Voordat je een tweedehands fiets of brommer koopt, is het belangrijk om goed onderzoek te doen. Kijk naar de geschiedenis van het voertuig, zoals hoe vaak het is gebruikt en of het onderhoud heeft gehad. Het is ook handig om te weten of er recente reparaties zijn gedaan. Probeer de fiets of brommer altijd zelf uit en let op hoe het rijdt.
Bij de aankoop van een fiets of brommer zijn er een paar documenten die je moet hebben. Zorg ervoor dat je een koopovereenkomst krijgt, waarin de details van de aankoop zijn vastgelegd. Daarnaast is het handig om te vragen naar het onderhoudsboekje of andere documenten die het onderhoud van de fiets of brommer aantonen.
Om de staat van een tweedehands fiets of brommer te controleren, kun je verschillende dingen doen. Kijk eerst naar de banden; zijn ze opgepompt en in goede staat? Controleer ook de remmen, verlichting en de algemene behuizing. Maak een proefrit om te voelen of alles soepel gaat, en luister naar ongebruikelijke geluiden. Dit geeft je een goed idee van de conditie.
Veelvoorkomende problemen met tweedehands fietsen zijn vaak te vinden in de remmen en versnellingen. Soms kan er ook roest zijn, vooral bij oudere modellen. Bij brommers kan het starten een probleem zijn, evenals de staat van de accu. Daarom is het altijd goed om ze goed te inspecteren voordat je tot aankoop overgaat.
De juiste maat voor een fiets of brommer kiezen is cruciaal voor je comfort. Voor fietsen moet je rechtop kunnen staan met de fiets tussen je benen; er moet een kleine ruimte zijn. Voor brommers geldt dat je met je voeten bij de grond moet kunnen zonder dat je je hoeft te strekken. Je kunt ook een specialist om hulp vragen als je het niet zeker weet.