De belangrijkste wetten binnen het personen- en familierecht zijn onder andere het Burgerlijk Wetboek, dat regels bevat over huwelijk en geregistreerd partnerschap, en de Wet op de jeugdzorg, die richtlijnen biedt voor de zorg en bescherming van minderjarigen. Ook zijn er specifieke wetten die gelden voor adoptie en ouderlijk gezag, evenals voor echtscheidingen.
Bij een scheiding blijft het ouderlijk gezag in de meeste gevallen gezamenlijk, tenzij er belangrijke redenen zijn om dit te wijzigen. Dit houdt in dat beide ouders nog steeds verantwoordelijk zijn voor de verzorging en opvoeding van de kinderen. Als ouders er niet uitkomen, kan de rechter worden ingeschakeld om de beste oplossing voor de kinderen te vinden.
De stappen in een adoptieprocedure binnen het familierecht omvatten meestal een melding bij de Centrale Autoriteit voor Adoptie, een onderzoek naar de geschiktheid van de adoptieouders, en vervolgens een juridische procedure om de adoptie officieel te maken. Het proces kan complex zijn en verschilt afhankelijk van de situatie en het land van herkomst van het kind.
Ja, je kunt een omgangsregeling aanvragen nadat je bent gescheiden, maar de rechter zal altijd rekening houden met wat het beste is voor het kind. De ouders kunnen een onderlinge afspraak maken, maar als ze er niet uitkomen, kan de rechter helpen bij het vaststellen van een passende regeling die zorgt voor een gezonde relatie tussen het kind en beide ouders.
Wettelijk ouderschap ontstaat door geboorte of adoptie en brengt rechten en plichten met zich mee. Biologisch ouderschap verwijst naar de genetische afstamming van een kind. Soms kunnen deze twee elkaar overlappen, maar er zijn gevallen waarin iemand biologisch ouder is zonder wettelijk ouderschap, zoals bij donorschap.