er regels die de toegang beperken voor oudere Euro 5-diesels, vooral in milieuzones. Dit kan inhouden dat je bij bepaalde tijden of in bepaalde gebieden niet mag rijden met een Euro 5. Het is goed om de lokale regelgeving te controleren, omdat deze vaak verandert om de luchtkwaliteit te verbeteren.